Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Πύρρος Δήμας: Η Χειμάρρα είναι το προπύργιο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου (Βίντεο)

 Πύρρος Δήμας: Η Χειμάρρα προπύργιο του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου (Βίντεο)

Στο θέμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, αναφέρθηκε ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Δήμας: «Θα ξεκινήσω από το καθεστώς που υπάρχει στη Χειμάρρα χρόνια τώρα, από τα προηγούμενα καθεστώτα οι χειμαρριώτες φυλακίστηκαν. Πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Δεν βάλαν όμως ποτέ το κεφάλι κάτω. Κρατήσανε τα Προπύλαια, κρατήσανε τη γλώσσα τους, κρατήσανε τον Ελληνισμό μέσα τους. Η αλβανική κυβέρνηση, ακόμα και σήμερα, δεν αναγνωρίζει τη Χειμάρρα ως μειονότητα.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εχθές επισκέφθηκε αυτό το χωριό που λέγεται Χειμάρρα, που για μένα δεν είναι χωριό. Είναι το προπύργιο του Ελληνισμού για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Ήταν μια πολύ μεγάλη μέρα για όλους εμάς που ξέρουμε τι σημαίνει Χειμάρρα και τι έχει τραβήξει αυτός ο τόπος. Ήταν μια πολύ μεγάλη κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ όλοι οι χειμαρριώτες και όλοι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου».

Για το πως βρέθηκε να έχει συμμετοχή ο ίδιος στην επίσκεψη, δήλωσε πως: «Ζήτησα εγώ να πάω μαζί του και μου έκανε την τιμή, δεν θα το έχανα με τίποτα. Ακόμα και με τα πόδια θα πήγαινα. Είναι μια ιστορική μέρα για όλους εμάς τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Είναι μια ιστορική μέρα και τον ευχαριστούμε γι' αυτό».

Συγκρίνοντας την περίοδο που ήταν ο ίδιος μαθητής, με τη σημερινή κατάσταση ο κ. Δήμας είπε: «Έχουν αλλάξει όλα. Και πάλι σας ενημέρωσα και πριν ότι δεν αναγνωρίζουν τη Χιμάρρα ως μειονοτική, ως μειονότητα, προσπάθησαν να μας αναμείξουν με άλλους, τη Χειμάρρα με άλλα χωριά, με μουσουλμάνους που είναι προς Αυλώνα για να μας αλλοιώσουν, αλλά εμείς κρατάμε ακόμα εκεί οι παππούδες και γιαγιάδες, αυτοί αυτοί που φώναζαν εχθές με την ψυχή τους.

Στο σχολείο ο πατέρας μου πήγε δύο τάξεις του δημοτικού και μετά σταμάτησαν και βάλανε κάθε άνδρα φυλακή επί Χότζα, από έναν άνδρα σε κάθε οικογένεια τον έβαλαν φυλακή για να μας αλλοιώσουν. Άλλαξαν εθνικότητες και υπηκοότητες και τα πάντα γίναν αλβανικά. Σε μια μέρα με το έτσι θέλω. Αυτό το σχολείο ακόμα και σήμερα δεν έχει άδεια. Έχει την άδεια του σχολείου της Κορυτσάς.Γι' αυτό σας λέω ότι αυτή η επίσκεψη για μας σημαίνει πάρα πολλά».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ψυχολογία των ανθρώπων που υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό, σχολίασε πως: «Ένιωσαν ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζονται ως μειονότητα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.Η σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας, πέρα από τα κόμματα, ας αφήσουμε τα κόμματα σε μια άκρη, μιλάμε για Ελλάδα, μιλάμε για Έλληνες ξεχασμένους, που για μία στιγμή πήγε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κοντά τους, ο οποίος τους είπε ότι είμαι εδώ και θα σκύψω στα προβλήματά σας. Αυτό εμένα μου λέει πάρα πολλά και μου φτάνει.

Και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν και πράγματα για όλους αυτούς από εδώ και πέρα. Γιατί και η Αλβανία για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τη μειονότητα. Σέβεται τους ανθρώπους αυτούς και δεν έχει άλλη λύση».

Ακολούθως ο κ. Δήμας ανέφερε πως: «Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος και από τις δηλώσεις των δύο πλευρών και της Ελλάδας και της Αλβανίας χθες. Γιατί πραγματικά αυτός ο κόσμος, πρέπει να αφήσουμε τα παλιά και να κοιτάξουμε να είναι γέφυρα φιλίας και γέφυρα συνεργασίας, αυτή η μειονότητα και αυτός ο κόσμος. Ο Ελληνισμός πρέπει να είναι γέφυρα και για τους δύο λαούς. Γέφυρες συνεργασίας, όπως είπε ο πρωθυπουργός και οι δύο πλευρές μάλλον το είπανε, ότι θέλουμε και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε από δω και πέρα να υπάρχει συνεργασία, να υπάρχει μια καλύτερη μέρα για όλους και για την άλλη πλευρά και για εμάς».

Τέλος, μιλώντας για το περιουσιακό ζήτημα τόνισε ότι: «Μας έχουν αρπάξει τη γη μας. Υπάρχουν πολλοί που έχουν χάσει τη γη, την έχουν δώσει σε άλλους, γίνεται μια καταπάτηση. Γενικά παίρνουν τα φιλέτα χωρίς να τους ανήκουν. Είναι ζητήματα τα οποία υπάρχουν από το 1991, από τότε που άνοιξαν τα σύνορα που δημιουργήθηκε το. Νομίζω πως από τότε που ξεκίνησε η δημοκρατία στην Αλβανία, υποτίθεται δημοκρατία, και το διάστημα όλοι προσπάθησαν να πάρουν τα καλύτερα κομμάτια.

Τα καλύτερα μέρη τα δίνανε χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Τα παίρνουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Και ξαφνικά βλέπαμε ιδιοκτήτες από το πουθενά να παίρνουν τη γη μας στην ουσία, αλλά πιστεύω αυτό θέλω να πιστεύω, ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι η αρχή βέβαια το ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκεί εχθές εμένα μου λέει πάρα πολλά και οι Αλβανοί θέλουν δεν θέλουν, θα συνεργαστούν από δω και πέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: