Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Η Υγειονομική Μοίρα των Άλλων Ηπειρωτών

 

"Πρέπει να χτυπούμε τη μοίρα μας, ξανά και ξανά, ως ν' ανοίξουμε πόρτα, να σωθούμε"... Ν. Καζαντζάκης
Πέρασαν σχεδόν επτά μήνες από τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου, όπου βιώσαμε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς. Εκεί, δυστυχώς για μας ανακαλύψαμε ότι ως κοινότητα Ηπειρωτών είμαστε το αγαπημένο άλλοθι κάποιων δημαγωγών που παραπληροφορούν συστηματικά την κοινή γνώμη προκειμένου να καλύψουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν επαρκώς και αποτελεσματικά την πανδημία. Με τα λεγόμενά τους, μας παγίωσαν πλέον την άποψη ότι είμαστε πολίτες Γ΄ κατηγορίας.

Εμείς δεν γίναμε ΕΛΛΗΝΕΣ με την κτήση της ελληνικής υπηκοότητας αλλά είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ από αρχαιοτάτων χρόνων, αδούλωτοι στη ψυχή και στο πνεύμα. Κανείς, κατακτητής ή κρατικός δρώντας, δεν μας επέφερε οποιαδήποτε μετάλλαξη όσο και αν μας πίεσε.

Εμείς, λοιπόν κατά κάποιους ΔΕΝ δικαιούμαστε ούτε να αρρωστήσουμε, ούτε να νοσηλευτούμε και ούτε να τύχουμε υγειονομικής φροντίδας. Καταβάλλουμε όμως τους προβλεπόμενους φόρους με συνέπεια, όπως πράττουν όλοι οι συμπολίτες μας. Γιατί άπαξ και αρρωστήσουμε, πρέπει κάθε φορά να αποδείξουμε σε κάθε ανιστόρητο και ιδιοτελή βολεμένο καρεκλοκένταυρο, το γνήσιο της ελληνικής μας ψυχής, το οποίο δεν μας το αρνήθηκε ούτε το σταλινικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Και το οποίο, από τα πλέον επίσημα χείλη μας το αρνούνται οι υποτιθέμενοι «πατριωτικής κοπής» ομιλούντες.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Εκεί στη Γ΄ Εθνική
Οι εξ Αλβανίας λέει, επιβάρυναν το (δημόσιο) σύστημα υγείας της πόλης των Ιωαννίνων και τον επιδημιολογικό δείκτη της ευρύτερης περιοχής. Δηλαδή κατά αυτούς, οι περίπου -130.000- υπόλοιποι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από τους -20.000- απέκει Ηπειρώτες που διαμένουμε κυρίως στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και τους -15.000- που διαμένουν μόνιμα στις πατρογονικές μας εστίες.

Η συντριπτική πλειοψηφία κατέχει την ελληνική υπηκοότητα.

Από αυτούς, οι εργασιακά ενεργοί κατέχουν Α.Μ.Κ.Α. που τους έχει αποδοθεί νόμιμα και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ στους υπερήλικες, είτε τους έχει απονεμηθεί σύνταξη από τον ΕΦΚΑ είτε όχι (άλλη φορά θα μιλήσουμε και για αυτά), πρέπει να απολαμβάνουν, εκ της εθνικής νομοθεσίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Κοιτάξτε δίπλα σας, είμαστε ένας στους 10!

Άρα, τυπικά και με απλά μαθηματικά, μας αντιστοιχούν τουλάχιστον -10- από τις κλίνες Μ.Ε.Λ./Μ.Ε.Θ. της πόλης των Ιωαννίνων. Η μήπως όχι;

Και προφανώς και αρρωστήσαμε και θρηνήσαμε δικούς μας ανθρώπους, όπως δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας. Από την έναρξη της πανδημίας, έχουμε και εμείς υποστεί τα σκληρά μέτρα, το άγχος και την ανεργία όπως όλοι οι διαβιούντες στον ελλαδικό χώρο.

Από τον Ιούλιο του 2020, έχουμε ζητήσει και προτείνει τόσο για τους υπερήλικες που διαβιούν στα πατρογονικά εδάφη όσο και για τους νεότερους που βρίσκονται ακόμη εκεί, ειδικά μέτρα. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν, κινούνται δυστυχώς σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι, για να έρθει ένας Απέκει Ηπειρώτης στην Απέδω Ήπειρο θα πρέπει να δαπανήσει -100- ευρώ για τη διενέργεια μοριακού τεστ στην Αλβανία.

Κατά την είσοδό του, πραγματοποιείται ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και rapid test.

Αν όλα, συν θεώ, είναι αρνητικά, πρέπει να καθίσει και -10- ημέρες καραντίνα στην οικία του. Μέτρα που τηρούνται αυστηρά, μια και σε ΚΑΝΕΝΑΝ από τους Γ΄ Εθνικής Έλληνες έχει επιβληθεί πρόστιμο! Είμαστε πατροπαράδοτα υπάκουοι, όταν αναφερόμαστε στο εθνικό κέντρο!!! Κάτι που το έχει αποδείξει και η ιστορία του εικοστού αιώνα!!! Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους!!!

Και συνεχίζουμε…

Αν λοιπόν το rapid test προκύψει θετικό, μας απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια, με προφορική εντολή που δίδεται από τους νοσηλευτές της Κινητής Ομάδας Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Κακαβιάς. Δεν κοινοποιούν και δεν επιδίδουν κανένα έγγραφο απαγόρευσης εισόδου στην ελληνική επικράτεια, διότι προφανώς παρανομούν καταφανέστατα, εκτρέπονται του νόμου.

Καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεν απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες της για οποιοδήποτε λόγο. Εν προκειμένω, χαρακτηρίζοντας αυτούς «εχθρούς της υγείας των άλλων πολιτών».

Και αυτό συμβαίνει ΜΟΝΟ στην Κακαβιά και ΜΟΝΟ για όσους έχουν τόπο γέννησης, περιοχές της Απέκει Ηπείρου. Αν έχεις γεννηθεί στην Κόνιτσα, εισέρχεσαι άρρωστος στην ελληνική επικράτεια και μεταβαίνεις μόνος σου στην Κόνιτσα για καραντίνα. Δηλαδή, όπως κάνει το ελληνικό κράτος σε όσους Έλληνες του εξωτερικού, εισέρχονται από τα άλλα σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, λιμάνια και αεροδρόμια.

Και δεν σας λέω ποιος το επέβαλλε αυτό για τον υγειονομικό δείκτη των Ιωαννίνων.

Σε Έλληνες πολίτες παρακαλώ!!!

Η πρόταση να μας τυπώνουν και τον αριθμό ταυτότητας στη έσω πλευρά των άνω άκρων με μπλε μελάνι για πιο εύκολη αναγνώριση, δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.

Έστω και έτσι, εμείς πάλι νομοταγείς μπροστά στην επικίνδυνη παραβίαση του ισχύοντος Συντάγματος, με σκυμμένο το κεφάλι, κατάλοιπο ραγιαδισμού της μακραίωνης σκλαβιάς, το δεχόμαστε για το καλό της Μητέρας Πατρίδας και γυρνάμε στα σπίτια μας (όσοι τα έχουν ακόμη). Ανάβουμε κερί, μην αρρωστήσουμε βαριά και πάμε σαν το «σκυλί στο αμπέλι», χωρίς τεχνητό οξυγόνο και καμία θεραπεία.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε και τις εισφορές Ε.Φ.Κ.Α. και τις δόσεις τις εφορίας από εκεί, τη Δ.Ε.Η., τον Ο.Τ.Ε., το ενοίκιο στα σπίτια μας στα Γιάννενα, τα σχολεία των παιδιών μας που ίσως να μην τα ξαναδούμε κιόλας.

Δεν πειράζει όμως, οι ωραίοι έχουν χρέη…

Για τους διαβιούντες στις πατρογονικές εστίες, υπάρχει και η εναλλακτική της Τουρκίας μετά την άρνηση της Κακαβιάς!!! Και ΝΑΙ, συμπατριώτες μας/σας Έλληνες Πολίτες νοσηλεύτηκαν εκεί για Covid 19, έναντι καταβολής αδρών νοσηλίων, να σωθούν όταν τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα. Κάτι τέτοια έκαναν τον Υπουργό Εξωτερικών να βγάζει αφρούς εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης.

Με μία παθιασμένη δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με μια παρουσία σε χοροεσπερίδα συλλόγου των απέκει Ηπειρωτών στα Γιάννενα, θα ξεχαστεί το ζήτημα την επόμενη εκλογική περίοδο.

Μα περνάνε τα σύνορα παράνομα
Ναι, επιβεβαιώνω ότι όλοι στέλνουμε SMS με αριθμό 6 και ερχόμαστε από τα βουνά, αυξάνοντας τον «ορειβατικό τουρισμό» στην Ήπειρο.

Η αλήθεια: με λεωφορείο του Κ.Τ.Ε.Λ. δεν μπορείς να έρθεις, διότι δεν επιβιβάζεσαι χωρίς το PLF και βεβαίωση μετακίνησης. Αν το κάνει το Κ.Τ.Ε.Λ. Ιωαννίνων αυτό, τότε το πρόστιμο είναι μεγάλο και οι επιπτώσεις πολλές. Αν είχαν βεβαιωθεί τέτοιες παραβάσεις θα γινόταν χαμός από τα δημοσιεύματα!

Πιστέψτε με!

Η αλήθεια: από την Κακαβιά μέχρι τα Γιάννενα έχει 3 αστυνομικά μπλόκα που ελέγχουν όλα τα έγγραφα και τις φόρμες εισόδου και μετακίνησης (εμένα πάντως με σταματάνε κάθε φορά ευγενικοί και ωραίοι οι αστυνομικοί) και το πρόστιμο είναι -5.000- ευρώ. Ουδείς νοήμων άνθρωπος, Έλληνας πολίτης δεν παρανομεί, για να μην πληρώσει τα -100- ευρώ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώσει -5.000- ευρώ.

Μα έχουν πλαστά τεστ
Όλα πλαστογραφημένες φωτοτυπίες!

Επειδή υπάρχει και συμφωνία διακρατικής δικαστικής αρωγής μιας και η Αλβανία είναι πλήρες μέλος των Δικαστικών Ευρωπαϊκών Μηχανισμών, γιατί δεν πήγαν στον Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων να διατάξει να συλλάβουν τους Αλβανούς, Βορειοηπειρώτες και Γιαννιώτες εταίρους της βιομηχανίας των τεστ στα σύνορα, αξίας -15.000.000- ευρώ;

Αρκεί μια καταγγελία και ένα τεστ που να είναι πλαστό. Τα άλλα γίνονται αυτόματα πλέον και ηλεκτρονικά την ίδια μέρα.

Και αν είναι πλαστά, γιατί τα ζητάνε και πλουτίζουν παράνομα με την οικονομική αφαίμαξη των απέκει Ελλήνων;

Στοιχεία μηδέν, καταγγελίες μηδέν και εδώ.

Η αλήθεια των αριθμών:

-150.000- τεστ PCR 72 ωρών (αξίας τουλάχιστον -15- εκατομμυρίων ευρώ) έχουν προσκομισθεί στην Κακαβιά από όταν έκλεισαν τα σύνορα. Με τον Ε.Ο.Δ.Υ. να δηλώνει επίσημα όταν έδινε στοιχεία, για το πολύ 50-60 περιπτώσεις θετικού αποτελέσματος, κάνοντας και δικά του μοριακά τεστ και λίγο μεγαλύτερα ποσοστά με ΚΑΘΟΛΙΚΑ rapid test, τα οποία ως γνωστόν είναι χαμηλής αξιοπιστίας και ψευδώς θετικά πολλές φορές.

Υπενθυμίζω ξανά ότι ΟΣΟΙ προσέρχονται στα σύνορα έχουν ΗΔΗ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΜΟΡΙΑΚΟ, όοι τα περνάνε είναι ΔΙΠΛΑ ΕΛΕΓΜΕΝΟΙ.

Άρα, φουσκώνοντας λίγο τους αριθμούς στα όρια του στατιστικού λάθους, μόλις -1- από τους -1000- που έρχονται στα «ανοιχτά σύνορα» ήταν θετικός και τον γύρισαν πίσω ή μπήκε καραντίνα -14- ημερών (δες παραπάνω). Άντε άλλος -1-, θέλετε -2-, στα όρια του λάθους στα τεστ να την γλύτωσε και να πέρασε τα σύνορα. Μία πολύ μικρή μειοψηφία αυτών, περί το 20% έχει τελικό προορισμό τα Ιωάννινα, το 50-60% μεταβαίνουν στην Αττική και το υπόλοιπο ποσοστό ανά την Ελλάδα.

Σε αυτούς τους αριθμούς βέβαια, περιλαμβάνονται οι εργάτες γης που ήρθαν μαζικά για τις ελιές και τα πορτοκάλια. Εκεί ακούγονται πολλά για το πως τους έφεραν, απόλυτη σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, περίεργες πληρότητες στα λεωφορεία και επίσης υγειονομικές συνθήκες διαμονής υψηλού κινδύνου. Αυτά όμως δεν μας αφορούν και είναι «η οικονομία φίλε μου», όπως λένε και πέρα από τον Ατλαντικό. Ήξεραν το ρίσκο και εν γνώσει τους το πήραν οι τοπικοί άρχοντες.

Σε τελική ανάλυση, βάζοντας τους αριθμούς κάτω εις το λαϊκότερο, η ουσιαστική επιβάρυνση στα -300- μηναία κρούσματα των Ιωαννίνων, από την κοινότητά μας άντε να είναι το πολύ 4-5 εισερχόμενα εξ Αλβανίας, τα οποία κάθονται και καραντίνα 10 μέρες, οποτε ΜΗΔΕΝ εις το πηλίκον.

Αυτά ξέφυγαν τους ελέγχους στα όρια του στατιστικού λάθους και ΑΝ είναι και αυτά, διότι στις τοπικές ιχνηλατήσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. μετά τον Οκτώβριο ΔΕΝ διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο (ας δημοσιεύσουν τα στοιχεία αν θέλουν, τα έχουν).

Φανταστείτε λοιπόν στα 3 διόδια εισόδου της πόλης να γινόταν καθολικά γρήγορα τεστ όπως στην Κακαβιά και να γύριζαν πίσω τους θετικούς, τότε δεν θα είχαμε ούτε μισό κρούσμα την ημέρα.

Μα φέρνουν αρρώστους και μας γέμισαν τα Νοσοκομεία
Αρχικά είχαμε τις αρνήσεις των εδώ τοπικών αρχών και νοσοκομείων να συνεργαστούν και να παρέχουν σε Έλληνες υπηκόους και φορολογούμενους, με σοβαρή κατάσταση της υγείας τους, το αυτονόητο δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τραγικές και τραγελαφικές συνέπειες (δες παραπάνω).

Με φωνές, κραυγές δικές μας και με παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, που ήρθε ο ίδιος για νοσηλεία στην Ελλάδα, ανέλαβε ως έπρεπε σε ένα σοβαρό κράτος, το ΥΠ.ΕΞ. την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου διασυνοριακής διαμετακομιδής για ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες (και ΜΟΝΟ) με την κλασική γραφειοκρατία του κράτους και του Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων να κερδίζει κάποιες μάχες (ζητούσαν μετάφραση διάγνωσης, ιατρικού φακέλου, -2- μέρες να αξιολογήσουν αν το περιστατικό χρήζει νοσηλείας σε Μ.Ε.Λ. ή όχι, ζητούσαν επιπλέον χαρτιά με τον ασθενή να περιμένει στο ασθενοφόρο, κτλ).

Σε -2- υπερήλικες συμπατριώτες μας που μεταφερόταν με ασθενοφόρο, αρνήθηκαν τη είσοδο στην ελληνική επικράτεια και απεβίωσαν σε τουρκικών συμφερόντων νοσοκομεία, στα Τίρανα. Αυτά έφτασαν στα αυτιά του Υπουργού Εξωτερικών και η εντολή του ήταν άμεση και αυστηρή, να λήξει επιτελούς αυτή η παράνοια.

Και ακόμη δεν έληξαν τα ευτράπελα, οπότε ετοιμάζουμε τις επόμενες μέρες επίσημη διαμαρτυρία με στοιχεία και προτάσεις στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Εξωτερικών.

Για πόσους μιλάμε; Για όλους και όλους 45-50 ανθρώπους τους τελευταίους τρεις μήνες. Χάσαμε 3 και χαροπαλεύουν άλλοι 3.

Θα τους χάναμε όλους αν πήγαιναν σε Αλβανικά Νοσοκομεία.

ΟΛΟΥΣ!!!

Οι υπόλοιποι, χάριν της τιτάνιας προσπάθειας του εξαιρετικού ιατρικού και νοσηλευτικού Προσωπικού των Μ.Ε.Λ. και Μ.Ε.Θ., έγιναν καλά και γύρισαν στις πατρογονικές εστίες.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!!!

Ποτέ μα ποτέ, οι κλίνες που μας «χαρίστηκαν» στο Π.Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων δεν ξεπέρασαν τις 8-10 από τις 130 συνολικά. Με τον Ιανουάριο να αποτελεί εξαίρεση μιας και λόγω σχεδόν άδειων κλινών από τοπικά και περιφερειακά κρούσματα στις Μ.Ε.Λ., έγινε μια συμφωνία και ήρθαν επιπλέον και άλλοι 3-4.

Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι ΔΕΝ καταγράφηκαν στα κρούσματα των Ιωαννίνων, αλλά στα εισερχόμενα στις πύλες εισόδου. Ήρθαν με ειδικό ασθενοφόρο, άρα δεν κυκλοφόρησαν με το κρεβάτι της εντατικής στην πόλη (φαντάζομαι δηλαδή δεν μπορούν να στείλουν SMS 6) και ουδεμία επίπτωση είχαν στον υγειονομικό δείκτη της περιοχής!

Ο δείκτης πληρότητας κλινών Μ.Ε.Λ. και Μ.Ε.Θ. υπολογίζεται μεν στην υγειονομική αποτίμηση της περιοχής μας, αλλά αυτός δεν έφτασε ποτέ πάνω από 35% και ΑΝ μας πετούσατε στον Καιάδα θα ήταν 26%. Το δικαιούμαστε τόσο λίγο και εμείς της Γ΄ Εθνικής φαντάζομαι.

Και για να φτάσουμε σε 70-80% θα πρέπει η πόλη να έχει 40-50 κρούσματα την ημέρα όπως τον Οκτώβριο και συρροές δύσκολων περιστατικών σε κλειστές δομές, γηροκομεία, κτλ όπως τότε.

Τι ανησυχεί τον Ε.Ο.Δ.Υ. στην περιοχή και δεν μας λένε;

Δεν είναι οι αριθμοί. Είναι τα «ορφανά διάσπαρτα κρούσματα», χωρίς σαφή ιχνηλάτηση της προέλευσης, της πρότερης μετακίνησης και ειδικά η εμφάνιση από το πουθενά μεταλλάξεων (Βρετανικής, Νοτιοαφρικανικής) σε ειδικές μελέτες του ΕΟΔΥ αρχές Φεβρουαρίου που σίγουρα δεν ήρθαν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, αλλά πιθανόν από τη Θεσσαλονίκη και τον Εύοσμο ο οποίος επίσης «κοκκίνησε χτες».

Αν έχουν τα στοιχεία ότι ήρθε κρούσμα από την στεγανή από COVID Κακαβιά, ας τα δημοσιεύσουν, ίσως και να άλλαξε ρου ο Αώος, τόσα και τόσα βλέπουμε τελευταία!

Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, και η «τιμωρία» της Ζίτσας, που έγινε πρώτη «κόκκινη» λέει πολλά. Η γειτνίαση της με τη ΒΙΠΕ εμένα ως επιστήμονα και κάτοικο των Ιωαννίνων θα με ανησυχούσε πάρα πολύ και για την πόλη και για την οικονομία της.

Ο δείκτης επικινδυνότητας εκτοξεύεται διότι ιατρικά αυτές οι μεταλλάξεις είναι άγνωστες στις ΜΕΛ/ΜΕΘ και άγνωστο επίσης αν αντιμετωπίζονται τα δύσκολα περιστατικά με τις τρέχουσες πετυχημένες ιατροφαρμακευτικές προσεγγίσεις.

Μαζικά τεστ και ακριβής ανίχνευση μεταλλάξεων πρέπει να είχαν γίνει ΧΤΕΣ και για αυτό σίγουρά δεν φταίμε πάλι εμείς.

Και τα στοιχεία πρέπει να δημοσιεύονται καθημερινά ως προς την χωροθέτησή και πιθανή προέλευσή τους για όλους μας. Εκεί θα δείτε έκπληκτοι ότι Κακαβιά ίσον μηδέν.

Μα γιατί έρχεστε εδώ, δεν έχετε σύστημα υγείας στη χώρα σας
Στο ποιά είναι η χώρα μας, δεν απαντάμε, άλλη φορά.

Απέκει δεν έχει ούτε κέντρο υγείας να κάνεις μια σοβαρή εξέταση ή ακτινογραφία, τόσο απλό! Και τα ιδιωτικά είναι ακριβά για έναν απλό πολίτη. Όσοι Έλληνες πολίτες, συντοπίτες μας, με κορονοϊό πήγαν στο Αλβανικό Κρατικό Σύστημα Υγείας, πέθαναν ΟΛΟΙ! ΤΡΑΓΙΚΟ, αλλά είναι η σκληρή αλήθεια!

Κάποτε το Ελληνικό Κράτος μας έφτιαξε ένα Νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο στο Αργυρόκαστρο, το λειτούργησε ο Ελληνικός Στρατός για κάποια χρόνια. Πραγματοποίησε εξαιρετικές υγειονομικές μελέτες στον πληθυσμό για τις χρόνιες και σοβαρές ασθένειες, έσωσε ανθρώπους και τελικώς το παρέδωσε στο Αλβανικό Υπουργείο Υγείας ως είχε προσυμφωνηθεί. Αυτοί δεν μπόρεσαν…, δεν ήθελαν… να το λειτουργήσουν, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πλέον.

Έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αξιόλογες προσπάθειες. Λίγο κράτησαν και αυτές με κάποια διασυνοριακά προγράμματα και εθελοντική προσφορά δικών μας και γιαννιωτών γιατρών. Αλλά η υγεία θέλει χρήματα και επενδύσεις.

Κάποια στιγμή, το 2014, ο Τομέας της Υγείας και Πρόνοιας δεν θεωρήθηκε αναπτυξιακή διασυνοριακή προτεραιότητα (δεν λέμε από ποιους, είναι στη διαύγεια οι αποφάσεις) και αντικαταστάθηκε από ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, led και γεωθερμίες. Τουλάχιστον, τα άδεια σχολεία μας δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Κάτι είναι και αυτό.

Η πρότασή μας για δημιουργία δύο σύγχρονων κέντρων υγείας (κάτι μεταξύ Ολοκληρωμένου Κέντρου Πρωτοβάθμιας και Τ.Ε.Π. ας πούμε), ένα στη Δερόπολη και ένα στη Φοινίκη, διασυνδεδεμένων με τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και Φιλιατών, θεωρήθηκε πολύ «προχώ» αρχικά και αργότερα μη σύμφωνη με το «μακρόπνοο» Αναπτυξιακό Σχέδιο της Ενιαίας Ηπείρου.

Αν τα είχαμε τώρα θα μιλούσαμε αλλιώς.

Βέβαια, ο τομέας της ιδιωτικής υγείας στα Γιάννενα κάνει ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 40-45 εκατομμύριων ευρώ (έχω μελέτη να σας την δώσω αν θέλετε) μόνο από τους Αλβανούς υπηκόους (όχι από εμάς διότι εμείς είμαστε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως και εσείς), συμπεριλαμβανομένου και του Π.Π.Γ.Ν. όπου νοσηλεύονται οι έχοντες από τη γείτονα. Αυτοί πληρώνουν κανονικά διπλές τιμές για δύσκολες και ακριβές επεμβάσεις, θεραπείες, αποκαταστάσεις και διάφορες ιατρικές υπηρεσίες, απολαμβάνοντας τις υπηρεσίες και το υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου.

Ρωτήστε να σας πουν πόσο μεγάλη είναι η ζημιά στην τοπική αγορά υπηρεσιών υγείας από τα κλειστά σύνορα τον τελευταίο χρόνο.

Αντί απολογίας και συγνώμης
Θα περίμενα προσωπικά να δηλωθούν δημόσια καθημερινά η προέλευση και τοπική χωροθέτηση των κρουσμάτων για να λήξει κάθε παρεξήγηση (το ότι κάπως το ξεκίνησαν προχτές είναι μία αρχή).

Θα περίμενα να δηλωθεί ρητά από αρμόδια χείλη στον Γιαννιώτικο λαό ότι η Κακαβιά είναι στεγανή από εισροές COVID19 εδώ και μήνες και γίνετε καθολικός έλεγχος ΟΛΩΝ των διερχομένων. ΑΝ έχουν άλλα στοιχεία να τα δώσουν, αν έχουν στοιχεία για παράνομες διελεύσεις συνόρων να δώσουν πόσα πρόστιμα 5000 Ευρώ επιδόθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα.

Θα περίμενα να δηλωθεί από επίσημα χείλη στους Γιαννιώτες ότι από Αλβανία έρχονται στις ΜΕΛ/ΜΕΘ με ειδικά ασθενοφόρα ΜΟΝΟ Έλληνες Πολίτες σε κρίσιμη για την ζωή τους κατάσταση, συμπατριώτες με πλήρη δικαιώματα πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ότι αυτά τα κρούσματα ΔΕΝ καταγράφονται στα των Ιωαννίνων. Αν και μιλάμε για 1-2 την εβδομάδα και ΑΝ!

Θα περίμενα να δηλωθεί από αρμόδια χείλη για ποιους λόγους (ιατρικούς, δημόσιας υγείας, στατιστικούς, πολιτικούς) απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα και η πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας Ελλήνων Πολίτων σε κρίσιμη για τη ζωή τους κατάσταση αφήνοντάς τους στην τύχη τους, μιας ΠΟΙΝΙΚΑ κολάσιμης, ΑΠΑΝΘΡΩΠΗΣ και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ πράξης.

Το δικαίωμα στη ΖΩΗ είναι το ΥΠΕΡΤΑΤΟ αγαθό!

Και τέλος, μια ΔΗΜΟΣΙΑ συγνώμη σε εμάς της Γ’ Εθνικής που μας έκαναν στόχο απίστευτων επιθέσεων εν έτη 2021!

Αντί επιλόγου
Η κρίση μας έφερε όλους πιο κοντά. Μας έκανε να μυρίσουμε επιτέλους τα χνώτα ο ένας του άλλου, σε δύσκολες εποχές. Σε άλλους θα αρέσουν, σε άλλους δεν θα αρέσουν. Η αλήθεια όμως είναι αυτή που πάντα λυτρώνει και αποτελεί την βάση για υγιείς κοινωνικές σχέσεις.

Συγχωρήστε μου την μακρυγορία και την ειρωνεία σε μερικά σημεία του άρθρου, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί μια τέτοια δημαγωγία να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο.

Εμείς το παλεύουμε πολύ καιρό μόνοι μας, και εδώ και εκεί, δεν ζητάμε ούτε ελεημοσύνη, ούτε να μας λυπηθεί κανείς.

Τα αυτονόητα ζητάμε, όπως τα ζητάμε και από το εκεί κράτος όπου έχουμε τα σπίτια μας και την ψυχή μας βαθιά ριζωμένη.

ΣΕΒΑΣΜΟ πρωτίστως και τον οποίο θα απαιτήσουμε, χωρίς να μασάμε τα λόγια μας.

Υγεία σε όλους και μέγιστη προσοχή, τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Να ξεπεράσουμε μαζί αυτή την πανδημία με τις λιγότερες απώλειες φίλων και συνανθρώπων, χωρίς να γίνουμε απάνθρωποι και μισάνθρωποι.

Αλκιβιάδης Πούλης
Ηπειρώτης εκ Δερβιτσάνης Αργυροκάστρου
Ερευνητής/Επιχειρηματίας Νεοφυών Επιχειρήσεων
Σύμβουλος του EIC (European Innovation Council) σε θέματα Ιατρικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών COVID19
Ιωάννινα/Αργυρόκαστρο/Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)