Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Αρομούνικα σχολεία ανοίγουν σε πόλεις της Αλβανίας

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEh_ptvNHmAC-RnEfbsQH_Ys5zt3N2sJnKwXrfvXmST3o7vx3hfSSxEpMTGUhe0am7XdYdeecdqA5mF95vMiZEyEwhU0r3Ia2cxY5smRkiwH1s8jqnIhK-ReuLxw_LN37KT8Silh_lYvBNdJW25esRz6qxANBmK13T6-cECNu4KMZbjt_usJIOqI18Ni=s870

Τίρανα.

Το ρουμανικό ίδρυμα «Nicolae Iorga» στους Αγίους Σαράντα προτίθεται να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην Αλβανία, αφού προτίθεται από το φθινόπωρο να  δημιουργήσει σχολεία Αρομούνικα όπου τα παιδιά των Αρομούνων θα μαθαίνουν την αρομούνικη διάλεκτο και τη ρουμανική καθώς και τις παραδόσεις των Αρομούνων (Κουτσοβλάχων).

Έτσι, μετά τις προσπάθειες κατοίκων από τη Σελενίτσα ( στο νομό του Αυλώνα, Αλβανία) θα ανοίξει σχολείο στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 με την ονομασία «10 Μαΐου 1905».

Το σχολείο ξαναχτίζεται, χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα «Nicolae Iorga» που εδρεύει στους Αγίους Σαράντα.

Τον Ιούλιο, η αντιπροσωπεία του DRP (= Τμήμα για τους Απανταχού Ρουμάνους) βρέθηκε στη Σελενίτσα όπου επισκέφτηκε τα Αρομούνικα παιδιά και το σχολείο των Αρομούνων «10 Μαΐου 1905» που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα «Nicolae Iorga».

Επίσης, ένα σχολείο θα πάρει το όνομά του από τη μεγάλη ακαδημαϊκό γλωσσολόγο «Matilda Caragiu-Marioțeanu». Το σχολείο θα ανοίξει στο Μπεράτι.

Επίσης, στο Ελμπασάν, σχολείο που θα ιδρυθεί θα λάβει το όνομα του πρέσβη Βασίλε Στόϊκα, μάρτυρα του ρουμανικού λαού.

 

«Για τη μελέτη της Αρουμανικής διαλέκτου και της Ρουμανικής γλώσσας, για την αγορά υπολογιστών και εκτυπωτών για τα παιδιά των Αρομούνων που θα σπουδάσουν στα σχολεία της Σελενίτσα και του Μπεράτ, χρειάζεται αλληλεγγύη»,όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το ρουμανικό δημοσίευμα.

 Το ίδρυμα «Nicolae Iorga» ζητά από όλους τους Αρμάνους στην Αλβανία να το υποστηρίξουν για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου.

Το ίδρυμα έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο, όπως η κατάθεση της προτομής του Πάπα Λάμπρο Μπαλαμάτσε τον Μάιο ή τα εγκαίνια του σχολείου «10 Μαΐου 1905» στη Σελενίτσα του Αυλώνα.

Ένα σημαντικό γεγονός ήταν η τοποθεσία της προτομής του Nicolae Iorga στην παραλία "Hasan Tahsini" στην πόλη των Αγίων Σαράντα το 2016.

Στην τελευταία συνέντευξη που δόθηκε στην έδρα της Μακεδονικής-Ρουμανικής Εταιρείας Πολιτισμού, στις 31 Ιουλίου 2021. Ο κ. Ο Πάνο Μπακάλι, πρόεδρος του Ιδρύματος «Nicolae Iorga» στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας, μίλησε για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Τμήματος για τους Απανταχού Ρουμάνους στην Αλβανία, καθώς και για την κατάσταση των Αρμάνων που ζουν στη χώρα.

Παρουσίασε επίσης τις δραστηριότητες, από διάφορες κοινότητες όπως η Σελενίτσα και το Μεκάτ, μέσω των οποίων οι Αρμάνοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ιδρύματα όπου θα μπορούν να μάθουν τόσο την αρουμανική διάλεκτο όσο και τη ρουμανική φιλολογική γλώσσα.


 Harriet Martineau Foundation- Arumun.com

--

The Hellenic Information Team

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: