Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Γιορτάστηκε η 27η επέτειος της ίδρυσης της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ


Γιορτάστηκε η 27η επέτειος της ίδρυσης της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ
Γιορτάστηκε η 27η επέτειος της ίδρυσης της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ
Η πλατεία: «Γρηγόρης Ντριγκόγιας» στο Κεφαλοχώρι της Δρόπολης, τη Δερβιτσιάνη,  γέμισε κι αυτή τη χρονιά με κόσμο. Από  τη Δρόπολη,  το Αργυρόκαστρο,  τους Αγ. Σαράντα, τη Χιμάρα, το Δέλβινο και το Βούρκο. Ήρθαν να συμμετάσχουν  στην 27η  επέτειο από την ίδρυση της Ομόνοιας.
Λίγη ιστορία
27 χρόνια πέρασαν από την 11η Ιανουαρίου του 1991, όταν μια ομάδα πρωτοβουλίας,  από διάφορα μέρη του χώρου, συγκεντρώθηκαν στη Δερβιτσιάνη, όταν ακόμα το κλίμα ήταν ρευστό και οι άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών παραμόνευαν σαν οι ύαινες και ήταν έτοιμοι να καταβροχθίσουν τον οποιοδήποτε, χωρίς αιτία και χωρίς λόγο. Οι: Ανδρέας Ζαρμπαλάς, Αναστάσης Ντούρος, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Βαγγέλης Ζαφειράτης, Βασίλης Βασιλείου, Βασίλης Ζαφειράτης, Βασίλης Ζιούλας, Γιώργος Μπούκας, Γιάννης Γιάννης, Δημήτρης Κίκης, Δημήτρης Ζιούλας, Ζήσος Λούτσης, Θοδωρής Βεζιάνης, Θανάσης Μάλλιος, Θωμάς Τζιας, Κώστας Νάτσιος, Λάμπης Θανάσης, Μιχάλης Λίτσιος, Νίκος Μπαλκόνης, Παναγιώτης Μπάρκας, Τηλέμαχος Κοκίνης, Χριστάκης Τόλης,αποφάσισαν να ιδρύσουν τον πρώτο πολιτικό φορέα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ».
Μια οργάνωση που αμέσως  αγαπήθηκε και υποστηρίχτηκε απ’ όλον τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, γιατί ήταν η πρώτη δική του οργάνωση, ήταν  ο Φορέας που θα τον καθοδηγούσε σε νέους αγώνες, σε νέες νίκες, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.
Η Ομόνοια, αυτά τα 27 χρόνια, έχει γίνει  σύμβολο, μέσα και έξω της χώρας. Έχει γίνει η κινητήρια δύναμη για την αναγνώριση και την αναβάθμιση της Ελληνικής μας Κοινότητας.
27η επέτειος
Η εκδήλωση της 27ης επετείου της ίδρυσης της Ομόνοιας άρχισε με την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» και το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων πρωτεργατών και αγωνιστών για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
 Στη γιορτή της Ομόνοιας παρευρέθηκαν ο Πρώτος Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα κ. Γρηγόριος Δελιαβέκουρας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειος Τόλιος, ο εκπρόσωπος, του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Στέφος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ κ. Χρήστος Κίτσιος, ο πολιτευτής και εκπρόσωπος του ΑΝΕΛ κ. Αντώνης Βασιλείου, ο  βουλευτής του κόμματος ΣΚΕ Αλβανίας κ. Βαγγέλης Τάβος, ο δήμαρχος Δρόπολης κ. Αχιλλέας Ντέτσικας, η διευθύντρια Γραφείου Μειονοτήτων στα Τίρανα κ. Κωνσταντίνα Βεζιάνη, πρώην Πρόεδροι της Ομόνοιας, πρόεδροι Παραρτημάτων Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Κορυτσάς και Τιράνων, μέλη του Γενικού Συμβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι.
Η εκδήλωση άρχισε με το πολυφωνικό-χορευτικό γκρουπ Δρόπολης με υπεύθυνο τον κ., Αντώνη Τούνη, που ερμήνευσε ωραία παραδοσιακά τραγούδια. Διαβάστηκε το χαιρετιστήριο μήνυμα του Πρόεδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα προς την ηγεσία της Ομόνοιας με την ευκαιρία της 27ης επετείου. Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος κ. Βασίλειος Τόλιος, μετέφερε  τις θερμές ευχές της πρέσβειρας της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή η οποία εύχεται ό,τι το καλύτερο και ό,τι το σοφότερο. Οι στιγμές και οι απαιτήσεις των καιρών, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τόλιος,  είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, επιβάλλουν να είναι απαιτητικές  κι εμείς να υψωθούμε στο επίπεδο αυτών των απαιτήσεων. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ε. Ντούλες αναφερόμενος στην ενότητα τόνισε: «’Όλοι ζητάμε ενότητα. Τι είναι αυτή; Ο καθένας την αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο.. Είναι δύσκολο να έχουμε ενότητα στηριζόμενοι στα πρόσωπα.  Αν υπάρχει κάποια ελπίδα είναι η ενότητα στόχων. Να δώσουμε την μάχη στους κοινούς μας στόχους». Ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ κ. Χρ. Κίτσιος στο χαιρετιστήριό του τόνισε πως μας χρειάζεται μια Ομόνοια που δεν διαχωρίζει τους Έλληνες σε πατριώτες και προδότες, μια Ομόνοια που  μονίμως να νοιάζεται για τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου και που για την επίλυσή τους να ενεργοποιεί όλα τα νόμιμα μέσα και να αξιοποιεί την προσφορά του καθενός σ’ αυτόν τον αγώνα. Ομόνοια μιας μικρής ομάδας δεν μπορεί να είναι χρήσιμη για την κοινότητά μας. Χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κύριοι Στέφος και Γιόγιακας και ο εκπρόσωπος του ΑΝΕΛ κ. Βασιλείου.
Ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παππά, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιτεύξεις της Ομόνοιας σε αυτά τα 27 χρόνια, την αναγκαιότητα της συσπείρωσης και της ενότητας όλων γύρω από την οργάνωση, καθώς και για τους στόχους. Επικεντρώθηκε στην αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση της Ομόνοιας ώστε ν΄ αναβαθμιστεί πιο πολύ ο ρόλος  και η υπόληψή της.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ψαλμό του εθνικού μας ύμνου και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Βαγγέλης Παπαχρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)