Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων σε «λειτουργία» στο Θησείο. Για πρώτη φορά ο επισκέπτης μπορεί να τον κινήσει μόνος του. Δείτε βίντεο με τον «αρχαιότερο υπολογιστή» του κόσμου

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων τίθεται σε λειτουργία και συναρπάζει. Ένα πιστό αντίγραφο του αρχαίου μηχανισμού παρουσιάζεται στην έκθεση «Πλεύσις-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κτίριο Απ. Παύλου 37 στο Θησείο.
Ο Δρ. Φυσικής Μάρκος Σκουλάτος δημιούργησε ένα πιστό αντίγραφο του μηχανισμού το οποίο βρέθηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων αρχές του περασμένου αιώνα και αναφέρεται ως ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας. Στο μουσείο Ηρακλειδών και για πρώτη φορά, ο επισκέπτης μπορεί να κινήσει μόνος του το διαδραστικό μηχανισμό και να κάνει προβλέψεις αστρονομικών φαινομένων.

Το μοντέλο δημιουργία-πρόταση του Δρ. Φυσικής Μάρκου Σκουλάτου:
Το μοντέλο είναι σε φυσικές διαστάσεις με επιμέρους ακρίβεια 0.02 mm. Η κατασκευή είναι επίχρυση και για τις επιγραφές χρησιμοποιήθηκε ειδική, σχεδιασμένη στο χέρι γραμματοσειρά.
Η βάση του είναι κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο και στο εσωτερικό του «κρύβεται» ένας σύγχρονος μικρο-υπολογιστής, ο οποίος κινεί τα γρανάζια του Μηχανισμού.
Οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν το μοντέλο σε λειτουργία, με τη βοήθεια του προσωπικού του μουσείου.
Επιπλέον, μέσα από την ενότητα «Ένας αρχαίος ελληνικός υπολογιστής» θα δουν ομοιώματα, φωτογραφίες, αλλά και μια σχεδιαστική αναπαράσταση του αρχαίου εργαστηρίου των άγνωστων δημιουργών, γνωρίζοντας σημαντικούς σταθμούς της έρευνας του πιο σύνθετου μηχανισμού της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.).
Η έκθεση «Πλεύσις-Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», παρουσιάζει την ιστορία της ελληνικής πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από την προϊστορική αρχαιότητα έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν σαράντα χειροποίητα ξύλινα ομοιώματα ελληνικών πλοίων, κατασκευασμένα με παραδοσιακές μεθόδους από τον Μηχανολόγο-Μηχανικό M.Sc., Μικροναυπηγό Δημήτρη Μάρα, ο οποίος είναι γνώστης της ναυπηγικής ιστορίας.
Στην έκθεση συμμετέχει και η ζωγράφος-χαράκτρια Μαίρη Σχοινά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Α’ Εργαστηρίου Χαρακτικής ΑΣΚΤ, με έργα εμπνευσμένα από τη θάλασσα του Αιγαίου.
Δείτε πως ο Μάρκος Σκουλάτος δημιούργησε το δικό του ακριβές μοντέλο βασισμένο στον «Μηχανισμό των Ακτικυθήρων»:

Δεν υπάρχουν σχόλια: