Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Ο Ε. Χότζα για την προσέλευση των αρχαιολογικών μνημείων στην χώρα του! - Enver Hoxha mbi prejardhjen e Munumenteve Arkeologjike të vendit të tij!


Ο Χότζα εκθέτει τους Αλβανούς που παραποιούν την προέλευση των αρχαιολογικών ευρημάτων στη χώρα τους

 

«Όσοι υποστηρίζουν την άποψη περί Πελασγικής καταγωγής των Αλβανών αναπτύσσουν τη σκέψη οτι οι Πελασγοί δεν αφομοιώθηκαν ποτέ απ' τους Έλληνες, μάλλον - μάλλον προχωρούν πιο πέρα λέγοντας ότι είναι αυτός ο Πελασγικός πολιτισμός που επηρέασε τον Ελληνικό πολιτισμό κ.λπ. 

Τούτο σημαίνει ότι ο Πελασγικός πολιτισμός θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο εξελιγμένος απ' τον Ελληνικό πολιτισμό, ναι όμως η ανθρωπότητα σήμερα δεν διαθέτει στοιχεία για την ύπαρξη κάποιου τέτοιου πολιτισμού. Εάν κάποιος ισχυριστεί να επιβεβαιώσει οτι ο Ελληνικός πολιτισμός έχει επηρεασθεί από τοπικούς αυτόχθονες, η ίδια η ύπαρξη των οποίων είναι αμφίβολη, θα πρέπει εκ των προτέρων να απορρίψει τα όσα μέχρι σήμερα ισχύουν για την παγκόσμια επιστήμη.

Η Οικουμένη σήμερα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον Ελληνικό πολιτισμό, που όπως ξέρουμε, έχει επηρεασθεί από άλλους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ασίας. Τούτο είναι κατοχυρωμένο, ενώ επιρροές απ' τον πολιτισμό των Πελασγών είναι μια υπόθεση για την οποία δεν διαθέτουμε αποδείξεις και τεκμήρια να τη θεωρήσουμε ως αληθινή. Για το λόγο αυτό, για να μη σφάλουμε, στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται πιο σοβαρή δουλειά και δεν πρέπει να οδηγούμαστε συναισθηματικά. Το λέω τούτο, διότι απ' όσα έχω διαβάσει σ' εφημερίδες καμιά φορά μερικοί απ' τους ανθρώπους μας που ασχολούνται με επιστήμες προσπαθούν να παρουσιάσου ως Ιλλυρικού πολιτισμού τα μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού, του Ρωμαϊκού ή Ελληνο - Ρωμαϊκού που ανακαλύπτονται σ' εμάς, πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου δίκαιο, απεναντίας κάτι τέτοιο είναι αντιμαρξιστικό. 

Είναι γνωστό ότι ο πολιτισμός της Απολλωνίας καθώς επίσης και του Δυρραχίου, είναι ανάμεικτος Ελληνο - Ρωμαικός και γι' αυτό το λόγο εάν επιδιώξεις να τον προσεταιριστείς και να διακηρύξουμε ότι τον ανέπτυξαν οι πρόγονοί μας, δεν θα είμαστε αντικειμενικοί. Οπωσδήποτε μπορούμε να πούμε ότι από αυτόν τον πολιτισμό επωφελήθηκαν και οι Ιλλύριοι...» 


Ενβέρ Χότζα "Για τις ιστορικές μελέτες" 
συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο ΚΕΑ 
3 Νοεμβρίου 1969, 
"ΑΠΑΝΤΑ 42"
 

Το ανωτέρω απόκομμα μας το έστειλε ο αναγνώστης μας κ. Φίλιππος Γιωβάννης ως απάντηση στο άρθρο "
Οι Αλβανοί βαφτίζουν Ιλλυρικά τα αρχαιοελληνικά αξιοθέατα".

Hoxha ekspozon Shqiptarët që shtrembërojnë prejardhjen e gjetjeve arkeologjike në vendin e tyre.
«Të gjithë ata sa mbështetin opinionin mbi prejardhjen Pelasgjike të Shqiptarëve zhvillojën mendimin që Pellazgët nuk u asimiluan kurrë nga Helenët, bile-bile shkojnë më tutje duke thënës se është ajo kultura Pellazgjike që ndikoi në kulturën Helene etj.


Kjo do të thotë që kultura Pelazgjike do të duhej të ishte mjaft më e zhvilluar nga kultura Helene, po por sot njerëzimi nuk disponon elementë për ekzistencën e një kulture të tillë. Nëse dikush pretendon që të vërtetojë se kultura Helene është ndikuar nga vendas lokalë, vetë ekzistenca e të cilëve është e dyshimtë, do të duhet që më përpara të përjashtojë të gjitha sa deri më sot janë në fuqi për shkencën botërore.

Bota sot njeh shumë mirë kulturën Helene, e cila siç e dimë është ndikuar nga kultura më të lashta të Azisë. Kjo është e vërtetuar, ndërsa ndikime nga kultura e Pellazgëve për të cilën disponojmë vërtetime dhe fakte për ta konsideruar të vërtetë. Për këtë arsye, që të mos bëjmë gabim, në këtë drejtim duhet një punë serioze dhe nuk duhet të udhëzohemi emocionalisht. E them këtë sepse me ato sa kam lexuar nëpër gazeta, disa herë , disa prej njerëzve tanë që merren me shkencë përpiqen që të prezantojnë si kulturë Iliriane monumentet e kulturës Helene,  Romake ose Greko-Romake që zbulohen tek ne, gjë e cila nuk është aspak e drejtë, bile diçka e tillë është antimarksiste.

Dihet që kultura e Apollonisë gjithashtu dhe e Durrësi (Dyrrahut) është e miksuar Greko-Romake, dhe për këtë arsye nëse përpiqesh që ta fitosh dhe të shpallim se e zhvilluan paraardhësit tanë, nuk jemi objektivë. Me patjetër mund të themi se nga kjo kulturë përfituan dhe Ilirët...”


Enver Hoxha “Për studimet historike”.

Diskutim me Zyrën Politike KEA
3 Nëntor 1969,
“Apanta 42”  (Përmbledhje 42)


Pjesa e mësipërme u dërgua nga një lexues i faqes himara.gr me emrin Filip Jovani si përgjigje për artikullin “Shqiptarët pagëzojnë si Iliriane atraksionet e lashta Helene”.
himara. gr
Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: