Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Πῶς νά… καταστρέψετε ἀποτελεσματικά τό παιδί σας! - Si ta shkatërroni në mënyrë rezultative fëmijën tuaj!

 


Si ta shkatërroni në mënyrë rezultative fëmijën tuaj! (Episkop Irineu Ekaterinbourg dhe Irbick)

 

Që në vogëli mos i thoni “jo” për asgjë. Jepini ato sa dëshiron, sa kërkon, në veçanti kur ngul këmbë dhe qan. Kështu kur të rritet do të besojë se të tjerët i detyrohen gjithçka dhe se ka vetëm të drejta.

 

Kur të fillojë që të thotë fjalë të papërshtatshme ose të pista, ju të qeshni. Kështu ju do t’i transmetoni se kjo është diçka e zgjuar!

 

Mos i thoni kurrë: “Kjo është gjë e keqe!”. Kështu thonë vetëm mendjet e vjetra. Kur më vonë të përballet në jetën e tij me vështirësi dhe të pësojë diçka të keqe, atëherë do të ketë sigurinë se shoqëria është ajo që i bën padrejtësi.

 

Mblidhini të gjitha ato që flak andej e këtej – libra, rroba, këpucë... Mos i thoni kurrë: “Mblidhi vendosi në vendin e tyre”.

Kështu do të besojë se e ëma është shërbëtorja e tij dhe se për të gjitha janë përgjegjës gjithmonë të tjerët.

 

Lëreni të shikojë gjithmonë (sidomos në televizion) e të lexojë gjithçka pa e udhëzuar. Fëmija juaj është shumë i zgjuar dhe di se si të dallojë, të zgjedhë! Edukimi i tij kështu do të jetë më i gjerë.

 

 

Mos i jepni asnjë lloj edukimi shpirtëror. Të talleni para tij me besimin, Kishën, Klerikët dhe ata që i ndjekin. Kur fëmija do të jetë rritur “do të zgjedhë vetë”.

 

 

I jepni “lekë xhepi” të bollshëm që të mos ndjehet më poshtë nga të tjerët dhe “të mos i mungojnë ato sa ju munguan”. Kur të rritet do të jetë i sigurt se vlerën njeriut ja jep paraja, nuk ka rëndësi se si ajo u fitua.

 

 

Mos i thoni kurrë: “Bëj këtë” ose “Bëj atë”, sepse kështu i bëni presion, nuk respektoni lirinë e tij dhe personalitetin e tij.  Bile mund t’i krijoni dhe... dëme psikike! Kur të rritet do të kujtojë se  jeta është vetëm të japësh urdhra dhe kurrë të mos dëgjosh.

 

 

Të grindeni, të ziheni, të shaheni, të fyheni njëri-tjetrin para tij pa pikë turpi. ( Mos u shqetësoni, kështu nuk do t’i krijoni dëmtime psikike). Më vonë, kur të martohet, do t’i duket normale që të bëjë të njëjtat gjëra.

 

Kur të fillojë që të ngatërrohet në rrjetën e erotizmit dhe dashurisë së epsheve , ju mbyllni sytë tuaj. Mos i flisni, mos e udhëzoni, mos e këshilloni. Lëreni të nxjerrë sytë e tij “pasi kjo është e natyrshme”

 

 

Të mbani gjithmonë anën e tij para mësuesve dhe fqinjëve. Mos besoni kurrë që “ëngjëllushka juaj” mund të bëjë prapësira dhe pandershmërira. Fyeni ata që miqësisht dhe vullnet të mirë ju thonë diçka të tillë. Janë thjesht shpifës dhe xhelozë.

 

 

*

 

 

Kur të shkoni në stacionin e policisë, ku e kanë mbledhur pasi vodhi ose sepse mori drogë, thërrisni fort para të gjithëve se është një fëmijë i keq, një rrugaç, se ju u sakrifikuat për të mirën e tij por nuk mundët kurrë që ta mblidhnit. Kështu ju do të dilni të larë.

 

Përgatituni për një jetë plot dhimbje dhe brejtje ndërgjegjeje. Do ta keni.

 

 

( Nga libri: Episkopi Ekaterinbourg dhe Irbick, Irine, “Nënë, bëj kujdes!” Manastiri i Shenjtë i Paraklitit, Oropo Attikë 2011, fq 107

Πῶς νά… καταστρέψετε ἀποτελεσματικά τό παιδί σας! (Ἐπίσκ. Εἰρηναῖος, Αἰκατερίνμπουργκ καί Ἰρμπίτσκ

 

Από μικρό να μην του αρνείστε τίποτα. Δίνετέ του ό,τι επιθυμεί, ό,τι ζητάει, ιδίως όταν πεισματώνει και κλαίει. Έτσι θα μεγαλώσει και θα πιστεύει πως οι άλλοι του οφείλουν τα πάντα, πως έχει μόνο δικαιώματα.

 

Όταν αρχίσει να ξεστομίζει βρισιές, εσείς να γελάτε. Έτσι θα του δώσετε να καταλάβει ότι είναι πολύ έξυπνο!

 

Μην του λέτε ποτέ: «Αυτό είναι κακό!». Έτσι λένε μόνο τα παλιά μυαλά. Όταν αργότερα θα συναντήσει στη ζωή του δυσκολίες και θα υποστεί το κακό, τότε θα έχει τη βεβαιότητα πως η κοινωνία είναι που το αδικεί.

 

Μαζεύετε εσείς ό,τι παρατάει εδώ κι εκεί – βιβλία, ρούχα, παπούτσια… Μην του πείτε ποτέ: «Μάζεψέ τα, βάλ’ τα στη θέση τους». Έτσι θα πιστέψει πως η μάνα είναι δούλα του, και πως για όλα είναι υπεύθυνοι πάντα οι άλλοι.

 

Αφήστε το να βλέπει τα πάντα (προπαντός στην τηλεόραση) και να διαβάζει τα πάντα, χωρίς ποτέ να το καθοδηγείτε. Το παιδί σας είναι ατσίδα και ξέρει να διακρίνει! Η μόρφωσή του θα γίνει έτσι πολύ πλατειά!

 

 

Μην του δίνετε καμιά πνευματική αγωγή. Να κοροϊδεύετε μπροστά του την πίστη, την Εκκλησία, τους παπάδες κι εκείνους που τους ακολουθούν. Όταν το παιδί μεγαλώσει, «θα διαλέξει από μόνο του».

 

Δίνετέ του μπόλικο χαρτζιλίκι για να μη νιώθει κατώτερο από τους άλλους και «να μη στερηθεί ό,τι στερηθήκατε εσείς». Όταν μεγαλώσει, θα είναι βέβαιο πως την αξία στον άνθρωπο τη δίνει το χρήμα, αδιάφορο πώς αποκτήθηκε.

 

Μην του λέτε ποτέ: “Κάνε αυτό” ή “Μην κάνεις εκείνο”, γιατί έτσι το καταπιέζετε, δεν σέβεστε την ελευθερία του και την προσωπικότητά του. Μπορεί μάλιστα να του δημιουργήσετε και… ψυχικά τραύματα! Όταν μεγαλώσει, θα νομίζει πως η ζωή είναι μόνο να διατάζεις, ποτέ ν’ ακούς.

 

Να τσακώνεστε, να βρίζεστε, να προσβάλλετε ο ένας τον άλλον μπροστά του χωρίς ντροπή. (Μην ανησυχείτε, έτσι δεν θα του δημιουργήσετε ψυχικά τραύματα.) Αργότερα, όταν παντρευτεί, θα του φαίνεται φυσικό να κάνει τα ίδια.

 

Όταν αρχίσει να μπλέκεται στα δίχτυα του ερωτισμού και της φιληδονίας, εσείς κλείστε τα μάτια σας. Μην του μιλήσετε, μην το καθοδηγήσετε, μην το συμβουλέψετε. Αφήστε το να βγάλει τα μάτια του, αφού «αυτό είναι φυσιολογικό».

 

Να παίρνετε πάντα το μέρος του μπροστά στους δασκάλους και τους γείτονες. Μην πιστεύετε ποτέ ότι «το αγγελούδι σας» μπορεί να κάνει αναποδιές και ατιμίες. Βρίστε εκείνους που φιλικά και καλοπροαίρετα σας αναφέρουν κάτι σχετικό. Είναι συκοφάντες και ζηλιάρηδες.

 

*

 

Όταν θα πάτε στο αστυνομικό τμήμα, όπου το μάζεψαν γιατί έκλεψε ή γιατί πήρε ναρκωτικά, φωνάξτε δυνατά μπροστά σε όλους ότι είναι ένα παλιόπαιδο, ένας αλήτης, ότι θυσιαστήκατε για το καλό του αλλά δεν μπορέσατε ποτέ να το συμμαζέψετε. Έτσι εσείς θα βγείτε καθαροί.

 

Ετοιμαστείτε για μια ζωή γεμάτη πόνο και τύψεις. Θα την έχετε.

 

(Από το βιβλίο: Επισκόπου Αικατερίνμπουργκ και Ιρμπίτσκ Ειρηναίου, «Μητέρα, πρόσεχε!». Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 2011, σελ. 107)

Δεν υπάρχουν σχόλια: