Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Πρώτο φολκλορικό φεστιβάλ των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων Αλβανίας, στη Λιβαδειά του Δήμου Φοινίκης



 Υπό την αιγίδα και την χορηγία της Κρατικής Επιτροπής Εθνικών και Γλωσσικών Μειονοτήτων της Αλβανίας και της Διευθύντριας της, Κωνσταντίνας Βεζιάνη, διεξήχθη στο Πολιτιστικό Μέγαρο «Κατίνα Παππά» της Λιβαδειάς, Δήμου Φοινίκης, το πρώτο φολκλορικό λαογραφικό φεστιβάλ των εθνικών  και γλωσσικών μειονοτήτων της Αλβανίας.

Ήταν μια ενέργεια και η  φιλοξενία του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κοσμάς», με Πρόεδρο την Αννέτα Γκούντη, με έδρα την Λιβαδειά, για την διοργάνωση του φεστιβάλ και του μέρους διεξαγωγής του.

Φολκλορικά λαογραφικά γκρουπ, με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες των οκτώ εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων που αναγνωρίστηκαν στην Αλβανία το 2017 με το Νόμο για τις Μειονότητες, όπως η Βλάχικη εθνική μειονότητα, η Σερβική, η Βοσνιακή, η Βουλγαρική, του Μαυροβουνίου, των Ρωμά και φυσικά της αρχαίας αναγνωρισμένης, μεγαλύτερης, οργανωμένης και δημογραφικά ενταγμένης  σ’ ένα χώρο, της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας,  παρέλασαν στην εξέδρα του πολιτιστικού Μεγάρου «Κατίνα Παππά», αποσπώντας τα χειροκροτήματα του κοινού.

Εκτός των προέδρων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων, συμμετείχαν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Ζαχαρίδης, η Διευθύντρια της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο βουλευτής της ζώνης Νίκος Κούρης, ο Δήμαρχος Φοινίκης Χρήστος Κίτσιος κ. ά.

Στην δίγλωσση παρουσίαση των φολκλορικών γκρουπ, η παρουσιάστρια, έκανε ένα σύντομο βιογραφικό για το ιστορικό της κάθε μειονότητας, προβάλλοντας στην οθόνη και εικόνες από την παραδοσιακή τους κληρονομιά.

Για τρεις ώρες συνέχεια η αίθουσα αντήχησε από τις μελωδίες των μουσικών οργάνων και την μελωδία των τραγουδιών της κάθε Μειονότητας, έλαμψε από τα πολύχρωμες ενδυμασίες, με πιο λαμπερές αυτές της Δρόπολης, της Βλάχικης και του ενιαίου γκρουπ «Άγιος Κοσμάς», με παραδοσιακές ενδυμασίες απ’  όλα τα μέρη του Δήμου.

Ο φιλόξενος Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς», ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος, με τις πολύχρωμες και ποικίλεις παραδοσιακές ενδυμασίες, με το ανάμεικτο χορευτικό του πρόγραμμα και ιδίως με το πολυφωνικό τραγούδι, παραδοσιακό έθιμο της εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που τραγουδιόταν στους γάμους και στα πανηγύρια, για την αγάπης και την ξενιτιά… Συνάμα ο Σύλλογος αυτός, με την παρουσίαση των νέων αγοριών και κοριτσιών, φορεμένα κι αυτά με την παραδοσιακή ενδυμασία έδειξε πως η παράδοση συνεχίζεται και δεν θα σβήσει.

Στο κάθε γκρουπ δόθηκε από μια αναμνηστική πλακέτα και διάφορα δώρα.

Βαγγέλης Παπαχρήστος


Δεν υπάρχουν σχόλια: