Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

81η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς

 Σήμερα 22 Νοεμβρίου 2021 εορτάζεται η 81η Επέτειος της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς. Ιδιαίτερα φέτος, η Επέτειος αυτή γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα καθώς πριν από λίγες μέρες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωταγωνιστή και απελευθερωτού της Κορυτσάς Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη στην ομώνυμη πλατεία στην συνοικία "Καλλονή" Μεσολογγίου, ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα.

Η εξαιρετική προσφορά του στην πατρίδα εκτιμήθηκε από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο οποίος πραγματοποίησε με τη δέουσα επισημότητα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του Στρατηγού Θεοδωράκη.

Την κατασκευή του μνημείου ανέλαβαν ο Αθανάσιος και η Μαρίνα Μαρτίνου, μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες, αναγνωρίζοντας έτσι την ιδιαίτερη αξία της στρατιωτικής προσωπικότητας και της σπουδαίας προσφοράς του Ήρωα. Tην προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Γεωργίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, ο οποίος ανέφερε ότι η Ιερή Πόλη, επέλεξε να «φιλοξενήσει»  μια ηρωική μορφή των

Βαλκανικών Πολέμων, του Μικρασιατικού μετώπου, αλλά και των επικών στιγμών του 1940, τον Στρατηγό Δημήτριο Θεοδωράκη, τον απελευθερωτή και Πρώτο Φρούραρχο της Κορυτσάς. Ο κ. Λύρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, που με ευαισθησία και σεβασμό τόσο στο πρόσωπο του ήρωα όσο και στην πόλη, ανέλαβε την κατασκευή του μνημείου.

Ο  κύριος Αθανάσιος Μαρτίνος, συγκινημένος ευχαρίστησε τον Κώστα Λύρο για τη θερμή φιλοξενία και είπε πως τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του είναι φίλοι της Ι.Π. Μεσολογγίου «Εξάλλου είναι πολλοί  συμπατριώτες της γυναίκας μου Μαρίνας, Αμπλιανίτες στο Μεσολόγγι, συνεπώς θεωρώ την πόλη αυτή, τόπο καταγωγής της συζύγου μου και του Ήρωα» σημείωσε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λίβανος, ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, και ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Τσαούσης, Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Επίσης, ο  Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας Νίκος Νικολάου, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.


Ο Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., πρώην αναπληρωτής καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας της Σχολής Ευελπίδων, αναφέρθηκε στην στρατιωτική μεγαλοφυΐα του Ήρωα, την αγάπη και πίστη προς την Πατρίδα και την αφοσίωση στο εθνικό καθήκον, που θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Ο ανηψιός του Στρατηγού, Κωνσταντίνος Θεοδωράκης μίλησε για την στρατιωτική πορεία και την πολύχρονη πολεμική του δράση, τονίζοντας ιδιαίτερα τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην Απελευθέρωση της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41. Ανέγνωσε απόσπασμα από το χειρόγραφο βιογραφικό του ήρωα: «Το εσπέρας της Παρασκευής 22ας Νοεμβρίου, τεθείς επικεφαλής συγκροτηθέντος αποσπάσματος καταδιώξεως εξ ενός Τάγματος, συν ενός Λόχου και 25 εφίππων, εκινήθην προς καταδίωξιν των υποχωρούντων ιταλικών τμημάτων και εν συνεχεία κατέλαβον την Κορυτσάν (παρά την δοθείσαν διαταγήν της προϊσταμένης αρχής, περί αμυντικής εγκαταστάσεως του Συντάγματος επί του συγκροτήματος Μοράβα, Αρχηγού Πεζικού)».

Η σημαντική αυτή επιτυχία ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη εναντίον των Συμμάχων εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα, καθόρισε την πορεία του Ελληνοιταλικού Πολέμου και επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κύριος Θεοδωράκης ανέγνωσε επίσης την ιστορική προκήρυξη της Απελευθέρωσης της ελληνικής μεγαλούπολης της Βορείου Ηπείρου, που υπέγραψε ο τότε Αντισυνταγματάρχης. Η προκήρυξη αυτή μαζί με το πρακτικό παράδοσης της πόλης από τους εκπροσώπους της στον Ελληνικό Στρατό, εστάλησαν άμεσα στο Υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού τα έστειλε στο Ιστορικό και Εθνικό Μουσείο για φύλαξη ως σημαντικά εθνικά κειμήλια.

Ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης, ο ομιλητής απευθυνόμενος στον Ήρωα, του απήγγειλε συγκινημένος τους παρακάτω στίχους: 

Απ` του Ολύμπου τις πλαγιές ως τη Μικρά Ασία

έδειξες τόλμη περισσή, θάρρος και καρτερία!

Η Άμπλιανη σου χάλκεψε της λευτεριάς τα τόξα,

το Μεσολόγγι στην καρδιά, σ` οδήγησε στη δόξα.

Το καύχημα στην Κορυτσά στη μνήμη σου αστέρι

κι η Ιστορία του ‘Εθνους μας ευγνωμονεί και χαίρει.

Κι εσύ θα λάμπεις μαχητής σ’ αιώνια πορεία,

για Λευτεριά ή Θάνατο, Πατρίδα και Θρησκεία.

Αθάνατος!

Ακολούθησε η μεγάλη στιγμή των αποκαλυπτηρίων της προτομής που συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμό και κατάθεση στεφάνων. Ομάδα παιδιών, απόγονοι τέταρτης γενιάς του  Στρατηγού, απήγγειλε το ποίημα για τη γαλανόλευκη σημαία. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ήρωα και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου.

Ο κύριος Δήμαρχος απένειμε τιμητική διάκριση στον κύριο Μαρτίνο και αναμνηστική πλακέτα στον κύριο Κωνσταντίνο Θεοδωράκη, ενώ ο κύριος Θεοδωράκης χάρισε στον κύριο Μαρτίνο μια εικόνα των «εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων».

Η λαμπρή προτομή του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη θα διατηρήσει αιώνια τη μορφή του, να αποτελεί παράδειγμα φιλοπατρίας και γενναιότητας. Από το σημείο που βρίσκεται θα ατενίζει την Ι.Π. Μεσολογγίου και τον τύμβο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, ως άξιος απόγονός τους, άγρυπνος Φρουρός της Πατρίδος και Αγωνιστής της Ελευθερίας.


Με εκτίμηση, 

Κωνσταντίνος Θεοδωράκης 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)