Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Βόρειο Ήπειρο η επέτειος της 28η Οκτωβρίου (Φωτογραφίες)

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στους Αγίους Σαράντα το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή των σχολείων: Δημόσιο μειονοτικό σχολείο Αγ. Σαράντα, Κολέγιο «Πνοή Αγάπης», 9-ταξιο σχολείο Αγίας Σοφίας και το Φροντιστήριο Ελληνικής Γλώσσας Μουρσί.  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρέσβυς της Ελλάδος στα Τίρανα Ελένη Σουρανή.
Την 27η Οκτωβρίου μετά τον εσπερινό στον Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δέλβινο, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στο οστεοφυλάκιο πεσόντων του Έπους του 40’. Στη συνέχεια επίσημοι προσκεκλημένοι και πλήθος συμπατριωτών μας συμμετείχαν σε μία όμορφη μαθητική εκδήλωση στη Φοινίκη με τη συμμετοχή των δημοσίων σχολείων Λιβαδειάς, Μεσοποτάμου και Φοινίκης.
Όπως κάθε χρόνο αποκορύφωμα αποτελούν οι εκδηλώσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο στα στρατιωτικά κοιμητήρια των πεσόντων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Μετά την Θ. Λειτουργία όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος ακολούθησε δοξολογία,  τρισάγιο, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός της Πρέσβυς της Ελλάδος στα Τίρανα, βράβευση του σχολείου Βουλιαρατίου από τους απογόνους των ηρώων του 40’ και έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών από μαθητές του τοπικού σχολείου.
Ανήμερα της Εθνικής Επετείου σχολικές εορτές έγιναν στη Χειμάρρα, στη Δρόπολη στο Αλύκο κ.α
Η αυλαία των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ομόνοιας έκλεισε στη Δερβιτάνη όπου σε συνεργασία με την κοινότητα πραγματοποιήθηκε μία γεμάτη συγκίνηση  εκδήλωση. Η Μαθητική εκδήλωση του Σχολείου Δερβιτσάνης με τον υπεύθυνο χορευτικού «Δερόπολη» Αντώνη Τούνη πλαισιώθηκε με κείμενο από το ιστορικό μυθιστόρημα «Ξυλινος Σταυρός» όπου αποτυπώνεται η συμβολή του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στο Έπος του 40’ και εκλεισε με τις εξαιρετικές ομιλίες της συγγραφέος Σταματία Καραγεωργίου – Πάπιστα και του Δερβιτσιώτη εκπαιδευτικού Γεωργίου Γκοτζιά.
Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.