Featured Post

Οι κομμουνιστικές φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ε Χότζα στην Αλβανία! - Burgjet komuniste të E Hoxhës në Shqipëri!

Εικόνα
Fundi i luftës (1944) përkoi edhe në Shqipëri me periudhën e hakmarrjeve politike, që më pas u transformuan nga regjimi komunist në një sistem të vërtetë qeverisjeje bazuar në arrestimin dhe persekutimin e kundërshtarëve politikë duke filluar me ish-krerët, intelektualët, tregtarët dhe pronarët e tokave. Burgjet që ishin në dispozicion në vitin 1944 ishin tërësisht të pamjaftueshme për të përmbushur kërkesat e reja, kështu qeveria e re e drejtuar nga Enver Hoxha filloi duke përdorur shtëpitë private dhe institucionet publike, si qendra paraburgimi dhe torture.Në vitet 1944 – 1946 burgjet politike vareshin nga Drejtoria e Mbrojtjes së Popullit, struktura operative e Ministrisë së Mbrojtjes. Në vitin 1947 të gjitha burgjet kaluan nën kontrollin e Ministrisë së Brendshme, që ishte përgjegjëse për sigurinë e brendshme. Tetë burgje ekzistuese në Shqipëri iu  rezervuan të burgosurve politikë të cilët përcaktoheshin si “armiq të popullit”, shtatë të burgosurve norma…

Αρχαίοι ελληνικοί αμφορείς εντοπίστηκαν στις ακτές της Αλβανίας


AΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφία Αρχείου

Αμφορείς ηλικίας τουλάχιστον 2.500 ετών εντοπίστηκαν στις ακτές της Αλβανίας και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιθανόν να προέρχονται από ένα αρχαίο ναυάγιο.
Η ανακάλυψη έγινε από ένα κοινό υποβρύχιο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Αλβανίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ερευνητικό σκάφος HERCULES του RPM Nautical Foundation, ενός μη κυβερνητικού ερευνητικού και εκπαιδευτικού οργανισμού των ΗΠΑ, εντόπισε την Παρασκευή 22 αμφορείς στον βυθό του Ιονίου Πελάγους κοντά στις αλβανικές ακτές. 

Ο αρχαιολόγος Mateusz Polakowski ανέφερε ότι οι αμφορείς μπορεί να είναι κορινθιακού τύπου Α' και χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. «Αν βρούμε υπολείμματα του ναυαγίου τότε θα έχουμε να κάνουμε με το αρχαιότερο πλοίο που εντοπίστηκε στην αλβανική ακτογραμμή», ανέφερε ο Polakowski.

Από την πλευρά του ο Αλβανός αρχαιολόγος Neritan Ceka είπε ότι αμφορείς κρασιού, προερχόμενοι από την Κόρινθο και την Κέρκυρα, εντοπίστηκαν στο Δυρράχιο, την Απολλωνία και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη έντονης εμπορικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο μισό του 7ου π.Χ. αιώνα στην αλβανική ακτογραμμή. 

Από 2004 και μετά το RPM Nautical Foundation έχει χαρτογραφήσει έναν μεγάλο αριθμό ναυαγίων, αρχαίων και σύγχρονων, στις ακτές τις Αλβανίας και σχεδιάζει να εγκαινιάσει ένα υποβρύχιο μουσείο στη χώρα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press η Αλβανία προσπαθεί να προστατέψει και να κεφαλαιοποιήσει την πλούσια υποβρύχια κληρονομιά διαθέτοντας ωστόσο περιορισμένους πόρους. 

Με πληροφορίες από Associated Press/phys.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δίνουν ελληνική υπηκοότητα σε χιλιάδες αλλοδαπούς & την αρνούνται στους Βορειοηπειρώτες μετά από απαίτηση της Αλβανίας!

Απόσπασμα από την διαθήκη του Αβδούλ Μπέη Σελίμη του Δελβίνου! - Pjesë nga Testamenti i Abdul Bej Selimi e Delvinës

Ο Ισμαήλ Κεμαλ ο μεγάλος φιλέλληνας και η εφημερίδα του! - DOKUMENT HISTORIK: ISMAIL QEMALI, GAZETA E TIJ GREKO-SHQIPTARE DHE ARTIKULLI I TIJ MBI HELENIZMIN

Οι κομμουνιστικές φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ε Χότζα στην Αλβανία! - Burgjet komuniste të E Hoxhës në Shqipëri!

Επιστολή Πατριάρχη προς Ορθόδοξες Εκκλησίες : Μην υποχωρείτε – Δεν θα μείνουμε άφωνοι!!!