Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019

Στολές εποχής και υπερσύχρονα όπλα στην παρέλαση για την πολιορκία του Λένινγκραντ (φωτογραφίες)

lenin
Η Ρωσία τιμά σήμερα τα 75 χρόνια από το τέλος της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους Ναζί, η οποία κράτησε  872 ημέρες . Από τα 3 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης στην αρχή της πολιορκίας, στο τέλος της δεν είχαν απομείνει περισσότεροι από 800.000. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, 640.000 έως 1 εκατομμύριο πέθαναν από την πείνα και τους βομβαρδισμούς. Περίπου 34.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 716.000 έμειναν άστεγοι.
Μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους και πυκνής χιονόπτωσης, χιλιάδες κάτοικοι της σημερινής Αγίας Πετρούπολης τίμησαν την επέτειο καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, κρατώντας παράλληλα ενός λεπτού σιγή.
Το μνημείο - όπου κατέθεσε στεφάνι και ο Πούτιν - ανεγέρθηκε στη μνήμη των στρατιωτών που πολέμησαν στο Νέφσκι Πιάτατσοκ, με σκοπό να σπάσουν την πολιορκία του Λένινγκραντ. Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άνδρες του Κόκκινου Στρατού και 10.000 Γερμανοί σκοτώθηκαν στη μάχη αυτήν.
Στη συνέχεια παρακολούθησαν μία μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση κοντά στο Μουσείο του Ερμιτάζ. Περισσότεροι από 2.500 στρατιώτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας παρέλασαν φορώντας, εκτός των κανονικών τους στολών και στολές εποχής.
Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν επίσης το θρυλικό σοβιετικό άρμα T-34, διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες ρουκετών αλλά και το υπερσύχρονο αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και συστοιχίες πυραύλων Iskander-M.
Η στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε με μια εντυπωσιακή επίδειξη από τη ρωσική ακροβατική αεροπορική ομάδα «Στρίζι».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των στρατιωτών αλλά δεν παρακολούθησε την παρέλαση. Ωστόσο, θα συμμετάσχει αργότερα σήμερα σε σειρά άλλων εκδηλώσεων, στην Αγία Πετρούπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η επέτειος αυτή είναι «πολύ σημαντική για όλη τη χώρα, για όλους τους Ρώσους και προσωπικά για τον πρόεδρο Πούτιν».
Ο πατέρας του, Βλαντίμιρ Σπιριντόνοβιτς Πούτιν, στάλθηκε αμέσως στο μέτωπο όταν ξέσπασε ο πόλεμος και τραυματίστηκε σοβαρά στο Νέφσκι Πιάτατσοκ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το περικυκλωμένο Λένινγκραντ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.