Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Kotzias: Të njihet statusi i minoritarëve greke

Shefi i diplomacisë greke, Nikos Kotzias këmbëngul në politikën e qeverisë së tij në raport me minoritetin grek në Shqipëri. Në një intervistë në emisionin e mëngjesit në televizionin ERT1, ministri i jashtëm Kotzias, theksoi se minoritetit duhet t’i njihet statusi kudo jeton dhe jo vetëm në dy zonat e jugut të vendit.

 “E bëra të qartë edhe në OKB dhe u kuptua nga shumë palë, se bie ndesh me të drejtën europiane “reforma” e Hoxhës që minoritet konsiderohesh vetëm nëse ndodhesh në dy zonat e njohura si të tilla, ndërsa po të largohesh nga fshati yt e të shkosh në Tiranë, nuk je më minoritet. Minoriteti duhet të njihet në gjithë shtrirjen e territorit dhe kudo që ata të ndodhen në Shqipëri. Siç duhet ta dini, Shqipëria është vend kandidat për anëtar i Bashkimit Europian. Për fat të keq, ashtu si dhe për fqinjin tonë verior, Shkupi, këto kandidatura u dhanë pa kushte nga qeveritë e mëparshme greke. Që të hapen negociatat për anëtarësim, duhet që këto vende të plotësojnë disa kërkesa. Shqipërisë, KE i vuri si kusht reformën e sistemit gjyqësor. Komisioni Europian humbi kur erdhi në këshillin e çështjeve të përgjithshme, sepse ne shtruam katër kërkesa të tjera.”
Por ministri i jashtëm grek, flet edhe për të drejtën e pronës të minoritarëve grekë në Shqipëri.

“Duhet të zgjidhet menjëherë çështja e titujve të pronësisë përsa i përket minoritet grek në Shqipëri. Shqipëria që të çelë negociata duhet të plotësojë kushtet dhe një prej tyre janë të drejtat e minoritet, por kudo që ata ndodhen në Shqipëri. Mbrojtja e pronësisë është një e drejtë themelore ndërkombëtare. Greqia po punon që t’u jepen titujt e pronësisë, në mënyrë që të jenë të sanksionuara edhe ligjërisht të drejtat e atyre që duan të shesin apo ua shtetëzon shteti për nevojat e tij. Pra që ata të mund të marrin edhe para. Se këtu nuk është thjesht që shkojnë dhe u marrin pronat e himarjotëve, por shkojnë dhe ua marrin qyl, pa kosto. Kemi marrë masa shumë të ashpra ndaj politikanëve të cilët nuk kanë respektuar të drejtat e minoritetit grek në Shqipëri, duke i hequr shtetësinë greke. Fatkeqësisht shtetësinë e greke e kanë shumë tipa të çuditshëm si Jorgo Goro. Nuk mund të jesh grek kur nuk respekton të drejtat e minoritetit grek.”

Ministri i jashtëm Nikos Kotzias tha se pakica greke në Shqipëri, përveç përkrahjes së Athinës zyrtare, gëzon edhe mbrojtjen e Bashkimit Europian dhe te Shteteve te Bashkuara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.