Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Με αλβανική «γραμμή» για την Τσαμουριά την έπεσαν οι νεοφιλελέδες στον Κοτζιά


Με αλβανική «γραμμή» για την Τσαμουριά την έπεσαν οι νεοφιλελέδες στον Κοτζιά


Μια πρωτοφανής επίθεση με στόχο τον Νίκο Κοτζιά και την πατριωτική εθνική γραμμή βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου.

Ελληνικές ιστοσελίδες, με πρώτο και καλύτερο το ακραιφνώς νεοφιλελεύθεροliberal.gr αλλά και το «γνωστό» Capital.gr, τα οποία φαίνεται ότι συμφωνούν με την «ατζέντα» της Ντόρας Μπακογιάννη -η οποία ως ΥΠΕΞ, υπενθυμίζουμε, αποκαλούσε σε επίσημες δηλώσεις της την Ελλάδα ως… «ελλαδίτσα»-, υιοθετούν άκριτα την αλβανική προπαγάνδα περί «τσαμουριάς», προφανώς για μικροκομματική προπαγάνδα αδιαφορώντας για τις πιθανές εθνικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα προσπαθούν να βγάλουν «λάδι» την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η οποία με ερώτησή της στις 7 Ιουλίου σχετικά με την Αλβανία στον Επίτροπο Χαν πήρε σε απάντηση από αυτόν στις 7 Σεπτεμβρίου την αναφορά περί «τσαμουριάς» ως υπαρκτό εκκρεμές διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Γιοχάνες Χαν, στην απάντησή του στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., η οποία έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη στα τέλη Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα στις 28/9 από τα δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου (άραγε γιατί επί 20 και πλέον ημέρες η Μαρία Σπυράκη δεν ενημέρωσε το ΥΠΕΞ ως όφειλε), ανέφερε ότι η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων.
Σε αυτά, πρόσθεσε ο Χαν, «περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα».
Και ενώ η ευθύνη της Μαρίας Σπυράκη στην αναφορά περί «τσάμικου» έκανε πολλούς να αναρωτιούνται εάν είναι εντελώς ανίδεη με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ή κάτι άλλο παίζεται από πίσω, με υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να σχολιάζει στο TRIBUNE ότι «η εξωτερική πολιτική είναι μεγάλο εθνικό θέμα για να ασχολούνται οι Έλληνες ευρωβουλευτές!» και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητά να μείνουν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εκτός εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, οι ασυγκράτητοι νεοφιλελεύθεροι -δίχως ίχνος εθνικής ευθύνης- βρήκαν «ψωμί» για να πλήξουν την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αναπαράγοντας αλβανικές μπουρδολογίες.
Το Liberal.gr αποκαλεί «πρωτοφανή αποκάλυψη» ότι Αθήνα και Τίρανα «συμφώνησαν και υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ. Μονγκερίνι, όπου φυσικά περιλαμβάνεται και το θέμα των Τσάμηδων» και σε αυτό επικαλούνται ως πηγή τους τον Αλβανό υπουργό εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV.
Ο Αλβανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Liberal, υποστήριξε ότι και στα δυο non paperυπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται.
Φυσικά εδώ δεν αναφέρουν ότι η Ελλάδα έκανε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει θέμα «τσάμικου». Η ελληνική θέση αποκρύπτεται και προβάλλεται πανηγυρικά μόνο η αλβανική.
Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ράμα είναι η πρώτη από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος που έχει συμπεριλάβει επισήμως στο πρόγραμμα της την επίλυση του «τσάμικου», ότι υπάρχει ψήφισμα της Αλβανικής Βουλής για το «τσάμικο» και επίσης ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ενισχυθεί αριθμητικά και πολιτικά με το κόμμα PDIU των Τσάμηδων.
Με αυτά τα δεδομένα είπε ο κ. Μπουσάτι είναι πλέον επιβεβλημένο για την αλβανική διπλωματία να αναζητήσει τρόπους προβολής και επίλυσης του «τσάμικου» στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνική πλευρά.. Επεσήμανε μάλιστα ότι το ζήτημα των Τσάμηδων είναι θέμα «ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών και όχι θέμα εκδίκησης της Ελλάδας, γι αυτό απαιτείται πολιτική αντιμετώπιση σε όλες τις διαστάσεις: διπλωματική, οικονομική και νομική.
Και ο κ. Μπουσάτι επιμένει ότι το θέμα των Τσάμηδων δεν μπορεί πια να αφαιρεθεί από την ατζέντα των Βρυξελλών, καθώς επιβεβαιώθηκε από την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για τις δηλώσεις του Επιτρόπου Χάαν και εκεί ακριβώς είναι η ευθύνη της Μαρίας Σπυράκη, αφού εκείνη με την ερώτησή της και την απάντηση που έλαβε το «επιβεβαίωσε» ως απάντηση της Κομισιόν.

Το ΥΠΕΞ αντέδρασε από την πρώτη στιγμή

Απαράδεκτη και αναληθή είχε χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών την απάντηση του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία.
«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση.
Το ΥΠΕΞ, εμφανώς ενοχλημένο με τον επίτροπο, σημείωνε ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».
«Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει.

Η Κομισιόν τα πήρε πίσω

Μετά την οργισμένη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στην αναφορά περί «τσάμικου» στην απάντηση Χαν στην ερώτηση της Σπυράκη, που επαναλαμβάνουμε είναι η αιτία για το όλο ζήτημα, η εκπρόσωπος της ΚομισιόνΜάγια Κοντσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα ποια είναι η επίσημη θέση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «τσάμικο», τα «μάζεψε» με την ακόλουθη δήλωση:
«Η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».

7 Ιουλίου η ερώτηση Σπυράκη – 11 Ιουνίου το «τσάμικο» πανό στο Euro

Όπως προείπαμε, στις 7 Ιουλίου έκανε την ερώτηση η Μαρία Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Αλβανία.
Στις 11 Ιουνίου, δηλαδή σχεδόν ένα μήνα πριν την κατάθεση της ερώτησης Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας – Ελβετίας στο Euro, Αλβανοί εθνικιστές σήκωσαν πανό που κατηγορούσαν την Ελλάδα για γενοκτονία 100.000 Τσάμηδων.

tsamouria
Το πανό που κατηγορούσε την Ελλάδα για γενοκτονία Τσάμηδων που αναρτήθηκε στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας – Ελβετίας στο Euro σχεδόν έναν μήνα πριν την κατάθεση της ερώτησης Σπυράκη στον Χαν.

Η ανάρτηση του πανό είχε προκαλέσει τη δυναμική απάντηση Κοτζιά, ο οποίος εκτίμησε τότε ότι «συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Ελλάδας με την Αλβανία με αφορμή το προπέτασμα καπνού των Τσάμηδων».
Μιλώντας στο MEGA στις 14 Ιουνίου ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως «ασφαλώς και δεν υπήρξε γενοκτονία των Τσάμηδων», αναφορικά με το επαίσχυντο και προβοκατόρικο πανό που σήκωσαν Αλβανοί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με την Ελβετία στο Euro.
Πέραν τούτου ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την απορία του πώς μπόρεσε να περάσει ένα τέτοιο πανό μέσα στο γήπεδο, τονίζοντας ότι εθνικιστικοί κύκλοι επιχειρούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών και κατέστησε σαφές ότι «χρησιμοποιήσαμε όλα τα εν δυνάμει όπλα της διπλωματίας».
Αναλυτικότερα, ανέφερε πως η Ελληνίδα πρέσβης στη Βέρνη έκανε άμεσες ενέργειες να μην ξαναεπαναληφθεί και «κάναμε παραστάσεις στη Γαλλική Δημοκρατία, στην κυβέρνηση της Αλβανίας, καλώντας την να καταδικάσει όπως έκανε στη διάρκεια του ταξιδιού μου αυτούς τους σοβινισμούς κύκλων των Τσάμηδων».
Επίσης, ανακοίνωσε πως έχουν κληθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οι πρέσβεις της Αλβανίας και της Γαλλίας.
«Αυτοί οι Τσάμηδες που μιλάνε και για Τσαμουριά, δηλαδή ότι τάχα πρέπει να αλλάξουν τα σύνορα, είναι απομονωμένοι στην ίδια την Αλβανία» είχε επισημάνει ο υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επανέλαβε τέσσερις φορές ότι «η Αλβανία είναι πιστή στις συμφωνίες του Ελσίνκι και αναγνωρίζει τα σύνορα που καταγράφονται σε αυτήν τη συμφωνία και ότι είναι παράνομα τα αιτήματα περί Τσαμουριάς».
Στη συνέχεια κάνοντας μια συνοπτική ιστορική αναδρομή, τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία να μην ταυτίσει κανείς και να μην αφήσει να ταυτιστούν οι Αλβανοί με το Τσάμικο, αλλά ούτε καν οι Τσάμηδες Αλβανοί.
«Οι ηγέτες των Τσάμηδων στην Ελλάδα συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, ίδρυσαν τα κομιτάτα στους νομούς Ηπείρου, που προσπάθησαν να υποκαταστήσουν το ελληνικό κράτος, λειτούργησαν ως δωσίλογοι και εγκληματίες πολέμου, και γι’ αυτό αποχώρησαν από μόνοι τους, γιατί τα δικαστήρια θα τους καταδικάζανε σε θάνατο», ανέφερε.
Προσέθεσε παράλληλα πως «υπάρχουν 200.000 Τσάμηδες Αλβανοί που πάντα ζούσαν στην Αλβανία, δεν έχουν μπει στην Ελλάδα ποτέ, δεν είχαν εισέλθει στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κάποιοι θέλουν να τους πούνε ότι οι καταδίκες και η αποχώρηση των εγκληματιών του πολέμου από την ελληνική Ήπειρο αφορά και εκείνους ή στρέφεται ενάντια σε αυτούς».
Στο σημείο αυτό παρατήρησε, επίσης, πως η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία έχει υποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό, και ιδιαίτερα γιατί, όπως είπε, οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων της Αλβανίας βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαράθεση με την τουρκική ηγεσία που θέλει να τους ποδηγετήσει.
Προσέξτε εδώ το άκρως σημαντικό: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επανέλαβε τέσσερις φορές ότι «η Αλβανία είναι πιστή στις συμφωνίες του Ελσίνκι και αναγνωρίζει τα σύνορα που καταγράφονται σε αυτήν τη συμφωνία και ότι είναι παράνομα τα αιτήματα περί Τσαμουριάς».
Άρα; Τι άλλαξε από τότε και από εκεί που δεν υπήρχε θέμα «τσαμουριάς» για τον Αλβανό ΥΠΕΞ, ξαφνικά προέκυψε;

Στις 6 Ιουνίου ο Κοτζιάς μπροστά στον Μπουσάτι έλεγε ότι δεν υπάρχει «τσάμικο»

Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», είχε τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Τότε είχε ακόμα επισημάνει ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».
«Με αυτή την έννοια», είχε πει ο κ. Κοτζιάς, «λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτονη μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».
Ειδικότερα, ερωτηθείς τότε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από Αλβανό δημοσιογράφο, είχε αποσαφηνίσει ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, «οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες», εξηγώντας ότι «υπήρξαν» και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικαστήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».
Τότε ο Μπουσάτι δεν έλεγε κουβέντα. Σιωπούσε άρα συναινούσε. Και όχι μόνο. Ενώ ο Κοτζιάς έβαζε ταφόπλακα στο υποτιθέμενο «τσάμικο», η Σπυράκη προετοίμαζε την ερώτηση που το «ανέστησε».

Οι Αλβανοί πήραν θάρρος από την απάντηση Χαν

Οι Αλβανοί, εκεί που είχαν «μαζευτεί» και αποδεχτεί ότι «δεν τους έπαιρνε», αναθάρρησαν από την απάντηση Χαν στη Μαρία Σπυράκη και «πιάστηκαν» από αυτή για να πουν τα δικά τους.
Από εκεί που άκουγαν ότι δεν υπάρχει «τσάμικο» από τον Νίκο Κοτζιά, με τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας να επαναλαμβάνει τέσσερις φορές ότι «η Αλβανία είναι πιστή στις συμφωνίες του Ελσίνκι και αναγνωρίζει τα σύνορα που καταγράφονται σε αυτήν τη συμφωνία και ότι είναι παράνομα τα αιτήματα περί Τσαμουριάς», ξαφνικά -χάρη στην απάντηση που πήρε η Μαρία Σπυράκη- βρήκαν την ευκαιρία να το ανακινήσουν.
Οι ευθύνες της Μαρίας Σπυράκη και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς είναι τεράστιες και προσπαθούν να τις χρεώσουν στον Έλληνα ΥΠΕΞ. Αλλά δεν θα τους μάθουμε τώρα όλους αυτούς.

Ο Κοτζιάς απαντά σε Αλβανούς και ντόπιους που αναπαράγουν τις «τσάμικες» αθλιότητες: «Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι»

«Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το τσάμικο»] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ρ/σ του Alpha, επισημαίνοντας:
«Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία.
«Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους.
«Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χάν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά».
Αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο […] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».
Το μόνο που πρέπει τώρα να αποσαφηνιστεί είναι η «προθυμία» των νεοφιλελεύθερων να υιοθετήσουν και να διασπείρουν την «αλβανική γραμμή» ως αληθινή.
Γιατί βαράνε τον Κοτζιά το γνωρίζουμε. Γιατί εφαρμόζει εθνική εξωτερική πολιτική. Γιατί είναι πατριώτης. Γιατί ίσως κάποιοι να ήθελαν να δουν στη θέση του τον Νίκο Ξυδάκη, γνωστό για τις «μοντέρνες» απόψεις του. Τον Νίκο Ξυδάκη που αποκάλεσε στις 26 Αυγούστου -καλεσμένος στον ΣΚΑΪ- την τουρκική εισβολή στη Συρία «ειρηνοποιό».
Τον Νίκο Κοτζιά τον στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της δημοκρατικής παράταξης εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως να ενοχλεί κι αυτό. Ίσως να ενοχλούν πολλά. Στην περίπτωσή τους θα συνιστούμε… «ξυδάκι».

http://www.tribune.gr/politics/news/article/288263/ntopia-neofileleftheri-epithesi-se-alvaniki-grammi-gia-tsamouria-ti-apanta-o-kotzias.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: