Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Τα αρβανίτικα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ο αλβανικός εθνικισμός
«Ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερώνυμος, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της μοναδικής εκκλησίας της Καλαβρίας, η οποία αναγνωρίζει την εξουσία του Βατικανού. Αυτή είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αρμπερές ( Σημείωση: Αλβανική εθνογλωσσική ομάδα της νότιας Ιταλίας). Η αντιπροσωπεία ηγείτο από τον σεβασμιώτατο Ντονάτο Ολιβέριο», γράφει ο Αλβανοτσάμης ιστορικός, Άρμπεν Λάλα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες σε αλβανική ιστοσελίδα.«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αδελφούς εξ αίματος καθώς και τη μητρική γλώσσα και πνεύμα, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος, Ιερώνυμος δήλωσε «γιάκου ουί νεν μπέγετ» [«ghiaku ui nën bëghet -το αίμα νερό δεν γίνεται»] στα αρβανίτικα, που στα αλβανικά το λέμε « γιάκου νουκ βέχετ Ούγετ- gjaku nuk bëhet ujë», δηλαδή «το αίμα δεν γίνεται νερό».


Αυτή η φράση αναφέρεται στην ιστορία των αρβανιτών μετά την τραγωδία των πολέμων κατά των Ορμανών που μετανάστευσαν από το Μοριά –Πελοπόννησο στην Καλαβρία, τη Σικελία και αλλού.
Τη φράση αυτή του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου εκλαμβάνει ο Αλβανός ιστορικός για να στοιχειοθετήσει το προπαγανδιστικό του άρθρο.


Θα σημειώσει « Η δήλωση αυτή του υψηλού Κληρικού της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι Αλβανοί ήταν εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια της Νέας Ελλάδας, οι ήρωες, ο πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί, ακαδημαϊκοί, ηθοποιοί και ούτω καθεξής».


«Αλλά», καταλήγει ο Αλβανός συντάκτης, «στην Ελλάδα υπήρχε πάντα ένας έντονος πόλεμος εναντίον των αρβανιτών, οι οποίοι δέχθηκαν επιθέσεις  από Έλληνες σλαβικής καταγωγής, από Έλληνες της Μικράς Ασίας καθώς και Βλάχους που θέλουν να παρουσιάζονται ως αυτόχθονες στην Ελλάδα».


 Η προπαγανδιστική τακτική του αλβανού συντάκτη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αποδεχόμενος κάθε ακραία εθνικιστική  ιδέα του αλβανικού χώρου, γράφει ακατάπαυστα αυτό που θέλουν και αρέσει στους συμπατριώτες του, ότι όλα τα κράτη που δημιουργήθηκαν από τον 19ο αιώνα και εδώ στα Βαλκάνια,  ιδρύθηκαν από τον αλβανικό παράγοντα.


Οπωσδήποτε δεν του αρέσει η πραγματικότητα, ότι οι Αλβανοί μαζί με τους Τούρκους, ως ένα σώμα, αποδέχθηκαν το Ισλάμ και  προσπαθούσαν συνεχώς  να καταπνίξουν κάθε φωνή που ήθελε να ζήσει ελεύθερη στη νότια βαλκανική.


… Τώρα παίρνουμε το μέρος των ηρώων και των επαναστατών και τους κάνουμε δικούς μας…


Πηγή των πληροφοριών του αλβανικού άρθρου, προφανώς  είναι σχετική αναφορά από την ιστοσελίδα romfea.

 
--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.