Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Άθλια προπαγάνδα της Υπουργού Πολιτισμού

Όχι μόνο δεν σκέφτεται τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να αποκατασταθούν τα ιδιοκτησικά δικαιώματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας επί των χαρακτηρισμένων ως μνημεία πολιτισμού λατρευτικά κτίρια, το Υπουργείο Πολιτισμού. Απεναντίας μετατρέπεται σε αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης Ράμα ώστε με αφορμή τέτοιας φύσης θέματα να δημιουργεί οχλήσεις στους κόλπους των ενοριών και της Ορθόδοξης κοινότητας. Μέσα σε διάστημα λιγότερο των δέκα ημερών η Υπουργός Πολιτισμού παρασέρνοντας τα ΜΜΕ, τηλεοπτικά και έντυπα, με τον πλέον άθλιο τρόπο επιδιώκει με αποτελέσματα μάλιστα την εξαπάτηση της κοινής γνώμης.
Περίπτωση πρώτη στην Κοσίνα. Η Υπουργός απρόσκλητη εμφανίζεται στο Βυζαντινό Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την ημέρα που ξεκινούν εκεί οι εργασίες της αναστήλωσης. Ο Ναός είναι κατοχυρωμένος στην Ορθόδοξο Εκκλησία. Εδώ και τόσα χρόνια λειτουργεί και για τις ανάγκες της εκεί Ενορίας μετά από εργασίες επισκευής και αποκατάστασης προσωρινής που έγιναν απ τον Αρχιεπίσκοπο ήδη απ το 1994. Διαπιστώνοντας τις παθήσεις του κτίσματος συνέπεια του χρόνου αλλά και λάθος μεθοδολογίας επέμβασης των συνεργείων του Ινστιτούτου Μνημείων τη δεκαετία 1980 ο Αρχιεπίσκοπος εδώ και χρόνια προχώρησε με συνεργάτες του τη μελέτη αποκατάστασης με τις πλέον ενδεικνυόμενες μεθόδους στο πεδίο αυτό. Επιπλέον δε επειδή η κατάσταση επιδεινώνεται και κάνοντας άλλες αναστολές έργων λόγω των οικονομικών δυσκολιων ενεργοποίησε το συμβόλαιο για την εκτέλεση των εργασιών.
Ξεδιάντροπα όμως η Υπουργός δηλώνει ότι το έργο είναι των υπηρεσιών του Υπουργείου σε συνεργασία με την Εκκλησία. Που έγγειται αλήθεια η συνεργασία; Στην έκδοση της σχετικής Άδειας απ το Συμβούλιο Αναστηλώσεων; Αλίμονοεάν και αυτή την αρνούνταν.
Περίπτωση δεύτερη ανάλογη αλλά ακόμη πιο προκλητική στη Σωπική Πωγωνίου, μόλις χθες Παρασκευή. Ο Αρχιεπίσκοπος με τον ίδιο τρόπο που επιβάλει η κείμενη νομοθεσία και πρακτική ενεργοποίησε ακόμη ένα ςργοτάξιο για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Και πάλι η Υπουργός με την κουστωδία των δημοσιογράφων και ενώπιο κάμερων δηλώνει ότι και αυτή η ενέργεια είναι του Υπουργείου της ακριβώς την ημέρα έναρξης των εργασιών. Το πράγμα εδώ είναι ακόμη πιο χοντροκομμένο. Οι Σωπικιώτες στις ΗΠΑ μαζεύουν από χρόνια τα απαιτούμενα που συμπληρώνει η αγάπη του Αρχιεπισκόπου για τον ιστορικό αυτό Ναό.
Και όμως οι προπαγανδηστικοί μηχανισμοί αποκρύβουν αυτές τις αλήθειες.
Πρόκειται για δυμέτωπη πρόκληση. Ο Πρωθυπουργός επισήμως στη Βουλή να δηλώνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να προάγει την πολιτιστική κληρονομιά. Η Υπουργός Πολιτισμού να συνεχίζει και να παραπλανεί την κοινή γνώμη και για δαπάνες που γίνονται άμεσα απ τον Αρχιεπίσκοπο.
Προφανώς πρόκειται για την εξαθλίωση της ίδιας της προπαγάνδας. Ωστόσο όμως η απερισκεψία αυτή σε συνδυασμό με προβοκάτσιες όπως στο Ναό της Παναγίας στο Μπεράτι ή τη Μονή στο Μεσοπόταμο επιφέρουν επιπτώσεις στη σχέση της Ορθοδόξου κοινότητας με την πολιτεία. Εκτός εάν αυτό είναι το επιδιωκούμενο. Ο Ράμα ίσως με τέτοιες χειρονομίες προαναγγέλει την πρόθεση για περιορισμό της ανεξαρτησίας της Εκκλησίας και της ελευθερίας που χαίρει στα πλαίσια του Συντάγματος και συνακόλουθης νομοθεσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.