Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018

Την αλβανική μισαλλοδοξία κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου κατήγγειλε στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ η ΚΑΒΗΤην τελευταία της παρέμβαση στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Βαρσοβία "Human Dimension Implementation Meeting 2018" έκανε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην Συνεδρίαση 16 με θέμα: "Καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων".

Στην παρέμβαση, ο πρόεδρος της Κίνησης Δημήτριος Περδίκης ανέφερε το καθημερινό φαινόμενο, Έλληνες να δέχονται εκφοβισμό από Αλβανούς ακόμα και στα ελληνικά μειονοτικά χωριά, επειδή επικοινωνούν μεταξύ τους στα ελληνικά.
Παράλληλα, κατήγγειλε την δράση της εθνικιστικής ομάδας του Ταχίρ Βελίου "Κίνημα για την Μεγάλη Αλβανία", η οποία, υπό την ανοχή των αλβανικών αρχών δρα ανενόχλητη κατεβάζοντας ελληνικές σημαίες για να τις βεβηλώσουν, από Μνημεία, δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες.
Ο κ. Περδίκης ενημέρωσε επίσης για τον βανδαλισμό που υφίστανται συνεχώς οι οδικές πινακίδες που είναι γραμμένες στα ελληνικά στην Εθνική Οδό Κακαβιάς - Αργυροκάστρου, με την αλβανική αστυνομία να μην λαμβάνει κανένα μέτρο. 

Η αντιπρόσωπος της Αλβανίας κατά την απάντηση της, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι "Η αυτοαποκαλούμενη Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου παραπληροφορεί και παρουσιάζει διαστρεβλωμένη την πραγματικότητα σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Δεν δραστηριοποιείται στην Αλβανία και δεν γνωρίζει για τις εξελίξεις γύρω από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην χώρα".
Η αλβανίδα αντιπρόσωπος έκανε μία γενική αναφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα της βάσει των όσων προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί και χαρακτήρισε την ελληνική μειονότητα γέφυρα φιλίας με την Ελλάδα.


Ολόκληρη η εισήγηση της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στην Συνεδρίαση 16 με θέμα: "Καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων", όπως κατατέθηκε στα πρακτικά:

Ξεκινώντας τις προτάσεις μας, θα πρέπει να καταστεί σαφές στην αλβανική κυβέρνηση και όπου αλλού ότι πρέπει να σεβαστούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και να περάσουν αυτό το μήνυμα σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Στις 12 Αυγούστου 2010, αλβανοί εθνικιστές δολοφόνησαν στην Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου, τον Έλληνα μειονοτικό Αριστοτέλη Γκούμα, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του, επειδή επέμενε στο δικαίωμα του, να ομιλεί την μητρική του γλώσσα, την ελληνική, στον γενέθλιο τόπο του.

Οι επιβάτες του οχήματος με το οποίο πέρασαν πάνω από τον Αριστοτέλη Γκούμα αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγες ημέρες, ενώ ο οδηγός του φονικού αυτοκινήτου Ιλίρ Μούκαϊ καταδικάστηκε σε μόλις δώδεκα χρόνια φυλάκιση, χωρίς να γνωρίζουμε εάν εξέτισε όντως την ποινή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς του θύματος δεν ενημερώθηκαν ποτέ από την αλβανική δικαιοσύνη, για να είναι παρόντες στην δίκη και να ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Παράλληλα μερίδα των πολιτικών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αλβανίας πρόβαλλαν τους δράστες της ρατσιστικής δολοφονίας ως ήρωες οι οποίοι σκότωσαν έναν Έλληνα που τους προκάλεσε. Να σημειωθεί ότι το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Χιμάρα, παρόλο που η περιοχή έχει μακραίωνη ελληνική ιστορία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της έχει ελληνική συνείδηση.

Καθημερινό είναι το φαινόμενο είτε στα αστικά κέντρα που πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο είτε ακόμα και μέσα σε ελληνικά μειονοτικά χωριά, αλβανοί να επιπλήττουν Έλληνες μειονοτικούς επειδή επικοινωνούν μεταξύ τους στα ελληνικά. 

Τα τελευταία δύο χρόνια μία εθνικιστική συμμορία που αυτοαποκαλείται «Κίνημα για την Μεγάλη Αλβανία», με αρχηγό τον Ταχίρ Βελίου, πραγματοποιεί επιθέσεις σε πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου, όπου κατεβάζουν την ελληνική σημαία από Μνημεία, δημόσια κτίρια αλλά και ιδιωτικές κατοικίες και στη συνέχεια την βεβηλώνουν. Τις ενέργειες της αυτές η συμμορία του Βελίου τις απαθανατίζει με φωτογραφίες τις οποίες αναρτά στο διαδίκτυο και τις αναπαράγουν πολλά αλβανικά ΜΜΕ. Όμως η Αλβανική Αστυνομία εκτός από μία φορά που προσήγαγε τον Ταχίρ Βελίου για να του κάνει ερωτήσεις, τον αφήνει να δρα ανενόχλητος.

Επίσης άλυτο παραμένει εδώ και πολλά χρόνια στην Εθνική Οδό Κακαβιάς – Αργυροκάστρου, η οποία διασχίζει τον ελληνικό μειονοτικό Δήμο Δρόπολης, το πρόβλημα με τις πινακίδες που αναγράφουν τα τοπωνύμια στα ελληνικά και συνεχώς σβήνονται με σπρέι από ρατσιστές. Δυστυχώς οι αλβανικές Αρχές αφήνουν τις πινακίδες στα ελληνικά σβησμένες για πολύ καιρό χωρίς να προχωρούν σε έρευνες ούτε στην σύλληψη των δραστών.   


Δείτε το βίντεο της 16ης Συνεδρίασης της Συνόδου του ΟΑΣΕ 2018. 
Η παρέμβαση του προέδρου της ΚΑΒΗ Δημήτριου Περδίκη στο 49:21
Η απάντηση της αντιπροσωπείας της Αλβανίας στο 2:33:00Η παρέμβαση της ΚΑΒΗ στην Συνεδρίαση 16 στα πρακτικά της Συνόδου του ΟΑΣΕ "Human Dimension Implementation Meeting 2018"

Η απάντηση της αλβανικής αντιπροσωπείας όπως κατατέθηκε στα πρακτικά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.