Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Στολές εποχής και υπερσύχρονα όπλα στην παρέλαση για την πολιορκία του Λένινγκραντ (φωτογραφίες)

lenin
Η Ρωσία τιμά σήμερα τα 75 χρόνια από το τέλος της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους Ναζί, η οποία κράτησε  872 ημέρες . Από τα 3 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης στην αρχή της πολιορκίας, στο τέλος της δεν είχαν απομείνει περισσότεροι από 800.000. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, 640.000 έως 1 εκατομμύριο πέθαναν από την πείνα και τους βομβαρδισμούς. Περίπου 34.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 716.000 έμειναν άστεγοι.
Μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους και πυκνής χιονόπτωσης, χιλιάδες κάτοικοι της σημερινής Αγίας Πετρούπολης τίμησαν την επέτειο καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των στρατιωτών που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, κρατώντας παράλληλα ενός λεπτού σιγή.
Το μνημείο - όπου κατέθεσε στεφάνι και ο Πούτιν - ανεγέρθηκε στη μνήμη των στρατιωτών που πολέμησαν στο Νέφσκι Πιάτατσοκ, με σκοπό να σπάσουν την πολιορκία του Λένινγκραντ. Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 άνδρες του Κόκκινου Στρατού και 10.000 Γερμανοί σκοτώθηκαν στη μάχη αυτήν.
Στη συνέχεια παρακολούθησαν μία μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση κοντά στο Μουσείο του Ερμιτάζ. Περισσότεροι από 2.500 στρατιώτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας παρέλασαν φορώντας, εκτός των κανονικών τους στολών και στολές εποχής.
Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν επίσης το θρυλικό σοβιετικό άρμα T-34, διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες ρουκετών αλλά και το υπερσύχρονο αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και συστοιχίες πυραύλων Iskander-M.
Η στρατιωτική παρέλαση ολοκληρώθηκε με μια εντυπωσιακή επίδειξη από τη ρωσική ακροβατική αεροπορική ομάδα «Στρίζι».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των στρατιωτών αλλά δεν παρακολούθησε την παρέλαση. Ωστόσο, θα συμμετάσχει αργότερα σήμερα σε σειρά άλλων εκδηλώσεων, στην Αγία Πετρούπολη και την ευρύτερη περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η επέτειος αυτή είναι «πολύ σημαντική για όλη τη χώρα, για όλους τους Ρώσους και προσωπικά για τον πρόεδρο Πούτιν».
Ο πατέρας του, Βλαντίμιρ Σπιριντόνοβιτς Πούτιν, στάλθηκε αμέσως στο μέτωπο όταν ξέσπασε ο πόλεμος και τραυματίστηκε σοβαρά στο Νέφσκι Πιάτατσοκ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το περικυκλωμένο Λένινγκραντ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: