Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

Το βιβλίο που τραντάζει την αλβανική πολιτική σκηνή: Ο Ράμα ξεπλένει χρήματα της μαφίας & της τρομοκρατίας

«Σύμμαχοι εγκληματίες σε στρατηγική συνεργασία» είναι ένα βιβλίο που επικεντρώνεται στις διασυνδέσεις της αλβανικής μαφίας με το Ισλαμικό Κράτος (DAESH) από τις εκδόσεις για τις Πολιτικές Επιστήμες στην Φρανκφούρτη (όργανο της ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας) που κυκλοφόρησε πρις από δύο εβδομάδες.
Το βιβλίο επιρρίπτει ευθύνες κυρίως στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα για την παροχή δυνατότητας να ξεπλένεται χρήμα, σε μεγάλη κλίμακα, από τις δύο προαναφερόμενες εγκληματικές ομάδες
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
Οι συγγραφείς Arthur Hartmann, Trygve Ben Holland και Sarah Holland παραθέτουν παραδείγματα από την έρευνα για το πώς το I.S.I.S (Ισλαμικό Κράτος) χρησιμοποίησε τις δομές της αλβανικής μαφίας για να πουλάει «νόμιμα» αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. με 15 πλοία τάνκερ.
Παρ’ όλο που η Αλβανία από το έτος 2014 έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας, οι έλεγχοι της διακίνησης κεφαλαίων παραμένουν αναποτελεσματικοί, οι τραπεζικοί λογαριασμοί ανοίγονται χωρίς κανέναν έλεγχο και η «ζούγκλα» των τυχερών παιχνιδιών μπορεί εύκολα να κρύψει την πραγματικότητα. Η μαζική έκρηξη της καλλιέργειας και εμπορίας της κάναβης καθώς και το πέρασμα στα βαριά ναρκωτικά λαμβάνει χώρα άσχετα από την διεθνή βοήθεια.
Η περίπτωση «Ταχίρι» του Υπουργού Εσωτερικών για το διάστημα 2013 – 2017 , που κατηγορείται για εύνοια των εμπόρων ναρκωτικών, είναι τόσο προφανής ώστε ο Ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) και η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, άσκησαν πιέσεις στον Ράμα ώστε ο τελευταίος να άρει την προστασία που παρείχε στον Ταχίρι.
Αλλά και ο έτερος Υπουργός Εσωτερικών Φατμίρ Τζάφαϊ, που αντικατέστησε τον Σαϊμιρ Ταχίρι, είχε να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα (κατηγορίες για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών) με τον αδελφό του.
Οι συντελεστές του βιβλίου παραθέτουν διάφορα παραδείγματα για το πώς, παρ’ όλη την αυστηρώτητα των νέων νόμων οι ντόπιες (αστυνομικές) δυνάμεις «μπάζουν από το παράθυρο αυτό που χτες έμπαινε από την πόρτα».
Σατυρικοί τόνοι χαρακτηρίζουν την συζήτηση με έναν βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος «δεν έχει ακούσει ποτέ για αυτά τα προβλήματα, τα οποία εφόσον ισχύουν, την ευθύνη έχουν οι Δυτικοί».
Γνωστή φαίνεται να είναι και η περίπτωση της ABI Bank η αδειοδότηση της οποίας θεωρήθηκε προβληματική ως αδιαφανής από τους διεθνείς οικονομικούς οίκους , όπως το ΔΝΤ κλπ.
Οι συντελεστές του βιβλίου σημειώνουν πως, παρ’ όλη την παρουσία πυρήνων της Al Kaeda παλαιότερα στην Αλβανία και πιο πρόσφατα του I.S.I.S (Ισλαμικό Κράτος), στην πραγματικότητα δεν υπάρχει θρησκευτικός ριζοσπαστισμός στην αλβανική κοινωνία, η οποία στην πλειονότητα της είναι μουσουλμανική.
Επίσης η αλβανική μαφία δεν έχει «ιδεολογική συγγένεια» με το I.S.I.S (Ισλαμικό Κράτος), αλλά όταν μπορεί, συνεργάζεται μαζί του απλά για να αυξήσει το οικονομικό κέρδος.
Το βιβλίο βρήκε μεγάλη απήχηση στην Γερμανία και αναφορικά με αυτό αρθρογράφησε και η καθημερινή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 15.01.2019 με άρθρο του Alexander Haneke
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.