Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ο ιός «τσάμικο»


Σε επικίνδυνη ίωση έχει μετατραπεί το αποκαλούμενο «τσάμικο» στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας. Δεν αποτελεί απλά προπαγανδιστικό μέσο ανθελληνισμού αλλά εν πολλοίς ενέχει τα χαρακτηριστικά μέτρου με το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις μετρούν την «εθνική τους απόδοση». Ένα θέμα εξ ολοκλήρου στηριγμένου σε ψέματα και διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας, χάρη της ειδικής φροντίδας και των εμπλεκόμενων Τουρκικών μηχανισμών έχει προσλάβει τις γνωστές διαστάσεις και ενοχλεί δημιουργώντας δυσκολίες στην παραπέρα προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχει και άλλες συνέπειες απ’ την δραστηριότητα ακραίων εθνικιστικών και παραστρατιωτικών ομάδων.
Εκείνο όμως που προκαλεί είναι το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον αποστειρωμένο περιβάλλον στην πολιτική σκηνή απ’ το συγκεκριμένο ιό. Κανένα απ’ τα μεγάλα κόμματα δεν βρήκε μέχρι σήμερα το θάρρος να αρθεί στο ύψος της πραγματικότητας και να κάνει την υπέρβαση. Προφανώς το πρόσχημα της πολιτικής πελατείας καταρρίπτεται με την εμφάνιση του κόμματος τους περί τον Ιντρίζι και τους λοιπούς. Θα αποτελούσε μάλιστα αφορμή να περιοριστεί εκεί. Άρα προσχηματικά επικαλούνται τα κόμματα εξουσίας την ανάγκη ψηφοθηρίας. Στην ουσία έχουν υιοθετήσει στα πολιτικά τους προγράμματα και τις πλατφόρμες εξωτερικής πολιτικής ένα αγκάθι με το οποία κατά καιρούς μπορούν να προκαλούν παλινδρομήσεις στις σχέσεις με την Αθήνα. Επιπροσθέτως δε διολισθαίνοντας στο πεδίο εδαφικών βλέψεων και αμφισβήτησης των συνόρων είναι μια αφορμή ώστε «δικαιολογούν» ύπαρξη θέματος και με την Ελλάδα όπως με όλο το υπόλοιπο βαλκανικό περίγυρο. Στο εσωτερικό πέραν του ότι διεγείρουν όλο αυτόν τον εθνικιστικό οίστρο αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από ουσιαστικά προβλήματα της στασιμότητας βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και κοινωνικής συνοχής προκαλεί τεράστιες συνέπειες στην καταπίεση όχι μόνο ψυχολογική του εδώ Ελληνισμού και ευρύτερα της Ορθοδόξου κοινότητας.
Αφορμή για το σημείωμα είναι αναφορές ελληνικών σοβαρών εντύπων περί της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα, που το δέχτηκαν με «ανακούφιση» ως γεγονός. Με την αιτιολογία ότι έχει πιο μετριοπαθή προσέγγιση στο αποκαλούμενο «τσάμικο ζήτημα». Απ’ το τίποτε δηλαδή, λόγω και της χρόνιας αντιμετώπισης ως «μη υπάρχον ζήτημα πρόβλημα» έφτασαν τα πράγματα να αναζητείται η πιο μετριοπαθή και η λιγότερο επιθετική διεκδίκηση εκ του μη όντως στην Ήπειρο. Μόνο που και στην προκειμένη τα πράγματα έχουν αλλιώς. Ο ιός έχει κι εκεί εισχωρήσει και μάλιστα πιο επικίνδυνα. Στη λίστα των βουλευτών που υπέβαλαν όπως τυπικά η διαδικασία προβλέπει, την πρόταση για την υποψηφιότητα του κ. Μέτα, στον τέταρτο γύρο ψηφοφορίας, ήταν όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Ιντρίζι, μάλιστα και ενός που εκκρεμεί εις βάρος του εισαγγελική παραγγελία για απώλεια της θέσης του στη Βουλή.
Η ίωση έχει προσλάβει χαρακτηριστικά επιδημίας και μάλλον άλλο χειρισμό θέλει. Για να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί στο βάλτο που η Τουρκία μεθοδεύει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: