Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Ιστορικά στιγμιότυπα ! Εφημερίδα ''Πελασγός Κορυτσάς'', Αθήνα 1926

 


Ο Ηλίας Γεωργάκης που διαμένει στην Αθήνα στέλνει τις ευχές του για τον γάμο του Λάζαρου Κοβάτση με την συγχωριανή του Θεανώ Γεωργάκη που τελέστηκε στη Δάρδα Κορυτσάς.

Το επώνυμο Κοβάτσης που συναντάμε στη Δάρδα, όπως βλέπουμε στο παρακάτω δημοσίευμα, υπάρχει στην Ελλάδα ως Κουβάτσης και προέρχεται από την Πωγωνιανή Ιωαννίνων, όπως με πληροφόρησε φίλη της σελίδας μου που το φέρει και την ευχαριστώ θερμά!
Έτσι επιβεβαιώνονται και οι γραπτές πηγές αφού γνωρίζουμε από το βιβλίο του Δαρδαίου ιερέα Σπύρου Ζέγκου ότι ο οικισμός της Δάρδας ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αι. όταν εκεί μετακινήθηκαν πλείστες οικογένειες Γραμμουστιάνων Βλάχων και στη πορεία προστέθηκαν και αρκετές άλλες από τη νότια Ήπειρο -ελληνόφωνες, συγκεκριμένα αναφέρει ότι πήγαν από την περιφέρεια Πωγωνίου, και κάποιες αρβανιτόφωνες από το Σούλι (εξού και η οικογένεια Σουλιώτη της Δάρδας).

................................
Εφημερίδα ''Πελασγός Κορυτσάς'', Αθήνα 28-7-1926, Αρ. φ. 498(1198).
Απεβίωσε στο Φιέρι η σεβαστή και διακεκριμένη κυρία Ελισάβετ Χαρ. Τζώτζα, γόνος της Μοσχοπολίτικης οικογένειας Βαλαούρη της Κορυτσάς, η οποία υπήρξε σύζυγος του αλησμόνητου Σπύρου Τζώτζα. Να προστεθεί ότι τα παιδιά της οικογένειας φοίτησαν στη Ζωσιμαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: