Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Την μεροληψία της αλβανικής δικαιοσύνης κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου κατήγγειλε στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ η ΚΑΒΗΤην Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου συμμετείχε στην 4η Συνεδρία της Συνόδου του ΟΑΣΕ "Human Dimension Implementation Μeeting 2018" στην Βαρσοβία με θέμα: Κανόνες Δικαίου, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δικαίωμα σε Δίκαιη Δίκη και Δημοκρατική Νομοθέτηση.

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Παναγιώτης Καράμπελας περιέγραψε το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου με την δικαιοσύνη στην Αλβανία, που αφορά τις καταπατήσεις των ιδιοκτησιών τους, εστιάζοντας στην υπόθεση του χωριού Κώσταρι.
Επίσης μίλησε για την υπόθεση της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα το 2010 και πως αυτή αντιμετωπίστηκε από το αλβανικό δικαστήριο καθώς και για το ζήτημα της κατεδάφισης κτισμάτων στην Χιμάρα που ανήκουν σε Έλληνες. 

Από την αντιπροσωπεία της Αλβανίας δεν υπήρξε απάντηση επί του θέματος.


Ολόκληρη η παρέμβαση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην συνεδρία με θέμα "Κανόνες Δικαίου, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δικαίωμα σε Δίκαιη Δίκη και Δημοκρατική Νομοθέτηση"

"Τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς την δικαιοσύνη με το θέμα της ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, καταπατητές αλβανικής καταγωγής διεκδικούν μεγάλες εκτάσεις εμφανίζοντας πλαστά έγγραφα, από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1431 – 1912) ή της Μοναρχίας Ζώγκου (1924 – 1939) και υφαρπάζουν την ιδιοκτησία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Το φαινόμενο αυτό υφίσταται επί δεκαετίες στα περισσότερα χωριά του Δήμου Φοινικαίων οι κάτοικοί των οποίων είναι στα δικαστήρια με τους καταπατητές οι οποίοι εμφανίζονται ως απόγονοι παλαιών ιδιοκτητών. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στον Δήμο Δρόπολης, όπως στο χωριό Βραχογορατζή.

Σημαντικότερη περίπτωση καταπάτησης ιδιοκτησίας είναι η υπόθεση του χωριού Κώσταρι στον Δήμο Φοινικαίων.

Η Επιτροπή Επιστροφής Περιουσιών της Αυλώνας επικύρωσε παράνομα σε μη δικαιούχους αλλοεθνείς 136 εκτάρια λιβαδικών και δασικών εκτάσεων, ένα μέρος των οποίων ανήκουν στο χωριό Κώσταρι (απόφαση αρ. 88 ημερομηνίας 19.04.2002).
Οι κάτοικοι του χωριού Κώσταρι αμφισβήτησαν την απόφαση και ένας πενταετής νομικός μαραθώνιος ξεκίνησε με ατελείωτες δικαστικές διαδικασίες και αναβολές.
Υπήρξαν επίσης συνεχείς αλλαγές των δικαστών τους οποίους... επέλεγαν κάθε φορά οι καταπατητές και οι πολιτικοί τους προστάτες (!), κάτι που ο λαός του Κωστάρι επέκρινε επανειλημμένα.
Τελικά, στις 17 Ιανουαρίου 2018 το Πρωτοδικείο των Αγίων Σαράντα απέρριψε την ένσταση των Ελλήνων χωρικών, κάνοντας την ελληνική μειονότητα να χάσει για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη της στο αλβανικό νομικό σύστημα.

Επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά η αδιαλλαξία της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά και του κράτους γενικά ότι απέναντι στα περιουσιακά θέματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, έστω κι αν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία πλαστογραφίας, τα οποία επιβεβαιώνονται από τις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες από τις οποίες υποτίθεται ότι εκδόθηκαν.

Με απλά λόγια, οποιαδήποτε ελπίδα κι αν υπήρχε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα περιουσιακά των Ελλήνων στην Αλβανία από αλβανικό όργανο δικαιοσύνης, έστω και πάνω στην καμπάνια της διαφημιζόμενης κάθαρσης της δικαιοσύνης, εξανεμίστηκε οριστικά  με αυτή την απόφαση. 

Επίσης δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στις 12 Αυγούστου 2010 στη Χιμάρα από αλβανούς εθνικιστές, επειδή το θύμα επιθυμούσε να μιλά στην ιδιαίτερη πατρίδα του την μητρική του γλώσσα, την ελληνική.

Η αλβανική δικαιοσύνη άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους συνεργούς της δολοφονίας, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου που πάτησε δύο φορές τον Αριστοτέλη Γκούμα καταδικάστηκε σε μόλις 12 χρόνια φυλάκιση. Έως τώρα δεν γνωρίζουμε αν έχει εκτίσει πραγματικά την ποινή του.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η οικογένεια του θύματος δεν κλήθηκε στο δικαστήριο και δεν ενημερώθηκε επίσημα για την απόφαση. Την έμαθαν όταν δημοσιογράφος τους ρώτησε ποια ήταν η γνώμη τους για την απόφαση


Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που η εκτελεστική εξουσία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της δικαστικής άμα δεν της είναι αρεστές. Στις 31 Οκτωβρίου 2017, η  κυβέρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα αποφάσισε να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις σπιτιών και καταστημάτων που ανήκουν σε Έλληνες της Χιμάρας,  παρά το γεγονός ότι το διοικητικό Πρωτοδικείο της Αυλώνας είχε διατάξει το «πάγωμα» του σχεδίου κατεδαφίσεων".Η παρέμβαση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην συνεδρία για την Δικαιοσύνη στα πρακτικά της Συνόδου του ΟΑΣΕ 2018


Δείτε το βίντεο της 4ης Συνεδρίας της Συνόδου του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία 2018. Η παρέμβαση του εκπροσώπου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Παναγιώτη Καράμπελα στο 1:19:51.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.