Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Τι κι αν χύνουμε το αίμα μας, είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας…

 

Όταν οι μεγάλες δυνάμεις χάραζαν επί του χάρτου τα σημερινά σύνορα στα Βαλκάνια, είτε επεδίωκαν τη μελλοντική σύρραξη μεταξύ των νέων εθνών – κρατών που θα δημιουργούνταν, είτε απλώς δεν λάμβαναν υπόψη τους τις απίστευτες διαφορές που υπήρχαν μεταξύ των διαφορετικών εθνών που βρισκόταν σ' αυτήν την πασίγνωστη για τις φασαρίες της, χερσόνησο.

Το «Στου αιώνα την παράγκα», είναι ένας δίσκος ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία, όπου ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, τον αφιερώνει στη σημερινή Ελλάδα. Και πράγματι επιβεβαιώνεται συνεχώς, μιας και όλοι οι Έλληνες, πόσο μάλλον οι Βορειοηπειρώτες, συνεχίζουν να παραμένουν έξω από την «παράγκα», βλέποντάς την όμως ως ένα αδαμάντινο παλάτι.

Παρά τις διαχρονικές τους εκκλήσεις, παρά τη θυσία τους σε ανθρώπινες ζωές, η «στείρα» Ελλάδα συνεχίζει να τους «πετάει», ή και να κρατά απέναντί τους, πότε το καρότο και πότε το μαστίγιο.

Έτσι κι εκείνοι την κοιτάζουν με αγωνία μπας και κάποτε φιλοτιμηθεί να τους σώσει από τους χάρου τα δόντια. Τι κι αν τους σταμπάρισε με τη σφραγίδα του Έλληνα ιθαγενή, βάζοντάς τους να ορκιστούν πως από εδώ και στο εξής θα νοιώθουν και θα πράττουν ως Έλληνες – φαίνεται πως μέχρι χθες δεν ήταν – τώρα τους απομονώνει στα ερημωμένα χωριά και στις άχαρες πόλεις τους. 

Δεν έχει χώρο για υποψήφιους φορείς του Covid-19, οπότε καλύτερα να τελειώνει μια και καλή μαζί τους, αφού οι ίδιοι θα τρέξουν στα πρωτόγονα αλβανικά νοσοκομεία, όπου απ' το λιγότερο που θα νοσήσουν, θα είναι η πανδημία των ημερών μας.

Δεν ιδρώνει το αυτί αυτής της νέο – Ελλάδας, μιας και ποτέ δεν κατάφερε στηρίξει τους Έλληνες που βρίσκονται έξω από το κράτος της. Υπέφερε γενοκτονίες, σφαγές και κάτεργα, περιμένοντας τα παιδιά της να περπατήσουν χωρίς πόδια μέχρι την κάμαρά της.

Κάπου εδώ, με τα νέα απάνθρωπα μέτρα που αφήνουν τους Έλληνες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έξω από τη «γιορτή» μιας αξιοπρεπούς υγειονομικής περίθαλψης και εκτεθειμένους σε χίλιους δυο υγειονομικούς κινδύνους, φαίνεται πως φανερώνεται αναμφίβολα το ελληνικό «ενδιαφέρον» για εκείνους τους Έλληνες που νομίζουν πως ο κ. Χαρδαλιάς θα τους συμπεριλάβει στο σωτήριο σχέδιο προστασίας των πολιτών…

Ο Στοχαστής


https://www.himara.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: