Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Καλύφθηκε το άγαλμα του Σκεντέρμπεη προς χάριν του Μπαϊράμ


Ένα άνευ προηγούμενου γεγονός διαδραματίζεται στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.

Με αφορμή το Κουρμπάν Μπαϊράμι ή αλλιώς Μπαϊράμ, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες κινητές μουσουλμανικές εορτές. Γιορτάζεται 70 μέρες μετά το τέλος της νηστείας του θρησκευτικού μήνα Ραμαζάν (Ραμαζάνι), από τις πρώτες πρωινές ώρες πιστοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Ως εδώ, όλα φυσιολογικά. Το παράξενο είναι πως αυτή τη φορά καλύφθηκε το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη, εθνικού ήρωα για την χώρα, το οποίο δεσπόζει στην πλατεία.

Ένα μεγάλο πανό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων, καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη του εθνικού μνημείου, προς χάριν του Κουρμπάν Μπαϊράμι. 

Το γεγονός αυτό έχει φέρει πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με τους πολίτες να εκφράζουν οργή για την κάλυψη ενός εθνικού συμβόλου.

Το ενδιαφέρον είναι πως μια τέτοια ενέργεια λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση του Ράμα ανακοίνωσε το έτος 2018 ως "Έτος Σκεντέρμπεη".

O Μουφτής, θέλοντας να δώσει εξηγήσεις, προσπάθησε να δικαιολογήθει, λέγοντας πως έγινε για τεχνικούς λόγους, διευκρινίζοντας προς τους Ορθόδοξους και Καθολικούς πως δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής. Λέγοντας επίσης πως δέχεται απειλές για την ενέργεια αυτή.

Αναφορά στο γεγονός έκανε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, με ανάρτηση του σε κοινωνικό δίκτυο, σημειώνοντας πως:
"Μόνο ο Ράμα θα σκεφτόταν ότι με μια κουρτίνα μπορεί να κρύψει την ταυτότητα και την ιστορία!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: