Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Νίκος Ακριβογιάννης. Ο Έλληνας Ίκαρος που εκτελέστηκε ως κατάσκοπος στην Αλβανία

Η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο 3 Ιουνίου παρουσίασε το ψυχροπολεμικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον νεαρό πιλότο Νίκο Ακριβογιάννη που εκτελέστηκε στην Αλβανία του Χότζα ως κατάσκοπος υπέρ της Ελλάδας.
Η άγνωστη ιστορία του είναι μια σκοτεινή υπόθεση της μετεμφυλιακής Ελλάδας καθώς ο Ίκαρος στη χώρα του κατηγορήθηκε ως φυγάς κομμουνιστής και προδότης.
Εξήντα χρόνια μετά, η ιστορική έρευνα εντόπισε όλο το φάκελο της δικογραφίας του Ακριβογιάννη στην Αλβανία και φωτίζει τι συνέβη.
Η Μηχανή του Χρόνου, φέρνει στο φως τα νέα αυτά στοιχεία και ντοκουμέντα για το νεαρό Ίκαρο που κατηγορήθηκε ότι αυτομόλησε στην Αλβανία, με ένα πολεμικό αεροπλάνο, τον Απρίλιο του 1951.
Δείτε την εκπομπή από το ert web:
Η εκπομπή παρουσιάζει πώς ένας φιλόδοξος νεαρός έγινε από γοητευτικός ηθοποιός πράκτορας.
Στρατολογήθηκε από κλιμάκιο της CIA στη Θεσσαλονίκη, το 1950, προκειμένου να φέρει σε πέρας μία μυστική εθνική αποστολή.
Με την καθοδήγηση των Αμερικανών μπήκε στην σχολή αεροπορίας και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό κέντρο έφεδρων χειριστών.
Στη διάρκεια της παραμονής του στην σχολή, η διοίκηση του ανέθεσε μυστική αποστολή: να διαφύγει στην Αλβανία του Χότζα, με σκοπό να αποσπάσει πληροφορίες για τη χώρα μας, και την δράση των Σοβιετικών στα Βαλκάνια, προσποιούμενος τον κομμουνιστή.
Ο νεαρός Ίκαρος, από το 1952 μέχρι τον Αύγουστο του 1954 όπου τον εκτέλεσαν, έζησε μέσα στις φυλακές του σκληρού καθεστώτος του Χότζα, βασανίστηκε σκληρά και απομονώθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο Ακριβογιάννης σε φωτογραφία από τα Αλβανικά αρχεία, όταν ξεκινούσε η εξαντλητική ανάκριση.
Κατηγορήθηκε και εκτελέστηκε ως κατάσκοπος.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στα Αλβανικά αρχεία, στήθηκε στο απόσπασμα ως κατάσκοπος ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα κατηγορούνταν ως προδότης που αυτομόλησε με πολεμικό αεροπλάνο στη γειτονική χώρα.
Οι συγγενείς του μιλούν για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η οικογένεια τους, ενώ εκφράζουν την επιθυμία τους να αποκατασταθεί το όνομα του.
Στην εκπομπή μιλούν: οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ταταρούνης, Σταύρος Τζήμας, οι ιστορικοί – ερευνητές Σταύρος Ντάγιος, Κων/νος Λαγός και Ελευθερία Μαντά και οι στενοί συγγενείς του Ακριβογιάννη.
mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: