Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Εμβόλιο Covid 19: Ποια η μέριμνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους Β/Η έλληνες πολίτες που μένουν στα πατρώα εδάφη τους;

 

-κωφεύουν για το θέμα πολιτικοί φορείς και βορειοηπειρωτικές συλλογικότητες στην Ελλάδα

-ανύπαρκτα τα ελληνικά προξενεία και η πρεσβεία

-οι εν Ελλάδι β/συλλογικότητες οφείλουν άμεσα  να προσφύγουν στη δικαιοσύνη  για παραβίαση ουσιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων

-Η Σερβία κατά προτεραιότητα εμβολιάζει τους Σέρβους της Μιτρόβιτσα

-εμβολιαστικά κέντρα στην Κακαβιά ή κοντά στα σύνορα

Είναι ένα ερώτημα που προκύπτει άμεσα, καθώς στην Ελλάδα έχει αρχίσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού, ενώ η αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα που μένει (ή έχει εγκλωβιστεί) στη Β. Ήπειρο στερείται αυτού του βασικού δικαιώματος ως έλληνας  πολίτης.

Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς για αυτήν

την υπόθεση (τουλάχιστον μέχρι τώρα), οι επίσημοι πολιτικοί φορείς που εκφράζουν στην Αλβανία την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, δεν έχουν επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και ούτε έχουν προτείνει λύσεις. Στην Ελλάδα οι βορειοηπειρωτικές συλλογικότητες δεν φαίνεται να τους πολυαπασχολεί  και έχουν επαναπαυθεί  σε χλιαρές η καθόλου αντιδράσεις.  Οι βουλευτές των ελληνικών πολιτικών κομμάτων (στις κοντινές με τις περιοχές  αυτές όπως  τα  Γιάννενα και η Ηγουμενίτσα) ειδικά όσοι επωφελούνται σε εκλογικές περιόδους των ψήφων των β/ηπειρωτών που διαμένουν μόνιμα στη Β. Ήπειρο, φαίνεται να μην εκδηλώνουν την παραμικρή ανησυχία για το τι θα γίνει με το πρόβλημα αυτό.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία δεν φαίνεται να ασχολούνται με αυτό το θέμα : το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου είναι εντελώς ανύπαρκτο, η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα  το ίδιο,(στην επίσημη ιστοσελίδα τους δεν βρήκαμε τίποτε σχετικό).

Όλοι άβουλοι, χωρίς άποψη, απλά κάποτε-κάποτε αναμασούν τα όσα ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που έχουν καλοβολευθεί στην ασφάλεια που τους παρέχει η Αθήνα και η κυβερνητική καρέκλα. Άστους τους γκρινιάρηδες β/ηπειρώτες…έχουν μάθει αυτοί να ζούνε στα δύσκολα.

Έχουν κι ένα δίκιο, τριάντα χρόνια τώρα οι Β/ηπειρώτες έχουν σκύψει το κεφάλι (δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τις δεκαετίες του σοσιαλισμού) και σαν άβουλα όντα υπακούουν  στο κράτος των Αθηνών. Δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη μιζέρια και τα εφήμερα οφέλη.

Μήπως όμως η εποχή αυτή του κορονοϊού πρέπει να μας αφυπνίσει, έστω να δείξουμε ότι δεν είμαστε μονάδες και ασήμαντες συλλογικότητες, παρά μια υπολογίσιμη δύναμη για το σήμερα και το αύριο.

Η δική μας κοινότητα δεν ζητάει κάτι περισσότερο, ούτε να επωφεληθεί εις βάρος του υπόλοιπου συνόλου, η δική μας κοινότητα ζητάει το αυτονόητο. Αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα:

Άρθρο 21, παράγραφος  3 « Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων».

Πάνω από το Σύνταγμα δεν μπορεί να βγει οποιοσδήποτε Χαρδαλιάς ή οποιαδήποτε σύνορα. Έτσι σε περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μεριμνήσει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, οι εν Ελλάδι β/συλλογικότητες οφείλουν άμεσα  να προσφύγουν στη δικαιοσύνη  για παραβίαση ουσιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων.

Η Αθήνα οφείλει να κάνει αυτό που έκαναν οι Σέρβοι στη Μιτρόβιτσα. Έχουν αρχίσει εδώ και καιρό τον  κατά προτεραιότητα εμβολιασμό της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο. Εμείς δεν προτείνουμε κάτι τέτοιο. Εμείς προτείνουμε ώστε ο κάθε β/ηπειρώτης, έλληνας πολίτης ή μη, να έχει το δικαίωμα πρόσβασης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, σε εμβολιαστικά κέντρα, είτε αυτά κοντά στα σύνορα, είτε στα Γιάννενα ή την Ηγουμενίτσα.

Και επιπλέον η διάβαση στα σύνορα να μην γίνεται με PCR τεστ, αλλά με το γρήγορο τεστ που ήδη εφαρμόζεται και την επίδειξη του sms του ραντεβού του κάθε πολίτη.

Επίσης θα ήταν ευχής έργον να στήνονταν στην Κακαβιά ή και αλλού στα σύνορα εμβολιαστικό κέντρο το οποίο να δέχονταν με ραντεβού ομογενείς και έλληνες πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην  Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Εάν υπάρξει βούληση μπορεί και αυτό το θέμα να λυθεί.


https://www.deropoli.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1415) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (372) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (237) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)