Featured Post

Στηρίξτε το έργο μας!

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος, η ιστορία καταγεγραμμένη στα γραμματόσημα- Vorio Epiri Autonom, historia e rregjistruar në pullat postare.

Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος, η ιστορία καταγεγραμμένη στα γραμματόσημα

«Εκείνο πάντως το οποίο οφείλουν όλαι αι Ελληνικαί Κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το θέμα (της Βορείου Ηπείρου) υφίσταται. Και εκείνον το οποίον απαγορεύεται εις τον αιώνα, είναι δι΄ οιονδήποτε λόγον η απάρνησις του ιερού αιτήματος….. Καθ΄ όσον αφορά την Βόρειο Ήπειρο… η διεκδίκησις είναι ιερά και απαράγραπτος»
Γεώργιος Παπανδρέου Από ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων στις 12/6/1960
Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου
Μια ημερομηνία που θα έπρεπε να μνημονεύεται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (ντιν νταν Λευκέ Λύκε που είσαι και στα έσω) υπερβολικά πλέον μετά από τις τελευταίες δηλώσεις του Μπερισα.
Στης 12 Φεβρουαρίου 1914 σχηματίσθηκε στο Αργυρόκαστρο η προσωρινή κυβέρνηση υπό τον , Γεώργιο Χρηστάκη – Ζωγράφο, ο αρχηγός της Ελληνικής πόλης Χειμάρρας ο ταγματάρχης Σπύρος Σπυρομήλιος εξέδωσε σειρά γραμματοσήμων.
ΧΕΙΜΑΡΡΑ 1914 (10 Φεβρουαρίου) αποτελείτο από 4 γραμματόσημα και η εικόνα τα λέει όλα.
πηγή

Vorio Epiri Autonom, historia e rregjistruar në pullat postare.
“Atë të cilën janë të detyruara të gjitha Qeveritë Greke ta dinë, është se çështja ( e Vorio Epirit) qëndron. Ajo e cila ndalohet në kohë, është mohimi për çfarë do lloj arsye të kësaj kërkese të shenjtë..... Për sa i përket Vorio Epirit .... pretendimet janë të shenjta dhe të paeliminueshme”
Jorgo Papandreu. Në fjalën e tij mbjatur në Parlamentin Helen më 12 06 1960.

17 Shkurti 1914, dita e shpalljes së Pavarësisë së Autonomisë së Vorio Epirit.
Një datë që duhet të kujtohet nga një ambient politik i caktuar (din dan Lefke- Like=Ujk që je dhe nga brenda) në mënyrë të ekzagjeruar pas deklaratave të fundit të poltikanëve shqiptarë.
Më 12 Shkurt 1914 u krijua në Argjirokastro qeveria e përkohëshme nga Gjeorgjio Kristaq – Zografo kryetar i qytetit Helen të Greqisë dhe kolonel Spiro Spiromilio, nxorri një seri pullash.

Himara 1914 10 Shkurt përbëhet nga 4 pulla dhe fotot e mëposhtme i thonë të gjitha.


093_001
Ακόμη μια έκδοση.- Një tjetër pullë
649_001
Από 5-26 Μαρτίου 1914 κυκλοφόρησε η γενική σειρά για όλη την Ελληνική Βόρεια Ήπειρο
η λεγόμενη και «Σκοπευτών» που αποτελείτο από 8 γραμματόσημα.
Nga 5 - 26 Mars 1914 qarkulloi një seri e përgjithëshme për të gjithë Vorioepirin Helen, e quajtur e "Gjujtësve" që përbhet nga 8 pullave. 
550_001
Ακόμη μια γενική σειρά για όλη την Ελληνική Βόρεια Ήπειρο εκδόθηκε το 1914 (28 Αυγούστου) η σειρά αποτελείτο από 8 γραμματόσημα και έχει την σημαία της Ελληνικής Βορείου Ηπείρου.
Akoma dhe seria e përgjithëshme për Vorio Epirin Helen u botua më 1914 (28 Gusht) seria përbëhej nga 8 pulla dhe o të ketë flamurin e Vorio Epirit Helen. 
379_001
Ακολούθησαν και άλλες πόλεις που εκτύπωσαν γραμματόσημα όπως η Ελληνική ΕΡΣΕΚΑ στης 25 Οκτωβρίου 1914
Pasuan dhe të tjera qytete që botuan pulla si ERSEKA më 25 Tetor 1914
207_001
Η Ελληνική Κορυτσά 1914 14 Ιουλίου - Korça Helene më 1914 14 Qershor
049_001
και dhe 
097_001

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμάς τους Βορειοηπειρώτες δεν μας περίμενε κανένας Δήμος – Καμία ΜΚΟ

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά εάν φορούν μάσκα; - Nga çfarë rrezikohen fëmijët nëse mbajnë maska?

Η Μοσχόπολη το 1916! (Φωτογραφίες)- Voskopoja në vitin 1916! (Fotografi)

Ιταλίδα πολιτικός εξηγεί γιατί μισούν εμάς τους Έλληνες ! - Politikania Italiane shpjegon pse na urrejnë ne grekëve.