Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Παπαδημούλης: «Υπάρχει δρόμος ακόμα για την Αλβανία, αλλά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό» - Dimitrios Papadimoulis: Urgjente, të ndalet largimi i rinisë nga Shqipëria




Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στην αλβανική εφημερίδα «Shekulli»
Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην αλβανική εφημερίδα «Shekulli» για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις ευρωεκλογές.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα για την Αλβανία είναι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη, να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευτεί το περιβάλλον», προσθέτοντας πως «η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την αλβανική Συνέλευση» και πως «ο διάλογος αυτός πρέπει να ενισχυθεί και με την κοινωνία των πολιτών για την καλύτερη κατανόηση και ενίσχυση των θεμελιωδών και μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών θεμάτων, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η ελευθερία έκφρασης, η προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς».
Για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «φέτος με τη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και με τη συμφωνία Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπάρχει μια νέα δυναμική και αισιοδοξία στην περιοχή», ενώ για το Κόσοβο και τις σχέσεις με τη Σερβία δήλωσε πως «η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, καθώς πέρα από τις δια-εθνοτικές εντάσεις, εξακολουθούν να υφίστανται διαρθρωτικά προβλήματα διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, και μετανάστευσης της νέας γενιά προς το εξωτερικό (brain-drain)».
Τέλος, για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι είναι «μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ» και πως «οι φιλοευρωπαϊκές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εντείνουν τον διάλογό τους, να αγωνιστούν και να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στη κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας», απέναντι στις, όπως σημειώνει, «ακροδεξιές δυνάμεις που βασίζονται στην ξενοφοβία και την ρητορική του μίσους».
Ακολουθεί η συνέντευξη στα ελληνικά:
Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Αλβανία;
Η Αλβανία έχει μια πολύ δυναμική κοινωνία και την ικανότητα για να οικοδομήσει μια οικονομία και κοινωνία ευημερούσα για τους πολίτες της. Παρά τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπιζε η χώρα στο παρελθόν, η Αλβανία έχει σήμερα έναν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα για τη χώρα είναι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη, να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευτεί το περιβάλλον. Αυτά θα προσφέρουν στη νεολαία νέες ελπίδες και ποιοτική απασχόληση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποτρέποντας τη συνέχιση του brain-drain.
Σε περιφερειακό επίπεδο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά να προχωρήσουν. Για πολλά χρόνια μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, η ΕΕ δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, που θα ενίσχυαν τη σταθερότητα. Φέτος με τη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και με τη συμφωνία Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπάρχει μια νέα δυναμική και αισιοδοξία στην περιοχή. Προχωρώντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Αλβανία μπορεί να προχωρήσει σταθερά προς την Ευρώπη.
Η Αλβανία έχει κάνει κάποια βήματα προς την ΕΕ;
Αναμφισβήτητα, η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η πρόοδος μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η Αλβανία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης το 2019, γεγονός που θα επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.
Η χώρα θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση των μέσων και της συνδρομής της ΕΕ και να προετοιμαστεί για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις και διαδικασίες εξέτασης. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν όχι χάριν της ίδιας της ολοκλήρωσης της ΕΕ, αλλά προς όφελος των Αλβανών πολιτών. Η αύξηση της διαφάνειας, η αξιοκρατία και ο εκδημοκρατισμός, η επιβολή του κράτους δικαίου, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αλλάξουν την καθημερινή ζωή όλων των Αλβανών. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή της εγκριθείσας νομοθεσίας είναι απαραίτητη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει σχέδιο ή πρόγραμμα για την Αλβανία;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την αλβανική Συνέλευση μέσω των θεσμοθετημένων εξαμηνιαίων συνεδριάσεων της αρμόδιας διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η οποία προβλέπει συγκεκριμένες κοινές συστάσεις που ψηφίστηκαν από τα μέλη και των δύο κοινοβουλίων. Ο διάλογος αυτός πρέπει να ενισχυθεί, καθώς ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, αλλά και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ομάδων. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου, καθώς η ανάγκη για τα αλβανικά πολιτικά κόμματα να βρουν ένα κοινό έδαφος για το μέλλον της χώρας είναι επείγουσα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης τακτικές συναντήσεις με βουλευτές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, σχετικά με σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, όπως η οικονομία, η μετανάστευση και οι κοινωνικές υποθέσεις. Η επαφή με την κοινωνία των πολιτών είναι επίσης απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση και ενίσχυση των θεμελιωδών, αστικών και μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών θεμάτων, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η ελευθερία έκφρασης, η προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ποια είναι η κύρια μεταρρύθμιση την οποία πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία μέχρι τον προσεχή Ιούνιο;
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις περιγράφονται σαφώς στις εκθέσεις όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ: Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας, καταπολέμηση της διαφθοράς, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας. Τώρα η πραγματική πρόκληση είναι η σωστή εφαρμογή.
Επιπλέον, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία των δημόσιων διαβουλεύσεων πριν από την έγκριση των νομοθετικών πράξεων. Είναι σημαντικό ο Αλβανός πολίτης να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, συμμετοχή η οποία θα βοηθήσει και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής. Η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.
Πρέπει να δούμε επίσης αυτές τις μεταρρυθμίσεις με έναν ολιστικό τρόπο: τι μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αν η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στον δημόσιο τομέα; Περιττό να πούμε ότι αυτό το ερώτημα μπορεί να απευθυνθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Τέλος, είναι σημαντικό η Αλβανία να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά επίσης να εξετάσει σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και νέες προκλήσεις, όπως οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Σε κάθε περίπτωση, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, απαιτείται πολιτική συναίνεση για την προώθηση αυτών των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Θα μπορούσα να πω ότι οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που παρέχουν στους νέους σαφείς προοπτικές για την εκπαίδευση και την απασχόληση και το αίσθημα ότι η αξιοκρατία και η ισότητα είναι βασικές αξίες της αλβανικής κοινωνίας. Οι κοινωνίες και οι νεότερες γενιές μπορούν να ευημερούν μέσα από το σεβασμό αυτών των αξιών.
Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία;
Παρά την επιτευχθείσα πρόοδο, η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Πέρα από τις δια-εθνοτικές εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, εξακολουθούν να υφίστανται διαρθρωτικά προβλήματα διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, στασιμότητας και μετανάστευσης (brain-drain). Η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ και οι τοπικές αρχές δεν έχουν μέχρι τώρα προχωρήσει αποτελεσματικά στην οικοδόμηση αποτελεσματικών κρατικών δομών και στη διαμόρφωση θετικών προοπτικών για τη νέα γενιά.
Χαρακτηριστικό της σύνθεσης κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας συνδέεται, ακόμη και ως συγκεκριμένα κεφάλαια του κεκτημένου, με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την πρόοδο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας. Αυτό που έχουμε μάθει από προηγούμενες περιπτώσεις είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις εύκολες και μη βιώσιμες λύσεις.
Τι πιστεύετε για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019;
Οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο είναι μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει απρόβλεπτες κρίσεις, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετανάστευση και η κατάσταση των προσφύγων και η κρίση για την ασφάλεια, οι οποίες διαμορφώνουν σύνθετες προκλήσεις τις ευρωπαϊκές δομές και αξίες. Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα στην πραγματικότητα δεν κατάφεραν να παράσχουν συγκεκριμένες και βιώσιμες λύσεις. Οι ανισότητες και η φτώχεια αυξήθηκαν, αυξήθηκε η ανεργία, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός είχαν ξεχαστεί σε κάποιο βαθμό.
Ως αποτέλεσμα, η ακροδεξιά και οι πολιτικές προσεγγίσεις βασισμένες στην ξενοφοβία και την ρητορική του μίσους αύξησαν την επιρροή τους στους κόλπους των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι έχουν ξεχάσει ποιες ήταν οι συνέπειες αυτών των ιδεολογιών πριν από 80 χρόνια. Ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι οι φιλοευρωπαϊκές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εντείνουν τον διάλογό τους, να αγωνιστούν και να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στη κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επηρεάσουν επίσης σημαντικά τις εξελίξεις όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της περιοχής.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Nënkryetari i Parlamentit Evropian dhe njëherësh shefi i delegacionit të partisë SYRIZA, flet për gazetën “Shekulli”. Ai thekson se “reformat urgjente janë ato që i ofrojnë të rinjve perspektiva të qarta”; “Rinisë shqiptare i duhet arsimim dhe punësim, meritokraci dhe barazi”
Erjon Dervishi
Parlamenti Evropian ka angazhuar një numër eurodeputetësh për të analizuar situatën në Shqipëri dhe për të qenë prezent në përgatitjen e shumë reformave, të cilat janë shumë të nevojshëm për negociatat e Shqipërisë me Bashkimin Evropian. Si pasojë e rrezikut të kërcënime të fuqive të treta, rajoni i Ballkanit është kthyer përsëri në qendër të vëmendjes së këtij institucioni vendimmarrës. Për herë të parë, për mediat shqiptare flet nënkryetari i Parlamentit Evropian, Dimitris Papadimoulos, i cili mban edhe postin e kryetarit të grupit të deputeëve grekë “SYRIZA”, në Parlamentin Evropian, Papadimoulis shpreson se, me zbatimin e reformave të kërkuara nga Bashkimi Evropian, Shqipëria mund të jetë shumë afër procesit të integrimit evropian.
Intervista e plotë:
Papadimoulis, si e shihni situatën në Shqipëri?
Shqipëria ka një shoqëri shumë dinamike dhe një potencial për të ndërtuar një ekonomi dhe një shoqëri të begatë për qytetarët e saj. Pavarësisht momenteve të vështira që vendi ka hasur në të kaluarën, Shqipëria sot ka një orientim të qartë evropian dhe është faktor i stabilitetit në rajon. Sfidat më të mëdha sot për Shqipërinë, janë të vazhdojnë më tej me reformat thelbësore, të japin një shtysë të re për rritjen, rritjen e standardit të jetesës, rritjen e kohezionit social dhe mbrojtjen e mjedisit. Këto do t’i ofrojnë rinisë shpresa të reja dhe punësim cilësor bazuar në standardet evropiane, duke parandaluar ikjen e mëtejshme të trurit. Duke folur për rajonin, kjo është një mundësi unike për Shqipërinë, dhe Ballkanin Perëndimor në përgjithësi, për të përparuar. Për shumë vite pas Agjendës së Selanikut të vitit 2003, Bashkimi Evropian gabimisht i kushtoi pak vëmendje problemeve reale të popullit të rajonit, duke u përqendruar tek stabiliteti. Këtë vit me agjendën e re evropiane për Ballkanin Perëndimor, por edhe me marrëveshjen e Prespës midis Greqisë dhe FYROM, ka një dinamizëm të ri dhe optimizëm në rajon. Duke përparuar në reformat esenciale dhe duke përmirësuar më tej marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë, Shqipëria mund të përparojë më tej në një mënyrë të qëndrueshme drejt Evropës.
A mendoni se Shqipëria ka bërë ndonjë përparim drejt Bashkimit Evropian?
Pa dyshim, Shqipëria ka bërë përparim të rëndësishëm në procesin e integrimit evropian. Kjo është reflektuar në mënyrë të përsëritur në raportet vjetore të progresit të Komisionit Evropian dhe Parlamentit Evropian, si dhe Konkluzioneve të Këshillit Evropian. Ky progres na lejon të jemi optimistë që Shqipëria do të fillojë negociatat e pranimit në 2019, e cila do të përshpejtojë agjendën e saj të reformave. Shqipëria duhet të përdorë plotësisht instrumentet dhe ndihmën e BE-së dhe të përgatitet për negociatat e ardhshme dhe procesin e shqyrtimit. Duhet të jetë e qartë, megjithatë, se reformat duhet të avancohen jo për hir të vetë integrimit në Bashkimin Evropian, por për të mirën e qytetarëve shqiptarë. Rritja e transparencës, meritokracisë dhe demokratizimit, forcimi i sundimit të ligjit, reformimi i gjyqësorit dhe administratës publike, përmirësimi i mjedisit të biznesit janë reforma që duhet të ndryshojnë jetën e përditshme të të gjithë shqiptarëve. Prandaj, zbatimi i legjislacionit të miratuar është thelbësor
Papadimopulos, a ka Parlamenti Evropian ndonjë plan apo program për Shqipërinë?
Parlamenti Evropian është në dialog të vazhdueshëm me Kuvendin e Shqipërisë, përmes takimeve të saj të institucionalizuara dyvjeçare, të Komitetit Parlamentar të Stabilizim Asociimit, i cili ofron rekomandime të përbashkëta specifike të votuara nga anëtarët e të dy parlamenteve. Ky dialog duhet të rritet, pasi forcon bashkëpunimin mes dy parlamenteve, por edhe midis partive politike dhe grupeve parlamentare. Është thelbësore që kultura e dialogut politik të zbatohet, pasi nevoja për partitë politike shqiptare për të gjetur një bazë të përbashkët për të ardhmen e vendit, është urgjente. Parlamenti Evropian gjithashtu ka takime të rregullta me parlamentarët e vendeve të Ballkanit Perëndimor, përfshirë Shqipërinë, për çështje të rëndësishme evropiane, si ekonomia, migracioni dhe çështjet sociale. Kontakti me shoqërinë civile është gjithashtu thelbësor për të kuptuar dhe përmirësuar më mirë të drejtat themelore, civile dhe të pakicave në vend, duke përfshirë çështje të rëndësishme siç janë liria e medias, liria e shprehjes, mbrojtja e mjedisit, të drejtat pronësore dhe lufta kundër korrupsionit.
Cilat janë reformat kryesore që duhet të përmbushë Shqipëria deri në qershorin e ardhshëm, kur pritet të merret vendimi për statusin e negociatave?
Reformat kryesore janë përshkruar qartë nga raportet e të gjitha institucioneve të BE-së: reforma e administratës publike, reforma e gjyqësorit, lufta kundër korrupsionit, lufta kundër krimit të organizuar dhe mbrojtja e të drejtave të njeriut, përfshirë të drejtat e personave që u përkasin pakicave dhe të drejtave pronësore. Puna e rëndësishme është bërë në lidhje me miratimin e legjislacionit përkatës. Tani sfida e vërtetë është zbatimi i duhur. Për më tepër, dua të theksoj rëndësinë e konsultimeve publike para miratimit të akteve legjislative. Është e rëndësishme që qytetari shqiptar të dijë dhe të jetë pjesë e këtij procesi, duke rritur pronësinë e tij, gjë që do të ndihmojë edhe gjatë procesit të zbatimit. Organizatat e shoqërisë civile, mund të luajë një rol jetësor në këtë proces. Ne gjithashtu duhet t’i shohim këto reforma në një mënyrë korrekte: çfarë mund të arrijmë vërtet në reformimin e administratës publike, nëse korrupsioni është i përhapur në sektorin publik? Është e panevojshme të thuhet se kjo pyetje mund të jetë adresa për të gjitha vendet e botës. Së fundmi, është e rëndësishme që Shqipëria të intensifikojë përpjekjet e saj në luftën kundër krimit të organizuar, i cili ende krijon shqetësime si brenda dhe jashtë vendit, por edhe për të shqyrtuar në bashkëpunim me vendet fqinje, sfidat e reja për fluksin e migracionit dhe refugjatëve. Sidoqoftë, si në çdo vend tjetër, konsensusi politik është i nevojshëm për avancimin e këtyre reformave vendimtare. Mund të them se reformat urgjente janë ato që i ofrojnë të rinjve perspektiva të qarta për arsimin dhe punësimin dhe ndjenjën, se meritokracia dhe barazia, janë vlerat themelore të shoqërisë shqiptare. Të gjitha shoqëritë vetëm duke siguruar këto vlera dhe perspektiva për të rinjtë e tyre arrijnë të përparojnë në mënyrë të qëndrueshme.
Cili është mendimi juaj për situatën në Kosovë dhe Serbi?
Me gjithë progresin e arritur, situata ende nuk mund të konsiderohet si e kënaqshme. Përtej tensioneve ndëretnike në Kosovë, vazhdojnë problemet strukturore të korrupsionit, krimit të organizuar, ekonomisë së stërngarkuar dhe ikjes së trurit. Përsëri, bashkësia ndërkombëtare dhe Bashkimi Evropian kanë sukses të kufizuar të ndërtimit, së bashku me vendorët, me struktura efikase shtetërore dhe krijojnë shpresë të re për brezin e ri. Është karakteristikë e kompleksitetit të çështjeve, se edhe procesi i integrimit evropian të Serbisë është i lidhur, madje si kapituj të veçantë të acquis communitare, me situatën në Kosovë dhe përparimin e dialogut Beograd-Prishtinë. Ajo që kemi mësuar nga rastet e mëparshme është se ne duhet të shmangim zgjidhje të lehta, por jo të qëndrueshme.
Çfarë mendoni për zgjedhjet e ardhshme parlamentare të BE në maj 2019?
Zgjedhjet evropiane në maj janë një nga zgjedhjet më të rëndësishme në historinë e Bashkimit Evropian. Evropa përballet me kriza të papërfaqësuara, të tilla si financat, migrimi dhe refugjatët dhe kriza e sigurisë, të cilat sfidojnë strukturat dhe vlerat evropiane. Partitë politike tradicionale në fakt nuk arritën të ofrojnë zgjidhje konkrete dhe të qëndrueshme. Pabarazitë dhe varfëria u rritën, papunësia u rrit, solidariteti dhe humanizmi evropian u zhduk në një farë mase. Si rezultat, ideologjitë ekstreme të ekstremit të djathtë dhe qasjet politike të bazuara në ksenofobinë dhe gjuhën e urrejtjes e shtuan ndikimin e tyre në pjesë të gjëra të shoqërive evropiane. Duket se disa njerëz kanë harruar se cilat ishin pasojat e atyre ideologjive 80 vjet më parë. Prandaj, unë besoj fuqishëm se forcat pro-evropiane, demokratike dhe progresive duhet të intensifikojnë dialogun e tyre, të luftojnë dhe mbrojnë vlerat evropiane, sundimin e ligjit, të drejtën për të qenë të ndryshëm dhe të barabartë, forcimin e llogaridhënies dhe transparencës demokratike, përfshirjes në rritjen dhe punësimin. Rezultatet e zgjedhjeve evropiane dhe formimi i Komisionit të ri Evropian, gjithashtu do të ndikojnë shumë në zhvillimet lidhur me zgjerimin e Bashkimit Evropian dhe të ardhmen e rajonit.
http://shekulli.com.al/

Δεν υπάρχουν σχόλια: