Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην… ΑΓΚΥΡΑ!!!Για πρώτη φορά στην Τουρκία, και μάλιστα στην πρωτεύουσά της την Άγκυρα, Έλληνες και Τούρκοι ιστορικοί ερευνητές και μελετητές θα εκθέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Η ημερίδα «Ο νομός Τραπεζούντας και το ποντιακό ζήτημα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου.

«Είναι η πρώτη ημερίδα που γίνεται στην Τουρκία για το Ποντιακό ζήτημα. Έχει τεράστια συμβολική αξία και σημασία. Θα συμμετάσχουν όλοι οι κορυφαίοι Τούρκοι ιστορικοί οι οποίοι ασχολούνται και έχουν μελετήσει εκτενώς το θέμα. Παρατηρείται ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για το θέμα, αλλά πιο πολύ ως απόρροια του αρμενικού ζητήματος, για το οποίο υπάρχει μεγάλη δραστηριοποίηση» δήλωσε στο pontos-news.gr ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

«Το λέω με μεγάλη συγκίνηση ότι εδώ και τρία χρόνια Τούρκοι ακαδημαϊκοί αγωνιστές και διανοούμενοι, εκδότες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι κάνουν μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης των γενοκτονιών. Έχουν ήδη γίνει τρία συνέδρια για το Αρμενικό, και στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

«Για πρώτη φορά, όμως, θα γίνει ημερίδα και για το Ποντιακό ζήτημα στην Άγκυρα. Αυτή η ημερίδα θα σηματοδοτήσει μια τεράστια αλλαγή στον κόσμο της Τουρκίας», είπε από την πλευρά του ο δρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στον Θοδωρή Μακρίδη και τη διαδικτυακή εκπομπή «Αναστορώ τα παλαιά» του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης.

Την ημερίδα διοργανώνει η «Πρωτοβουλία για την ελευθερία σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και η εφημερίδα Newroz. Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Φικρέτ Μπασκαγιά και ο Σινάν Τσιφτγιουρέκ. Οι μεταφράσεις των εισηγήσεων θα γίνουν από τον Μουσταφά Τσολάκ Αλί.

Οι εισηγητές και οι θεματικές τους είναι οι εξής:
 • Αχμέτ Ντεμιρέλ: «Οι συζητήσεις για τον Πόντο στην Α΄ Εθνοσυνέλευση».
 • Αττίλα Τουιγκάν: «Από τη Μεταρρύθμιση στη Γενοκτονία».
 • Μπασκίν Οράν: «Η ριζική εκκαθάριση των Ρωμιών της Ανατολής – 1923: Η Ανταλλαγή των Πληθυσμών από το Α μέχρι το Ω και η ολοκλήρωση της το 1964».
 • Ισμαήλ Μπεσικτσί: «Η εξόντωση της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα» .
 • Μαχμούτ Κονούκ: «Δύο πρόσωπα της Γενοκτονίας: Σακαλί Νουρετίν Πασάς και Τοπάλ Οσμάν Αγάς».
 • Μερτ Καγιά: «Εγκαταλελειμμένο παιδί: Ο χαμένος γιος του Πόντου».
 • Στέργιος Θεοδωρίδης: «Μνήμη και Εξουσία».
 • Ταμέρ Τσιλινγκίρ: «353.000: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι».
 • Θεοφάνης Μαλκίδης: «Γενοκτονία: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
 • Βλάσης Αγτζίδης: «Από τη Σαμψούντα στη Σρεμπρένιτσα».
 • Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Ο αγώνας μου για τη φτώχεια από τον Πόντο στη Μαύρη Θάλασσα – Ο Αγώνας για την ύπαρξη από τη Μαύρη Θάλασσα στον Πόντο».
Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: