Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ο Ε Μακρόν, το Γαλλικό Λύκειο Κορυτσάς και το Ελληνικό Μπάγκειον Γυμνάσιο Κορυτσάς!

 


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε την Αλβανία στις 17 Οκτωβρίου στα πλαίσια  πανευρωπαϊκού συνεδρίου.

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν εκτενώς στην επίσκεψη αυτή.

 Η Κορυτσά όπως πάντα, λόγω της ιστορίας της, χωράει παντού.

Έτσι, κορυτσαίοι διανοούμενοι, γαλλόφωνοι, μέσα από μια επιστολή ζήτησαν από τον κ Μακρόν την επαναλειτουργία του Γαλλικού Λυκείου Κορυτσάς που ιδρύθηκε κατά το 1916. Ο κ. Μακρόν δεσμεύτηκε πως θα είναι ένα από πράγματα που επιθυμεί να κάνει στα πλαίσια της ενεργοποίησης των σχέσεων Αλβανίας – Γαλλίας.

Αυτό που προφανώς ο κ Μακρόν δεν ξέρει και ούτε τον ενημέρωσε κανείς , ούτε και φυσικά του ενδιαφέρει, είναι πως το Γαλλικό Λύκειο Κορυτσάς στεγαζόταν στο κτίριο που στεγαζόταν το Ελληνικό Μπάγκειον Γυμνάσιο Κορυτσάς που λειτουργούσε εκεί από το 1887 έως το 1916 με μικρές διακοπές λόγω πολέμων.

Η κατοχή της Γαλλίας στην Κορυτσά, η συνεργασία της με τους Αλβανούς της περιοχής εξαιτίας των αναγκών της για στρατιώτες,  συνοδεύτηκε με τον αφελληνισμό της περιοχής και το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων όπως και την έναρξη του ακραίου διωγμού των Ελλήνων της πόλης από τους Αλβανούς.

Στο κτίριο αυτό, αφού είχε κατασχεθεί   από το καθεστώς Ε Χότζα, σήμερα στεγάζεται το Τεχνικό Λύκειο Φαν Νόλι το οποίο μαζί με άλλα τεχνικά λύκεια της πόλης, με εντολή του τοπικού Γραφείου Εκπαίδευσης, θα συγκεντρωθούν σε ένα άλλο κτίριο. Έτσι ετοιμάζεται το έδαφος για την υπόσχεση του κ Μακρόν για να επαναλειτουργήσει το Γαλλικό Λύκειο της Κορυτσάς.

Σωστά και καλά όλα αυτά!!

Όμως η Ελληνική Κοινότητα της πόλης σε συνεργασία με τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές θα ήταν καλό να φροντίζουν ώστε  στο ιστορικό αυτό κτίριο που στεγαζόταν το Ελληνικό Μπάγκειον Γυμνάσιο της πόλης,  του τεράστιου αυτού κορυτσαίου εθνικού ευεργέτη και να μπει μια αναμνηστική πλακέτα ώστε να μην ξεχαστεί η ιστορία μας. 

*Το άρθρο άλλαξε στις 23 10 2023 καθώς ήταν απαραίτητες κάποιες διορθώσεις. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: