Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Επανέκδοση του έργου του Μοσχοπολίτη Βλαχόφωνου Διδασκάλου του Γένους, Ιερομονάχου Νεκταρίου Τέρπου '' ΠΙΣΤΙΣ ''

 



  Η Περιφέρεια Ηπείρου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 επανέκδοσε το έργο του Μοσχοπολίτη Βλαχόφωνου Διδασκάλου του Γένους, Ιερομονάχου Νεκταρίου Τέρπου '' ΠΙΣΤΙΣ ''.
Ένα καταπληκτικό βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε το 1732 στη Βενετία και ακολούθησαν μέχρι το 1818 άλλες εννέα γνωστές εκδόσεις, ίσως να υπήρξαν και άλλες.
Εκτός από τον Θούριο του Ρήγα, κανένα άλλο βιβλίο αυτής της περιόδου δεν γνώρισε τόσο μεγάλη και ευρύτατη κυκλοφορία με τόσες εκδόσεις, όσο αυτό το βιβλίο.
Ο Νεκτάριος Τέρπος ξεκινά τον πνευματικό του αγώνα στην Σκήτη της Αγίας Άννας όπου και καταξιώνεται ως θεολογική αυθεντία στο Άγιο Όρος ''Νεκτάριος Ιερομόναχος Βοσκοπολίτης''.
Ο φοβερός Εξισλαμισμός των Χριστιανών της Αλβανίας τον καλεί να αναλάβει δράση εκτός Αγίου Όρους. Μεταβαίνει στο ιστορικό Μοναστήρι της Αρδενίτσας (στην σημερινή Κεντρική Αλβανία) όπου ως Μοναχός, Πνευματικός και Ηγούμενος υπήρξε ο Ισχυρός Ανασχετικός Φραγμός στην εξάπλωση του Εξισλαμισμού στην ενιαία Ήπειρο και την Αλβανία.
Τα 2/3 των Χριστιανών είχαν εξισλαμιστεί από τον φόβο και το χαράτσι του Τυράννου.
Αναλαμβάνει δράση Επαναευαγγελισμού των Χριστιανών με Ιεραποστολικές Περιοδείες μέχρι Άρτα και Τρίκαλα, με μεγάλες δυσκολίες και βασανιστήρια ακόμα και από Εξισλαμισμένους Χριστιανούς.
Με απλά λόγια προσπαθεί να στερεώσει τους απομείναντες Χριστιανούς, αλλά και να επαναφέρει στην Αγιωτάτη Πίστη αυτούς που πρόδωσαν τον Χριστό, φανερώνοντας και στηλιτεύοντας την πλάνη του Μωαμεθανισμού ''Την Θρησκεία του Διαβόλου'' όπως την έλεγε.
Γράφει ένα Βιβλίο με τις ομιλίες του από την δυσεύρετη τότε Αγία Γραφή και από τα Μαρτύρια των Αγίων, το οποίο ο Μοσχοπολίτης έμπορος Χατζή-Μιχάλης Γκούστας με δικά του έξοδα το 1732 το τυπώνει στη Βενετία με τίτλο ΠΙΣΤΙΣ, 435 σελ. και το μοιράζει σε διάφορες περιοχές τονώνοντας την Χριστιανική και Εθνική τους συνείδηση.
Γράφει ο ίδιος ''Ετούτο το Βιβλιάριον, το ονομαζόμενον Πίστις, δεν το εσύνθεσα δια τους σοφούς και γραμματισμένους ανθρώπους, αλλά δια τους αγραμμάτους και χωρικούς, επειδή εις τούτα τα μέρη της Τουρκίας ευρισκόμενοι Χριστιανοί, πολλοί επλανέθηκαν και πλανούνται από ολίγην ανάγκην και δόσιμον του χαρατζίου και αρνούνται (φευ) τον Χριστόν και παραδίδονται εις τας χείρας του διαβόλου........Τούτω χάριν και εγώ θείω ζήλο κινούμενος, ηθέλησα να τους βοηθήσω εις τούτον τον ψυχικό κίνδυνον, ότι να στέκονται στερεοί εις την Πίστιν δια την αγάπην του Χριστού, αναγιγνώσκοντες και ακούοντας τα Μαρτύρια όπου έπαθαν οι Άγιοι Μάρτυρες δια τον Χριστόν, να παρακινούνται και αυτοί παραμικρόν και να τους μιμούνται, να μην αρνούνται την Πίστιν τους και τον Κύριον της Δόξης. Αλλά να υποφέρουν εύκολα μετά πάσης χαράς κάθε πειρασμόν και τιμωρίαν δια το Όνομα του Χριστού...... και αν εγελάσθης και έγινες Τούρκος, γύρισε, ο Αφέντης μας Χριστός σε θέλει και σε συγχωρά''.

Ένα βιβλίο γεμάτο Χριστιανικό Θάρρος με το οποίο όχι μόνο στηλιτεύει τους Εχθρούς της Πίστης, αλλά και διδάσκει με απλά λόγια τους Χριστιανούς για βαθειά θεολογικά και δογματικά θέματα όπως ''Τί είναι το ίδιον του Υιού'', ''Τί είναι το κοινόν της Αγίας Τριάδος'', ''Επί Θεού πόσα εισίν αίτια; Πόσα τα αιτιατά του Θεού''.

Αγνοούμε πότε, πώς και πού πέθανε, γνωρίζουμε όμως ότι ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την Τουρκοκρατία για τον Επώνυμο Ανοικτό Αγώνα του κατά του Τυράννου και του Μωαμεθανισμού, αφού και οι μετέπειτα Εθνεγέρτες όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Κοραής και ο Ανώνυμος Έλληνας κρύφτηκαν πίσω από την Ανωνυμία και χρησιμοποίησαν Ψευδώνυμα.

Σκέφτομαι πόσους Νεομάρτυρες του Χριστού (17ου και 18ου αιώνα)οι οποίοι σήμερα κοσμούν την Εκκλησία μας, φλόγισε και γέννησε το κήρυγμα του και αυτό το Βιβλίο του.
Αλλά και πόσοι εξισλαμισμένοι Ηπειρώτες τότε Χριστιανοί δεν τον άκουσαν και σήμερα οι απόγονοι τους βρίσκονται ως Μωαμεθανοί ή Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών;
Άραγε εάν δεν υπήρχε αυτός ο Άγνωστος σε όλους μας Ιερομόναχος, οι πρόγονοι μου θα άντεχαν αυτό το φοβερό κύμα Εξισλαμισμού του 17ου αιώνα; Θα γεννιόμουν Χριστιανός;
Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου για την επανέκδοση αυτού του Πνευματικού Βιβλίου μέσα από το οποίο γνωρίσαμε έναν Άγνωστο Εκλεκτό Στρατιώτη του Χριστού.
Τον Ιερομόναχο Νεκτάριο Τέρπο, τον Πρόδρομο και Πνευματικό Πατέρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: