Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Καλοσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος των Χιμαριωτών!

- Γράφει ο ΝΙΚΟΣ Θ. ΥΦΑΝΤΗΣ
Πριν λίγες ημέρες βάνδαλοι Αλβανοί, μπράβοι της κυβέρνησης, «επίλεκτα» κυβερνητικά σώματα, κατεδάφισαν με μπουλντόζες τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στο ελληνοχώρι Δρυμάδες  της Χιμάρας. Ο ναός ισοπεδώθηκε, μεταβλήθηκε σε σωρό από πέτρες, σκεπάζοντας στα μπάζα ιερά κειμήλια και εικόνες Αγίων. Οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού μπροστά στον κατερειπωμένο ναό τους, που έκρυβε μέσα του χαρές, λύπες, αλλά και ελπίδες για το μέλλον, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Ανείπωτη θλίψη και οργή για το εγκληματικό ανοσιούργημα.
Το απονενοημένο επιχείρημα των Αλβανών για το γκρέμισμα του ναού ήταν ότι δήθεν ο ναός ήταν αυθαίρετο κτίσμα. Στην περίπτωση της κατεδάφισης του ναού είναι θλιβερό ότι, δυστυχώς, όπως γράφεται στον ελληνικό τύπο, σ’ αυτήν την περίπτωση, αλλά και σε άλλες, το αλβανικό καθεστώς, βρίσκει συνεργούς και συμπαραστάτες και στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε μερικούς «διανοούμενους» του μειονοτικού χώρου. Όταν και εμείς, αντί να προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά από τους Έλληνες και τον γεωγραφικό τους χώρο τα αλβανικά χέρια, τους δίνουμε χέρι βοηθείας για προσωπικούς και μικροκομματικούς λόγους, τότε να περιμένουμε και χειρότερα, όπως με θρασύτητα δηλώνει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο πολύς Έντι Ράμα, και μετά το γκρέμισμα του ναού συνέχισε την προκλητική του στάση  δηλώνοντας ότι «είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας». Τώρα ποια... κληρονομιά κρυβόταν κάτω από τον ναό είναι πράγματι για γέλια!
Πολύ σωστά ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών δήλωσε ότι «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» για να συμπληρώσει ότι η ανίερη αυτή πράξη δεν διαφέρει από τις πράξεις των Τζιχαντιστών. Οι δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι «...με τέτοιες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ξεπέρασε σε προκλητικότητα και αμετροέπεια τον ίδιο τον εαυτό του».
Την θρασύτατη πρόκληση της αλβανικής κυβέρνησης με την κατεδάφιση του ναού καταδίκασε και το Κόμμα  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), κόμμα ελληνικό, που συμμετέχει μάλιστα στην κυβέρνηση, δηλώνοντας  ότι «πρόκειται για κρατικό βανδαλισμό, αυθαιρεσία, αλαζονεία, βία και υποκρισία, που απομακρύνουν τον αλβανικό λαό από το αλβανικό όνειρο».
Η αλβανική κυβέρνηση έκανε μια εντυπωσιακή κίνηση για να δείξει την μουσουλμανική της στάση και την απόλυτη εξάρτησή τους από την Τουρκία. Η ισοπέδωση του ναού μας γυρίζει χρόνια πίσω, στην εποχή της δικτατορίας του Εμβέρ Χότζα, όταν με κομπασμό βροντοφώναζε ότι ήταν το πρώτο αθεϊστικό κράτος στον κόσμο, όταν κατεδάφιζε εκκλησίες και έκαιγε εκκλησιαστικά βιβλία και εικόνες αγίων. Ακριβώς την ίδια πολιτική εφαρμόζει και σήμερα η αλβανική κυβέρνηση. Η επιλογή του ελληνικού χωριού Δρυμάδες στην περιοχή της Χιμάρας κρύβει σκοπιμότητες. Στη Χιμάρα η αλβανική κυβέρνηση έδειξε το βάρβαρο πρόσωπό της.
Η Χιμάρα που αντιστέκεται, η Χιμάρα που δεν υποκύπτει, που δεν κάμπτεται από εκβιασμούς και βιαιότητες, βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα»για τους Αλβανούς, οι οποίοι επιδιώκουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να δημιουργούν καταστάσεις και να εκφοβίζουν τους Χιμαριώτες.
Πρόσφατη είναι η δολοφονία του Έλληνα Χιμαριώτη Αριστοτέλη  Γκούμα από Αλβανό, για τον μόνο λόγο ότι μιλούσε τη μητρική του γλώσσα, τα ελληνικά.
Βαριά πλανάται η σκιά της βαρβαρότητας στην ηρωική  Χιμάρα. Οι εναπομείναντες Έλληνες στα άγια χώματα της Χιμάρας και ολόκληρης της Βορείου Ηπείρου βιώνουν τον εφιάλτη του αφανισμού. Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ηπειρώτες ραγιάδες κατά την μακρόχρονη περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας υπέφεραν από Τουρκαλβανούς, οι οποίοι σκότωναν, βίαζαν και καταπίεζαν με κάθε τρόπο τους δυστυχισμένους σκλάβους. Ευτυχώς, παρουσιάστηκε η αγία μορφή του Πατροκοσμά, ο οποίος με τους πύρινους λόγους του σταμάτησε το ρεύμα της εξωμοσίας που είχε απλωθεί στον ηπειρωτικό χώρο. Το ίδιο συνέβη και μετά την απελευθέρωση και την υπαγωγή του Βόρειου ηπειρωτικού τμήματος στο αλβανικό κράτος, με αποκορύφωμα, όπως γράψαμε, την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος υπό τον Εμβέρ Χότζα και τους διαδόχους του. Γκρέμιζαν ναούς, αποσχημάτιζαν ιερείς, με αποτέλεσμα να επικρατεί φόβος και τρόμος στο ελληνικό στοιχείο.
Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα στην επίπλαστη δημοκρατία της Αλβανίας με την προσποιητή και υποκριτική συμπεριφορά της αλβανικής ηγεσίας, η οποία επιπίπτει ορμητικά και με εχθρική διάθεση εναντίον των Ελλήνων.
Και βέβαια πρόκειται για ένα καλομελετημένο και καλοσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος των Χιμαριωτών, οι οποίοι αντιστέκονται στα σχέδια των Αλβανών, που σκοπεύουν στην αφομοίωση και τον αφανισμό τους.
Όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ηγέτες των Αλβανών και οι παρατρεχάμενοί τους ότι οι Χιμαριώτες κρατούν ψηλά τη σημαία του Ελληνισμού και όσα χτυπήματα και αν δέχονται, τόσο περισσότερο γιγαντώνεται η πίστη τους στην ορθοδοξία και γιγαντώνονται οι ελληνικές τους ρίζες και καταβολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.