Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Σε ποιους κλείσατε τα σύνορα;

 Στο ναδίρ η κίνηση Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Τελωνείο ...

Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες είμαστε μάρτυρες της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε όλο το κόσμο.

Στην Αλβανία και την Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο.

Η Αλβανία όμως, πέρα από το γεγονός πως το Σύστημα Υγείας της απέχει «έτη φωτός» από αυτά των Ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα, αφήνει τα σύνορα ανοιχτά για όλους και ιδιαίτερα για τους συμπατριώτες της από Κόσσοβο (που έχει τα διπλάσια κρούσματα από την Αλβανία καθημερινά) από τα Σκόπια, για πολλούς και διάφορους λόγους αλλά κυρίως για να εκφράσει εμπράκτως το πόσο αυτή σέβεται και αγαπά (έστω και για τα μάτια του κόσμου), τους συμπατριώτες της ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Το αντίθετο συμβαίνει με την Ελλάδα που κάθε μέρα παίρνει και άλλα μέτρα, πέρα από κάθε λογική, χωρίς να στηρίζονται πουθενά, για την είσοδο στην πατρίδα των συμπολιτών και των συμπατριωτών της που ζουν στην Αλβανία.

Εμείς που ζούμε εδώ, αντιμετωπίζουμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια πολλές δυσκολίες και τώρα πια είμαστε ελάχιστοι.

Η ζωή μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Ελλάδα για χιλιάδες λόγους, και πρώτα απ’ όλα γιατί είναι η πατρίδα μας. Στις δύσκολες ώρες εκεί τρέχουμε και προσμένουμε βοήθεια.  

Την επισκεπτόμαστε όλοι συχνά. Οι περισσότεροι αυθημερόν για να λύσουμε σοβαρά ή καθημερινά, απλά προβλήματα.

Με το κλείσιμο των συνόρων η πατρίδα μας δεν μας δίνει την δυνατότητα να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Μας τιμωρεί για ακόμη μια φορά. Μας δείχνει ότι στα δύσκολα δεν μας ξέρει.

Δεν την νοιάζει που ο παππούς ή γιαγιά δεν μπορεί να πάρει τα φάρμακα, οι γονείς δεν μπορούν να πάνε τα παιδιά στο γιατρό, στον ορθοδοντικό κ.α, οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους, οι άρρωστοι δεν μπορούν να μεταφερθούν γιατί το τελωνείο είναι κλειστώ ή έχει συμπληρωθεί ο αριθμός και δεν περνάει άλλος. Ζούμε κωμικοτραγικές στιγμές.  Ειλικρινά μας απογοητεύσατε. Ειδικά οι βουλευτές των κοντινών νομών που ενώ καλούν στα τηλέφωνα όλους τους κορυτσαίους για ψήφους, τώρα σφυρίζουν αδιάφορα.

Και τι έγινε αν ήρθαν 10 ή 100 συμπατριώτες για να τους βοηθήσετε την δύσκολη ώρα; Τι θα γίνει θα καταστραφεί η πατρίδα από τους ελάχιστους που έχουμε απομείνει εδώ; Μήπως δεν έχετε χώρο και κρεβάτια για μας γιατί έχετε πολλούς μετανάστες να φροντίζεται και αφήσατε τα αδέλφια σας; Μήπως θέλετε να εξαφανιστούμε;

Τελικά σε ποιους κλείσατε τα σύνορα;

Απαντάμε εμείς!

Στους συμπατριώτες σας. Στα αδέρφια σας, εγκαταλείποντας, παιδιά, γονείς, παππούδες κ.α. για ακόμη μια φορά, δείχνοντας ουσιαστικά το πόσο πραγματικά ενδιαφέρεστε γι’ αυτούς. Από την άλλη επιτρέπετε σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες να μπουν χωρίς εμπόδια.

Ακόμη και μια Αλβανία, που είναι τριτοκοσμική χώρα, δεν φέρθηκε έτσι στους συμπατριώτες της.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους αρμόδιους: Μην οδηγείται συνέχεια με την συμπεριφορά σας στον αφανισμό και την αφομοίωση τον ελληνισμό της Β Ηπείρου.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε όλοι δεν μπορείτε να γυρίσετε την πλάτη στα αδέρφια σας και τους αφήνετε απ’ έξω, κλείνοντας την πόρτα, απαιτώντας για να μπουν να «πληρώνουν» διάφορα αντίτιμα. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΝΤΡΟΠΗ!

 

ΥΓ. Το κείμενο αυτό γράφτηκε μετά από δεκάδες μηνύματα που δέχτηκε η σελίδα μας μέσα από τα οποία ο κόσμος εξέφραζε αγανάκτηση και καημό.

 

Πελασγός Κορυτσάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)