Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Η Ελλάδα θα αναβαθμίσει και την Αλβανική Βουλή!



BOYLH ALBANIKH

• Τα «φώτα» της θα δώσει για μια ακόμη φορά η Ελλάδα στη γειτονική Αλβανία,  τη φορά αυτή αναλαμβάνοντας – μαζί με την Ιταλία- να αναβαθμίσουν το Κοινοβούλιό της. 
Πρόκειται για την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, πρόγραμμα το οποίο ανέλαβαν η Ελληνική και η Ιταλική Βουλή μετά από την επιλογή της κοινής πρότασης που υπέβαλαν στο πλαίσιο διαγωνισμού της Ε.Ε.
Οι δράσεις του έργου, που έχει διάρκεια ενός χρόνου, αφορούν τη μετάδοση τεχνογνωσίας, τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών νομοθέτησης και κοινοβουλευτικής λειτουργίας, όπως επίσης την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας μεταξύ κοινοβουλίων κρατών μελών της Ε.Ε. και του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και των ανεξάρτητων κρατικών θεσμών της Αλβανίας.
Αν και με την περαιτέρω υποβάθμιση μετά την άνοδο στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της ήδη υποβαθμισμένης σε πολιτικό επίπεδο Ελληνικής Βουλής, προκύπτει ένα γενικότερο ερώτημα για το παράδειγμα που μπορεί να δοθεί στους γείτονες, εκείνο που επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά, είναι η διαρκής πρόθεση της Ελλάδος να συνδράμει, χωρίς καμία προϋπόθεση και ανταποδοτικό όφελος, με κάθε είδος βοήθεια, μέσα και τεχνογνωσία την Αλβανία. Ούτε όμως οι δωρεές, ούτε οι καλές προθέσεις, ούτε πολύ περισσότερο η Ελληνική στήριξη της Αλβανίας σε διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) αναγνωρίζονται σε κυβερνητικό επίπεδο από τους γείτονες που εξακολουθεί να τηρεί ανθελληνική στάση, με πρωταγωνιστή μάλιστα τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. 
Άνευ ουσίας…
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, με την υφαρπαγή περιουσιών Ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Χειμάρας, των Αγίων Σαράντα κ.α. το εθνικιστικό παραλήρημα που παρατηρείται, τις απειλές και τις κλοπές κατά ομογενών, τις προκλητικές καταστροφές ελληνικών σημαιών, την έξαρση της διακίνησης ναρκωτικών προς τη χώρα μας κ.λ.π., ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή συνάντησή του με τον Έντι Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, περιορίστηκε στις γνωστές «διατυπώσεις- ευχές» για καλή γειτονία κ.ο.κ. Και φυσικά ο Έντι Ράμα, μην αισθανόμενος καμία πολιτική πίεση, δεν είχε παρά να συμφωνήσει, χωρίς να δεσμευτεί στο παραμικρό -έστω και προφορικά- στην αλλαγή της ανθελληνικής στάσης του. 
 Διήμερες εκδηλώσεις
Η έναρξη των εργασιών για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενίσχυσης του Αλβανικού κοινοβουλίου έγινε την Πέμπτη στα Τίρανα και ολοκληρώθηκε χθες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχαν επίσημοι από το Ελληνικό, το Αλβανικό και το Ιταλικό Κοινοβούλιο, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, υπηρεσιακά στελέχη. Την Ελληνική Βουλή εκπροσώπησαν ο βουλευτής και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, κ. Νικόλαος Ξυδάκης, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αλβανίας κ.κ. Μερόπη Τζούφη και Κωνσταντίνος Μπάρκας, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, μέλος της ίδιας Ομάδας Φιλίας και πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
https://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: