Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ανοιχτή Επιστολή της Ομόνοιας Παράρτημα Κορυτσάς! - Letër e Omonias Dega Korçë!


Image result for ligoraq karamelo
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA”
DEGA  KORCE
KORCE.me 13.04.2018
Leter
Drejtuar Z.Thoma Gellci drejtor I pergjithshem I RTSH
Per dijeni: Komitetit Shteteror te Minoriteteve, Keshillit Drejtues te RTSH,AMA-s,Drejtorise se Minoriteteve ne MEPJ,Drejtorit te RTSHKorce
I nderuar zoti Drejtor!
Jemi te indinjuar dhe shprehim shqetesimin tone   per nderprerjen e papritur e pa shkak te argumentuar,te transmetimit te emisionit te lajmeve  ne gjuhen greke,emision qe transmetohej njehere ne jave nga RTSH Korca Ky veprim aspak demokratik e I njeanshem eshte nje shkelje e hapur e se drejtes te informimit  te pakicave ne gjuhen e tyre,e drejte qe buron nga Deklarata Universale e Lirive e te Drejtave  te Njeriut. .Ai bie ndesh me Aktet Themelore Nderkombetare,me Konventen Kuader te KE,me Kushtetuten e RSH dhe eshte ne kundershtim te hapur me ligjin e pakicave ne RSH te miratuar nga Kuvendi I Shqiperise,kohet e fundit.  Te kryesh nje veprim te tille,ne nje kohe kur te gjithe  kerkojne hapjen sa me shpejt te negociatave me BE,permiresimin e marredhenieve midis dy vendeve fqinje, krijimin e nje klime pozitive, mirekuptimi,bashkepunimi e bashkejetese midis komuniteteve ne shoqeri e popujve ne Ballkan do te thote ti minosh hapur keto aspirate.Nuk duam ta mendojme se nje veprim I tille ka prapavije politike, as eshte rjedhim I reminishencave te se kaluares dhe peng I nacionalizmit arkaik,I cdo natyre qofte ai.Prandaj kerkojme nga JU, Keshilli Drejtues e Drejtoria e Pergjithshme e RTSH, koherence me aspiraten europiane te komunitetit tone,respektimin e Kushtetutes se vendit,zbatimin e ligjit per pakicat kombetare ne Republiken e Shqiperise,,per rjedhoje rifillimin e transmetimit te emisionit te lajmeve ne gjuhen greke nga RTSH Korca.Efektet,ndjesia positive qe pati fillimi I transmetimit te  ketij emisioni ne komunitetin tone e jo vetem,nuk duhet te shuhen,perkundrazi duhet te intesifikohen ne dobi te zhvillimit e lulezimit te rajonit te Korces, nepermjet diversitetit etnik,gjuhesor, fetar kulturor,arsimor ne nje bashkejetese e kohezion social si deshmi e historise dhe e tradites, por edhe si aspirate e korcareve per te qene gjithmone pararendes te perparimit.
Ju falenderojme e presim mirekuptimin tuaj institucional
Ne emer te Grupit drejtues te deges se Omonias Korce                              
        Kryetari ne detyre         
  Ligoraq Karamelo

Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "Ομόνοια" Παράρτημα Κορυτσάς.

Κορυτσά στις 13 04 2018.

Επιστολή

Προς τον κ Θωμά Γελίτσι, Γενικό Διευθυντή της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης.
Κοινοποίηση: Δημόσια Επιτροπή των Μειονοτήτων ,  Διοικητική Επιτροπή της Αλβανικής Δημόσιας Τηλεόρασης, ΑΜΑ, Διεύθυνση Μειονοτήτων του Υπ. Εξ, Διευθυντή της Αλβανικής Ραδιοτηλεόρασης Κορυτσάς.

Αξιότιμε κ Διευθυντά.

Αισθανόμαστε αγανάκτηση και εκφράζουμε την ανησυχία μας  για την απρόσμενη, αναίτια και αδικαιολόγητη διακοπή της μετάδοσης των ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα, μια εκπομπή που μεταδιδόταν μια φορά την εβδομάδα στην Αλβανική Ραδιοτηλεόραση Κορυτσάς. Αυτή η πράξη δεν είναι καθόλου δημοκρατική και είναι μονόπλευρη. Επιπλέον αποτελεί ανοιχτή καταπάτηση του δικαιώματος, των μειονοτήτων, να ενημερωθούν στην γλώσσα τους, δικαίωμα που πηγάζει από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επίσης είναι αντίθετη με τις Βασικές Διεθνείς Πράξεις,  την Συμφωνία Πλαίσιο της ΕΕ, με το Σύνταγμα του Αλβανικού Κράτους και φυσικά καταπατά ανοιχτά το νόμο σχετικά με τις Μειονότητες της Αλβανικής Δημοκρατίας που έχει ψηφιστεί από την Αλβανική Βουλή πρόσφατα. Η τέλεση μιας τέτοιας πράξης , την στιγμή που όλοι ζητούν, την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, την δημιουργία ενός θετικού κλήματος, κατανόησης, συνεργασίας, συμβίωσης μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων  στην χώρα αλλά και των Βαλκανικών χωρών, σημαίνει να τινάξεις στον αέρα αυτές τις φιλοδοξίες. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε πως μια τέτοια πράξη έχει πολιτικό παρασκήνιο, ούτε πως είναι συνέπεια των  αναμνήσεων του παρελθόντος ή είναι όμηρος ενός αρχαϊκού εθνικισμού  οποιασδήποτε φύσεως. Για το λόγο αυτό ζητάμε από ΕΣΑΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο και την Γενική Διεύθυνση της Α.Ρ.Τ, σε συγχρονισμό με την Ευρωπαϊκή   φιλοδοξία της κοινότητας μας, το σεβασμό του Συντάγματος της χώρας, την εφαρμογή του νόμου για τις εθνικές μειονότητες  στην Αλβανική Δημοκρατία, που θα φέρει ως επακόλουθο την επανέναρξη της μετάδοσης των ειδήσεων στα ελληνικά από την Α.Ρ.Τ Κορυτσάς. Οι επιδράσεις, η θετική αίσθηση που έφερε η μετάδοση των ειδήσεων στην κοινότητα μας και όχι μόνο, δεν πρέπει να σβηστεί, απεναντίας θα πρέπει να ενισχυθεί προς όφελος την ανάπτυξης στην περιοχή της Κορυτσάς, μέσα από την εθνική, γλωσσική, θρησκευτική, πολιτισμική, εκπαιδευτική διαφορετικότητα, μίας συνύπαρξης και κοινωνικής ενότητας  ως μαρτυρία της παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και ως φιλοδοξία των κορυτσαίων για να είναι πάντοτε πρωτοπόροι της ανάπτυξης
Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε στην κατανόηση σας ως θεσμός.

Ως  εκπρόσωπος της διοικητικής ομάδας της Ομόνοιας Παράρτημα Κορυτσάς
Πρόεδρος εν καθήκον
Γρηγόρης Καραμέλος.   


Δεν υπάρχουν σχόλια: