Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να συνδράμει την Αλβανία μετά τον σεισμό

Τη συνδρομή της Ελλάδας, με την τεχνογνωσία της, για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό του Νοεμβρίου μνημείων της Αλβανίας, συζήτησαν οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, στο περιθώριο της 6ης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης, που έγινε χθες, Σάββατο, στη Ριέκα της Κροατίας.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να συνδράμει την Αλβανία μετά τον σεισμόΑντικείμενο της συζήτησης ανάμεσα στις δύο υπουργούς Πολιτισμού ήταν η γενικότερη κατάσταση της Αλβανίας μετά τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019, αλλά και οι συγκεκριμένες ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας.
«Η υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Ελβα Μαργκαρίτι είπε στην Ελληνίδα ομόλογό της ότι ετοιμάζει σχετικό κατάλογο, προκειμένου το ΥΠΠΟΑ να εξετάσει, πού μπορεί να συνδράμει» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού. Ζήτησε επίσης «η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες να συστηματοποιηθεί, διότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης κινητών και ακίνητων μνημείων».
Σημειώνεται ότι μετά το σεισμό στη γειτονική χώρα, η υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας με επιστολή της στη Λίνα Μενδώνη ζητούσε τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ «για τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε ο σεισμός και οι μετασεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας, σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και κάστρα».
Ιδιαίτερα, η Αλβανή υπουργός Πολιτισμού ζητούσε τεχνική υποστήριξη για τις καταστροφές στο Δυρράχιο, στα Τίρανα και στη Κρούγια. «Σε αυτόν τον ιδιαίτερο τομέα», έγραφε η κ. Μαργκαρίτι, «μπορείτε να μας παρέχετε σημαντική βοήθεια με το εξειδικευμένο τεχνικό σας στελεχιακό δυναμικό, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι η εθνική μας υπερηφάνεια».
Η κ. Μενδώνη απάντησε στην Αλβανή ομόλογό της ότι η Ελλάδα και το ΥΠΠΟΑ «είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της γειτονικής χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: