Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Οι Αλβανικές αρχές ιδιωτικοποίησαν το ιστορικό μοναστήρι των Σαράντα Μαρτύρων στους Αγίους Σαράντα- Skandal, Manastirit të 40 Shenjtorëve i del pronariΒαθαίνει το σκάνδαλο υπεξαίρεσης και καταπάτησης εκκλησιαστική ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία με νέες αποκαλύψεις για καταπατήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά, με ρίζες αρκετές δεκαετίες πίσω και συνεχίζουν και στις μέρες μας.
H τελευταία περίπτωση δεν έχει προηγούμενο καθώς μέχρι τώρα οι αλβανικές αρχές δεν επέστρεψαν στην ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας πολλές εκκλησίες και μοναστήρια αλλά ούτε τα ιδιωτικοποίησαν, αλλά κράτησαν την κυριότητα αυτών με την δικαιολογία ότι τα κτίρια και οι χώροι έχουν ιστορική αξία και θα πρέπει να διαχειριστούν από το κράτος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα Αλβανικά δικαστήρια και πολλές κρατικές υπηρεσίες, αποφάσισαν να ιδιωτικοποιήσουν ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια στην Βόρειο Ήπειρο.
Χρησιμοποιώντας την συνήθη πρακτική πλαστογράφησης εγγράφων και διαμέσου διεφθαρμένων δικαστών και κρατικών λειτουργών, επιτήδειοι κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν και στην συνέχεια να πουλήσουν κτήμα έκτασης 400.000 τετραγωνικών μέτρων αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ όπου περιλαμβάνει και το μοναστήρι.
Πρόκειται για το μοναστήρι που είναι το σύμβολο της πόλης των Αγίων Σαράντα, το Βυζαντινό μοναστήρι των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβάστειας που δεσπόζει πάνω στο βόρειο λόφο της πόλης.
Ακούγεται απίστευτο κι όμως η δικαστής Nevrie Halo της πόλης των Αγίων Σαράντα αποφάσισε το 1998 να κηρύξει τον Servet Ismaili ως ιδιοκτήτη στο κτήμα έκτασης 400.000 τμ που περιλαμβάνει και την Ιερά Μονή των Σαράντα Μαρτύρων!!! Λίγους μήνες αργότερα, η Επιτροπή Επιστροφής και Απαλλοτρίωσης Ιδιοκτησίας, αποφάσισε να επιστρέψει το κτήμα στον φερόμενο ιδιοκτήτη και σχεδόν αμέσως μετά η υπηρεσία κτηματολογίου της πόλης εξέδωσε τον τίτλο ιδιοκτησίας. Το δημαρχείο της πόλης προσπάθησε να ανατρέψει την ιδιωτικοποίηση με προσφυγή στο Εφετείο Αργυρόκαστρου το οποίο όμως αποφάσισε και αυτό να αναγνωρίσει τον Servet Ismaili ως νόμιμο ιδιοκτήτη της έκτασης.
Χάρη στην προσφυγή ενός ιδιώτη το 2003, κάτοικο της πόλης των Αγίων Σαράντα, ο όποιος έκανε αγωγή για πλαστογραφία κατά του Servet Ismaili, αποδείχθηκε και στους δύο βαθμούς του δικαστηρίου πως πρόκειται για περίπτωση πλαστογραφίας και ο Servet Ismaili καταδικάστηκε με αναστολή λόγω μεγάλης ηλικίας (70 χρόνων τότε). Στο μεταξύ ο καταδικασμένος Servet Ismaili είχε πουλήσει μεγάλο μέρος του κτήματος σε 162 αγοραστές. Όμως το δικαστήριο περιορίστηκε στην ποινική καταδίκη του ιδίου και απέφυγε να πάρει θέση για τις συνέπειες της πλαστογράφησης και για το μέλλον της ιδιοκτησίας του κτήματος και μαζί της Ιεράς Μονής. Έτσι το κτήμα μαζί με το μοναστήρι των Σαράντα Μαρτύρων είναι ακόμα ιδιοκτησία των κληρονόμων του Servet Ismaili και των νέων αγοραστών.
Τελευταία, το δημαρχείο της πόλης των Αγίων Σαράντα προσχώρησε σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας το οποίο αναμένεται να κηρύξει άκυρη την απόφαση αναγνώρισης του 1998 και να επιστρέψει την υπόθεση για νέα δική στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της πόλης τον Αγίων Σαράντα όπου η δικαστής κα. Nevrie Halo συνεχίζει να "απονέμει δικαιοσύνη".
Ο Εκσκαφέας

Një sipërfaqe e madhe toke prej 40 hektarësh ku ndodhet edhe Manastiri i 40 Shenjtorëve në Sarandë u është shitur plot 162 pronarëve.
Fiks Fare tregoi se si është regjistruar në hipotekë ky monument Kulture. Gjithçka ka nisur pas një vendimit të komisionit të Kthimit dhe Kompensimit të pronave në vitin 1998 dhe një vendimi gjykate që sipas qytetarit që u ankua në Fiks Fare është marrë brenda një seance, për regjistrimin e kësaj prone prej rreth 40 hektaresh.

Manastiri i 40 shenjtorëve i shekullit te VI, nga ka marrë dhe emrin qyteti i Sarandës, sipas legjendës u ndërtua për sakrificat e heronjve , 40 ushtarë romakë të cilët u flijuan në emër të zotit. Për këtë sakrificë heroike, vet dënuesit, feja ortodokse, i shpalli të 40-shenjtorë, ku edhe sot në Manastirin me të njëjtin emër ekzistojnë të gdhendura emrat e tyre.

Manastiri, ose Bazilika e madhe, është ndërtuar si shkak nga kjo legjendë, në kodrën në lindje të qytetit të Sarandës me një arkitekturë dhe ndërtim romak.

Ky Manastir është një nga 103 monumentet e Kulturës të rajonit Jugperendimor të vendit. Shpallur monument kulture në vitin 1970. Por pavarësisht kësaj, kjo pronë shtetërore ku shtrihet manastiri dhe rrethinat, prej rreth 40 hektarësh është hipotekuar në emër të familjes Ismaili.

Sipas ligjit 7867, është e përcaktuar qartë se monumentet e kulturës nuk duhen të preken. Por kjo nuk e ka penguar hipotekimin edhe të manastirit mbi një vendim të Kthimit dhe Kompensimit të Pronave të vitit 1998 dhe një vendimi gjykate, të gjyqtares Nevrije Halo, që sipas zotit Stefani, është dhënë brenda një seancë gjyqësore.

Qytetari Dhimitraq Stefani është i vetmi, i cili nisi një gjyq civil dhe penal për të mbrojtur këtë pronë. Gjyqe që vijojnë që prej vitit 2000.

Sipas tij, gjate procesit të gjyqit penal u saktësua nga më shumë se dy akte ekspertimi se prona i është dhënë familjes Ismaili mbi dokumente të falsifikuara. Më pas është regjistruar në hipotekë.

Për emisionin Fiks Fare, ai pranoi se është përfshirë në këtë konflikt pronësie për shkak të një kontrate të bërë në vitin 2000 më bashkinë e Sarandës për vendosjen e një antene në të njëjtin truall.

"Në prill të vitit 2000 jam pajisur me dokumente nga Bashkia e Sarandës, me vendim të KRT-së, me një vendim të Këshillit Bashkiak, për vendosjen e një antene pranë manastirit të 40 shenjtor ëve. Kemi 16 vjet neper gjyqe. Është bërë një kallëzim penal, është bërë akti ekspertimit, ka dalë i falsifikuar në 2003. Është bërë një akt ekspertimi edhe nga një grup ekspertësh qe e kanë gjetur të falsifikuar këtë dokument".

Por pasi kaluan vite nëpër gjyqe ndërroi jetë personi i akuzuar për falsifikimin e këtyre dokumenteve, zoti Servet Ismaili. Ai u shpall fillimisht fajtor për falsifikim nga gjykata e shkallës së parë Sarandë. Gjyq pas gjyqi zoti Ismaili përfitoi fillimisht nga amnistia për shkak të moshës së tij 70 vjeçare. Më pas çështja penale u pushua për shkak se i pandehuri ndërroi jetë. Që nga ky moment gjykata nuk u shpreh se ç'do të bëhej me pronën e regjistruar mbi dokumente të falsifikuara.

Ndërkohe që gjyqet civile vazhdojnë, qytetarit i është bashkangjitur në mbrojtje të kësaj prone edhe Bashkia e Sarandës dhe Institucioni i Avokaturës së Shtetit .

Sipas drejtorit juridik të Bashkisë Sarandë Eleon Gjoni, kemi të bëjmë me një vendim të KKP -së të vitit 1998. "Ka një kalvar të gjatë procesesh gjyqësore. Duke qenë se Gjykata Administritative e Apelit Gjirokastër ka vendosur t'i japë të drejtë palës që ka një vendim të kthimit dhe kompesimit të pronave, bashkë me Avokaturen e Shtetit ne kemi bere rekurs në Gjykate të Lartë”.

Fiks Fare kërkoi të intervistonte edhe gjykatësen Nevrie Halo por ajo u largua nga gjykata duke mos pranuar të jap intervistë lidhur me vendimet e dhëna prej saj në vitin 2000.

Sipas zëdhënësit të kësaj gjykate, gjyqtarja nuk pranoi të flasë për Fiks Fare pasi ajo është shprehur me vendim.

Aktualisht mbi këtë pronë është vendosur sekuestro deri sa të përfundoj gjyqi i themelit. Gjatë këtyre viteve, kjo pronë është shitur tek 162 pronarë dhe ka një vlerë që shkon deri në 7 miliardë lekë.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1446) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (383) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (255) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (236) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) Κορυτσά-Korçë (120) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (104) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (46) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (39) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)