Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Συγκίνηση, υπερηφάνεια και μηνύματα στην παρουσίαση των βιβλίων της Ομόνοιας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα (31/03/2018) σε κεντρικό ξενοδοχείο στους Αγ, Σαράντα η εκδήλωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» με θέμα «Στα Χνάρια της Ιστορίας μας» στην οποία παρουσιάστηκαν τα δύο βιβλία των εκδόσεων της οργάνωσης μας για τους δύο αγωνιστές – εμβληματικές μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, Θύμιο Λώλη και Λευτέρη Τάλιο.
Στο καλωσόρισμα του ο Γενικός Προέδρος κ. Λεωνίδας Παππάς μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης των αξιών του τόπου και τον χρέος να ανταποκριθούμε στις παρακαταθήκες των προγόνων μας.
Ο κ. Κώστας Δημοτρόπουλος παρουσίασε μία εξαιρετική εισήγηση με θέμα «Η αντιμετώπιση του Ελληνισμού από το Αλβανικό Κράτος», εστιάζοντας στα σημαντικά γεγονότα της περιόδου 1912-1945, κατά την οποία έδρασαν οι δύο αγωνιστές. Η τεκμηριωμένη εισήγηση του κ. Δημητρόπουλος εξέπληξε το ακροατήριο καθώς παρουσιάστηκαν γεγονότα και έγγραφα της εποχής άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Ο κ. Ζήσος Λούτσης παρουσίασε το βιβλίο του κ. Βαγγέλη Παππχρήστου «Ο αγροφύλακας που έγινε θρύλος». Μίλησε για την παρακαταθήκη του Καπετάνιου Θύμιου Λώλη συγκρίνοντας τα τότε προβλήματα του τόπου μας με τα σημερινά στα οποία βρήκε ομοιότητες αλλά και διαφορές.
Ο κ. Βασίλης Νάσιος παρουσιάζοντας το βιβλίο «ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΤΑΛΙΟΣ, ο μύθος μιας εποχής και ο αγωνιστής της ΕΕΜ» χαρακτήρισε σπουδαίο το πόνημα του δάσκαλου Χαράλαμπου Κίτσο καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζεται με αυθεντικό και ρεαλιστικό τρόπο το πρόσωπο και ο αγώνας του Λ. Τάλιου.
Οι απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του 9-τάξιου Ελληνικού Σχολείου Λιβαδειάς, με αναφορά στους δύο αγωνιστές, των ποιητών Ν. Κατσαλίδα, Β. Ζαφειράτη, Μ. Θάνου και Β. Βασιλείου, αποτέλεσε τη κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης.
Οι συγγραφείς Βαγγέλης Παπαχρήστος και Χαράλαμπος Κίτσος, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας για την κατάθεση ψυχής τους, όχι μόνο για τα συγγράμματα τους αλλά και τις σημερινές τους τοποθετήσεις.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ελεύθερη συζήτηση των συμμετεχόντων.
Ενημερώνουμε τα μέλη και τους αναγνώστες μας πως σύντομα θα προβάλουμε και οπτιακουστικό υλικό.
ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: