Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Μ.Χαρακόπουλος: Η Αλβανία απαξιώνει τα ελληνικά σχολεία της Β. Ηπείρου!

Îœ.Χαρακόπουλος:  Η Αλβανία απαξιώνει τα ελληνικά σχολεία της Î’. Ηπείρου!«Στην Αλβανία συνεχίζεται, δυστυχώς, η πολιτική διακρίσεων κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου αλλά και η ανθελληνική προπαγάνδα, μέσω των σχολικών βιβλίων». Τα παραπάνω αναφέρει ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Αφορμή για την ερώτηση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε πρόσφατη ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-ΟΜΟΝΟΙΑ», στην οποία καταγγέλλεται ότι συρρικνώνεται ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία χωρίς να καταγράφονται ανάλογοι καθοδικοί δημογραφικοί δείκτες στην μειονότητα. Ο λόγος είναι η «ελλιπής φροντίδα για τις σχολικές υποδομές, η μη κατάρτιση κατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού, η εγκατάλειψη της παιδείας στην ύπαιθρο και την περιφέρεια, η υστέρηση στα σχολικά εγχειρίδια». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «στα Τίρανα επικρατούν αναχρονιστικές λογικές φοβικού συνδρόμου που δεν επιτρέπουν τη διδασκαλία στην ελληνική σε πληθυσμούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, ενώ τα σχολικά βιβλία, κυρίως της ιστορίας και της γεωγραφίας, προάγουν έναν ανθελληνικό εθνικισμό».
Ο κ. Χαρακόπουλος παραπέμπει επίσης σε «δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αλβανική πλευρά, κατά την τελευταία συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Ελλάδας-Αλβανίας, ανακοίνωσε ότι ούτε φέτος θα αλλάξουν τα σχολικά βιβλία, ενώ φέρεται να υποστήριξε πως οι χάρτες που δείχνουν όλη σχεδόν τη βορειοδυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, να είναι αλβανική ότι “δεν ενοχλούν”. Δυστυχώς, τα βιβλία αυτά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, διδάσκονται τόσο στην Αλβανία -και σε ελληνικής εθνικότητας μαθητές- όσο και στην Ελλάδα, καθώς μοιράζονται στα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που παρακολουθούν μαθήματα αλβανικής γλώσσας στις αίθουσες των σχολείων που παραχωρούν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα». 
Ο Θεσσαλός πολιτικός καταλήγοντας επισημαίνει ότι «η επικινδυνότητα που εγκυμονεί η διάχυση του εθνικιστικού “δηλητηρίου”, με το οποίο διαποτίζονται οι νέες γενιές, είναι αυτονόητη» και ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς:
1.Τι θα πράξουν ώστε να πεισθεί η αλβανική κυβέρνηση να ενισχύσει, ως οφείλει, τα σχολεία της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
2. Αν θα θέσουν το θέμα της ελεύθερης διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και εκτός της λεγόμενης μειονοτικής ζώνης στην αλβανική κυβέρνηση.
3. Αν θα θέσουν το ζήτημα της άμεσης αλλαγής των αλβανικών σχολικών βιβλίων που έχουν ανθελληνικό περιεχόμενο, και τι θα πράξουν σε περίπτωση άρνησης.
4. Αν αληθεύει ότι τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που διδάσκονται την αλβανική γλώσσα σε σχολεία που έχουν παραχωρήσει οι δήμοι, διδάσκονται στα βιβλία που μεταφέρονται από την Αλβανία, για τη «Μεγάλη Αλβανία», με χάρτες που περιέχουν την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Αν έχει γίνει έλεγχος τι διδάσκεται σε αυτά τα σχολεία και αν αληθεύουν οι καταγγελίες, τι θα πράξουν επ’ αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.