Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Σύνοδος ΟΑΣΕ 2018: Παρέμβαση ΚΑΒΗ για την ελευθερία των ΜΜΕ στη Βόρειο ΉπειροΠαρέμβαση στην δεύτερη εργασιακή συνεδρία της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία "HUMAN DIMENSION IMPLEMENTATION MEETING 2018" με θέμα την "Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" έκανε η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Παναγιώτης Καράμπελας μίλησε για τα εμπόδια που εμφανίζουν οι αλβανικές αρχές στην αδειοδότηση ιδιωτικού ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού που θα απευθύνεται στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. 
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, όπως ανέφερε, και ύστερα από παζάρια, μπορεί να μπει το 25% ως το ανώτερο ποσοστό που θα μεταδίδονται εκπομπές και τραγούδια στην ελληνική γλώσσα και αυτό μόνο για τις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές, αφού σε περιοχές στις οποίες η Αλβανία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη γηγενών Ελλήνων όπως η Χιμάρα, δεν επιτρέπεται να μεταδοθεί ούτε μία λέξη στα ελληνικά.

Ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε στην απροειδοποίητη κατάργηση του διάρκειας πέντε λεπτών δελτίου ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα που μετέδιδε κάθε Κυριακή απόγευμα έως τον Απρίλιο του 2018 ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός της Κορυτσάς καθώς και στην αφαίρεση των αναμεταδοτών των ελληνικών καναλιών στο Αργυρόκαστρο πριν από χρόνια.
Παράλληλα έθιξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνόγλωσσες εφημερίδες ως προς την διανομή τους.

Ο εκπρόσωπος της ΚΑΒΗ κατήγγειλε τις ενέργειες αυτές ως παραβιάσεις του δικαιώματος της ενημέρωσης στη μητρική γλώσσα των μειονοτήτων, δικαίωμα που απορρέει από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ελευθεριών και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η αντιπροσωπεία της Αλβανίας δεν απάντησε επί του θέματος, παρά μόνο στην παρέμβαση της αναφέρθηκε γενικά στα θέματα που αφορούν την ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην συνεδρία με θέμα "Ελευθερία των ΜΜΕ": 

"Αξιότιμοι αντιπρόσωποι,
Η ελευθερία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία έχει κάνει κάποια μικρά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχει φτάσει σε καμία περίπτωση στα επιθυμητά επίπεδα.

Αν κάποιο μέλος ή φορέας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας επιθυμεί να ιδρύσει έναν ιδιωτικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό με σκοπό να εκπέμπει στην μητρική του γλώσσα, πρέπει κατ’ αρχάς να ζητήσει την σχετική άδεια από τις αλβανικές αρχές. Αλλά στο σχετικό αίτημα του θα περιμένει άδικα πολύ χρόνο γιατί απλά δεν θα λαμβάνει ποτέ καμία απάντηση.

Αν μπορέσει να φτάσει σε κάποια επαφή και συνομιλίες για το θέμα αυτό, θα ακούσει με έκπληξη την απαίτηση των αλβανικών αρχών, οι εκπομπές, η ενημέρωση και η μουσική του σταθμού να είναι στην συντριπτική πλειοψηφία στην αλβανική γλώσσα, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό της ύλης εκπομπής στην ελληνική γλώσσα, στην γλώσσα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ακόμα θα διαπιστώσει μία τάση παζαρέματος των αλβανικών αρχών αν οι εκπομπές στα ελληνικά θα είναι 15 ή 20 ή 25%. Ποτέ όμως πιο πολύ. Ειδικά στην περιοχή της Χιμάρας το ποσοστό είναι 0%. Ούτε μία λέξη στα ελληνικά.

Τον Απρίλιο του 2018 ο σταθμός της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης στην Κορυτσά διέκοψε απροειδοποίητα και χωρίς καμία εξήγηση το διάρκειας πέντε λεπτών δελτίο ειδήσεων που μετέδιδε στα ελληνικά κάθε Κυριακή απόγευμα. Μέχρι τότε 5 λεπτά ήταν ότι ακουγόταν στα ελληνικά, τώρα είναι απλά μηδέν.

Η μοναδική ελληνική εκπομπή σε όλη την Αλβανία είναι η εκπομπή του τοπικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Αργυροκάστρου (RTGJ). Μία ώρα κάθε εβδομάδα. Αυτό απλά είναι όλο.

Πριν από αρκετά χρόνια στην ίδια πόλη, στο Αργυρόκαστρο, είχαν τοποθετηθεί  αναμεταδότες ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών. Οι αλβανικές αρχές τότε είχαν χωρίς ειδοποίηση αφαιρέσει τους αναμεταδότες.

Στην έκδοση των εντύπων δεν υπάρχουν τα ίδια προβλήματα. Όμως εδώ υπάρχει κάτι άλλο. Η αποθάρρυνση διανομής ελληνόγλωσσων εντύπων από τα δίκτυα διανομής. Έτσι κάθε εκδότης πρέπει να προσπαθεί μόνος του, πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό, να διανείμει το έντυπο.   

Οι άκρως αντιδημοκρατικές αυτές ενέργειες αποτελούν παραβιάσεις του δικαιώματος της ενημέρωσης στη μητρική γλώσσα των μειονοτήτων, δικαίωμα που απορρέει από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ελευθεριών και των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ευχαριστώ πολύ". 


Η παρέμβαση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην συνεδρία για την ελευθερία των ΜΜΕ στα πρακτικά της Συνόδου του ΟΑΣΕ 2018
https://www.osce.org/odihr/393650?download=true

Δείτε το βίντεο της 2ης Συνεδρίας της Συνόδου του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία 2018. Η παρέμβαση του εκπροσώπου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Παναγιώτη Καράμπελα στο 1:31:57


Η αντιπροσωπεία της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου 
στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία αποτελούμενη από τους: 
Παναγιώτη Καράμπελα, Δημήτριο Περδίκη, Σταύρο Γκίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.