Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Παράλογη η κατανομή των πόρων στους δήμους βάση της απογραφής – παρωδία του 2011

omonoia-deeem-logo-dt– Αντιτίθεται στις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Οι προϋπολογισμοί της κρατικής ενίσχυσης για τους Δήμους όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα – εργαλείο οικονομικής ασφυξίας. Η κατανομή των πόρων βάση της απογραφής – εμπαιγμός του 2011 είναι παράλογη και αντιτίθεται στις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στο έσχατο μέσο για την παραπέρα καταπίεση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προχώρησε τελευταία η πολιτεία. Πρόκειται για τους μειωμένους προϋπολογισμούς για το έτος οικονομικής χρήσης 2016 που έχουν αποσταλεί για τους Δήμους στο Νότο, όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς διαβιούν τα μέλη της ΕΕΜ. Πρόκειται για Δήμους αγροτικούς κυρίως, πολύ μακριά της έντονης οικονομικής δραστηριότητας, με τεράστιες ελλείψεις σε έργα υποδομής και κοινής ωφελείας όπου έρχεται πλέον και η στέρηση αυτή των πόρων ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες καθημερινής λειτουργίας και προσαρμογής στα δεδομένα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ως ΟΜΟΝΟΙΑ έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες και τη διαμαρτυρία μας για τους κινδύνους που εμπεριέχει η κρατική λογική στον προγραμματισμό των νέων δήμων σε ότι αφορά τη διάσταση των κεκτημένων δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.
Πρόκειται όμως και για προκλητική υπουλότητα καθώς εμμέσως η Κυβέρνηση θέλει να θεωρήσει αξιόπιστη την Απογραφή πληθυσμού που διενεργήθηκε στην Αλβανία το 2012. Όχι για την ΟΜΟΝΟΙΑ και την Εθνική Ελληνική Μειονότητα αλλά πλέον και οι διεθνείς οργανισμοί η διαδικασία αυτή έχει αμφισβητηθεί ουσιαστικά. Τόσο το Στέητ Ντιπάρτμεντ με τις ετήσιες εκθέσεις του για τη Θρησκευτική Ελευθερία όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης ως κατ εξοχήν εξειδικευμένος οργανισμός σε τέτοια ζητήματα έχουν επισημάνει ότι η αποχή απ’ τη διαδικασία των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας την έχει καταστήσει άχρηστη σε ότι αφορά τα αριθμητικά μεγέθη και τη γεωγραφία της ΕΕΜ. Η Αλβανική Κυβέρνηση είναι ενήμερη του Ψηφίσματος της Επιτροπής Υπουργών περί την Εφαρμογή της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων απ’ την Αλβανία (12 Φεβρουαρίου 2014) και παρόλα αυτά εθελοτυφλεί ή επιδιώκει να παγιώσει τα αποτελέσματα της Απογραφής αυτής.
Τέλος οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού και ή δήθεν επιχειρηματολογία για τη βασιμότητα του σε ότι αφορά τα κονδύλια για τους δήμους με έντονη παρουσία του Ελληνικού στοιχείου είναι και γελοίες. Δεν μπορεί να αναφέρονται σε αποτελέσματα της δήθεν Απογραφής όταν υπάρχουν πολύ πιο πρόσφατα στοιχεία, αυτά των Εκλογών 2015 για την ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων. Θα ήταν στην περίπτωση αυτή πολύ πιο πειστικοί στη δολιότητα τους. Επί το πλείστον ουδέν κρυπτό υπό τον ήλιο. Ελάχιστες γνώσεις αριθμητικής αποδεικνύουν που ακριβώς αποσκοπεί η κρατική προβοκάτσια.
Ως ΟΜΟΝΟΙΑ θα συνεχίσουμε την καταγγελία της επιδιωκόμενης πλέον και με οικονομικά μέσα της καταπίεσης, συρρίκνωσης και στην ουσία ήπιας εξαφάνισης του γηγενούς Ελληνικού στοιχείου. Θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο διεθνής παράγοντας που συμβάλει τα μέγιστα στην βελτίωση της εσωτερικής κατάστασης στην Αλβανία να ενημερωθεί για τα προκείμενα. Οι δημοτικές αρχές σε όλο το γεωγραφικό εύρος θα έχουν την απαραίτητη δική μας συνδρομή ώστε να πράξουν το αυτονόητο με σκοπό να διορθωθεί η αδικία. Θα είναι επικίνδυνο προηγούμενο να παγιωθεί η αναφορά στη μη γεννώμενη κρατική απογραφή για τη δημογραφία, τη γεωγραφία και τη δυναμική των εθνικών, γλωσσικών και πολιτιστικών μειονοτήτων στην Αλβανία.
Εκ του Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Αγ. Σαράντα στις 14 Ιανουαρίου 2016
Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: