Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Εκδήλωση εις μνήμη των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο «Φαν Σ. Νολι» Κορυτσάς!- PËRKUJTIMI I 200-VJETORIT TË REVOLUCIONIT GREK–VEPRIMTARI E ORGANIZUAR NGA UNIVERSITETI “FAN S. NOLI” KORÇË!!

 Εκδήλωση εις μνήμη των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση διοργανώθηκε από την Σχολή Φυσικών και Ανθρώπινων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Φαν Σ. Νολι»

 

Την ημέρα της Εθνικής Εορτής, στις 25 Μαρτίου 2021, η Σχολή Φυσικών και Ανθρώπινων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Φαν Σ. Νολι» Κορυτσάς, διοργάνωσε την εκδήλωσε «Εις ανάμνηση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και υπηρεσιών, καθηγητές και μελετητές ντόπιοι και ξένοι, φοιτητές και άλλοι καλεσμένοι. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας Δρ Ιορδάνης Γιώργης στάθηκε στην προσφορά των Ελλήνων διανοούμενων της εποχής για την φιλοσοφικής διαβίωση αυτής της επανάστασης και του κράτους που βρισκόταν υπό δημιουργία.

Κατά την ομιλία της η Κοσμήτορας της Σχολής Δρ Σονέλα Στίλλο εκφράστηκε για την εκδήλωση, που έρχεται στα πλαίσια των 50 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κορυτσάς, πως έχει ως στόχο όχι μόνο να δείξει το σεβασμό προς το φίλο Ελληνικό λαό, αλλά συγχρόνως να ενδυναμώσει τις ήδη υπάρχουσες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου ο κ Δημήτρης Μπέλλο συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση αυτή και εξέφρασε την χαρά του που οι ιστορικοί , από τους καλύτερους από τις δύο χώρες, παρουσίασαν την οπτική τους για αυτό το σημαντικό γεγονός για το Ελληνικό λαό που για τα την Αλβανία αποτέλεσε ένα παράδειγμα προς μίμηση ιδιαίτερα για το εθνικό αλβανικό κίνημα. Επίσης τόνισε πως τέτοια γεγονότα με κοινή συμμετοχή, υπό το φως τις εποχής, μπορούν να γίνουν ένα πρότυπο για το σήμερα, για την συνεργασία σε πολλά επίπεδα μεταξύ των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο Ομότιμος  Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών στην Ελλάδα, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο οποίος ευχαρίστησε και εξέφρασε την εκτίμηση του για την εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κορυτσάς, αλλά και την πόλη της Κορυτσάς ως ένα σημαντικό και ιστορικό κέντρο των Βαλκανίων, εκφράζοντας συγχρόνως την επιθυμία του ώστε σε μέλλουσες εκδηλώσεις να είναι παρόν με φυσική παρουσία σ’ αυτό το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η Επανάσταση μαζί με την επιθυμία για εθνική απελευθέρωση  συμβάδιζε και η προσπάθεια για την ανάπτυξη των βαλκανικών κοινωνιών της εποχής.

Κατά το λόγο του ο ιστορικός και γνωστός μελετητής Δρ Πασχάλ Μίλο, του Μεσογειακού Πανεπιστημίου της Αλβανίας, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες κάποια από τα θετικά αποτελέσματα  αυτής της Επανάστασης για το Ελληνικό λαό αλλά και  για τους λαούς των Βαλκανίων γενικά. Ανέφερε επίσης πως συμμετείχαν και Αλβανοί που προέρχονταν από την αυλή του Αλή Πασά Τεπενενλή. Ακριβώς για το ρόλο του Αλή Πασά στην Επανάσταση και την σημασία που έπαιξε αυτός για τις ρίζες του αλβανικού εθνικισμούς, που πρέπει να αναζητηθούν στην πολιτική του κληρονομιά, μίλησε ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής της Αγωγής και Φιλολογίας Δρ. Οριον Αγο.

Ο Ομότιμος  Καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγχρόνως αντιπρόεδρος της ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Βερέμης, συνεχάρη την Σχολή και το Πανεπιστήμιο Κορυτσάς για την τόσο άρτια  οργάνωση, ενώ τόνισε την σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για την δημιουργία του πρώτου Ανεξάρτητου  Βαλκανικού Κράτους, μετά την Γαλλική Επανάσταση, όπως και παρουσίασε άλλα ιστορικά στοιχεία αυτής της περιόδου.

Πηγή.

 

PËRKUJTIMI I 200-VJETORIT TË REVOLUCIONIT GREK–VEPRIMTARI E ORGANIZUAR NGA FAKULTETI I SHKENCAVE NATYRORE DHE SHKENCAVE HUMANE, UNIVERSITETI “FAN S. NOLI”

 

Në datën 25 mars 2021, Fakulteti i Shkencave Natyrore dhe Shkencave Humane, Universiteti “Fan S. Noli”, organizoi veprimtarinë: “Përkujtimi i 200-vjetorit të Revolucionit Grek”. Të pranishëm ishin drejtues të Universitetit “Fan S. Noli”, drejtues të pushtetit vendor dhe institucioneve, pedagogë, studiues shqiptarë dhe të huaj, studentë e të ftuar të tjerë. Në hapje të kësaj veprimtarie zv. dekani i FSHNH, dr. Jordan Jorgji u ndal në kontributin e intelektualëve grekë të kohës për përjetimin filozofik të këtij revolucioni.dhe të shtetit në krijim.

Në fjalën e saj dekania e këtij fakultetit, prof. as. dr. Sonela Stillo u shpreh se kjo veprimtari, e cila vjen edhe në kuadër të 50-vjetorit të themelimit të UNIKO, ka për qëllim jo vetëm të respektojë popullin mik të Greqisë, por njëkohësisht edhe të forcojë urat e komunikimit midis institucioneve tona arsimore.

Rektori i UNIKO, prof. dr. Dhimitri Bello përgëzoi organizatorët për këtë veprimtari dhe shprehu kënaqësinë që historianët, ndër më të mirët nga të dy vendet, sollën qasjet e tyre për këtë ngjarje të shënuar për popullin grek, që edhe për vendin tonë shërbeu si një model frymëzimi për lëvizjen kombëtare shqiptare. Ai theksoi gjithashtu se ngjarje të tilla me pjesëmarrje të përbashkët, të ndriçuara fort nën dritën e kohës, mund të na shërbejnë si një manual model për të sotmen, për bashkëpunime në një plan më të gjerë midis institucioneve të arsimit të lartë, midis dy vendeve për t`u përballur së bashku me sfidat e kohës.

Më tej e mori fjalën Professor Emeritus i Shkencave Politike në Universitetin e Athinës, anëtar i Akademisë së Shkencave në Greqi, Paschalis Kitromilidis, i cili falënderoi dhe vlerësoi UNIKO për këtë organizim dhe qytetin e Korçës si një qendër e rëndësishme historike për Ballkanin, duke shprehur dëshirën që në veprimtari të tjera të jetë i pranishëm edhe fizikisht në këtë Universitet. Sipas tij, ky revolucion krahas dëshirës për çlirim kombëtar ishte edhe një përpjekje për zhvillimin e shoqërive ballkanike të kohës. 

Në fjalën e tij historiani dhe studiuesi i njohur shqiptar, prof. dr. Paskal Milo, Universiteti Mesdhetar i Shqipërisë, ndau me pjesëmarrësit disa nga anët më të mira që solli ky revolucion për popullin grek dhe për popujt e Ballkanit në përgjithësi. Ai tha se në të morën pjesë edhe shqiptarë që vinin nga oborri i Ali Pashë Tepelenës. Pikërisht, në lidhje me rolin e Ali Pashë Tepelenës në këtë revolucion dhe rëndësinë që ai pati për rrënjët e nacionalizmit shqiptar, të cilat duhen kërkuar në trashëgiminë e tij politike foli edhe edhe zv.dekani i Fakultetit të Edukimit dhe Filologjisë dr. Orion Ago.

Professori Emeritus i Historisë Politike në Universitetin e Athinës, njëkohësisht edhe zv. presidenti i Institutit ELIAMEP, Thanos Veremis, përgëzoi Fakultetin dhe UNIKO për këtë organizim kaq cilësor, ndërsa theksoi rëndësinë e Revolucionit Grek për krijimin e shtetit të parë ballkanik të pavaruar, pas Revolucionit Francez, si dhe solli detaje të tjera historike nga kjo periudhë.

burimi

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1439) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (381) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (254) Β Ήπειρος (239) ορθοδοξία-orthodhoksia (236) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) Κορυτσά-Korçë (120) shqip (119) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (76) διωγμοί - përndjekje (62) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (46) ανθελληνισμός (44) πολιτισμός - kulturë (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (35) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (24) πολιτική-politikë (24) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)