Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον δεδηλωμένο αλβανικό αλυτρωτισμό

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον δεδηλωμένο αλβανικό αλυτρωτισμό 
Υπάρχει έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποσχεθεί σε φίλους και δανειστές να αναγνωρίσει το Κόσοβο - Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος. Τις προειδοποιητικές βολές έριξε, άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όταν προ μηνών επισκέφθηκε την Πρίστινα, πρωτεύουσα αυτού του αμφιλεγόμενου μορφώματος.

Το Κόσοβο, κοιτίδα της εθνικής και θρησκευτικής Ιστορίας των ορθόδοξων Σέρβων, κατακτήθηκε από τους Αλβανούς πρώτα με το δημογραφικό όπλο (υπεργεννητικότητα) και στη συνέχεια με την ένοπλη εξέγερση του UCK και τη βοήθεια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999. Η Ελλάς, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σλοβακία είναι οι χώρες της Ε.Ε. που δεν το έχουν αναγνωρίσει, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους.

Για τα δύο κράτη του Ελληνισμού η αναγνώριση κράτους το οποίο δημιουργήθηκε από τη βίαιη απόσχιση σερβικού εδάφους θα σημάνει ότι, κατ' αναλογίαν, αποδεχόμαστε τη νομιμότητα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο. Επίσης, θα δώσει επικίνδυνα μηνύματα στην Αγκυρα, η οποία επιθυμεί την αυτονόμηση της Θράκης μας χρησιμοποιώντας ως όργανα τα ακραία στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας.

Η Ισπανία φοβάται τα αποσχιστικά κινήματα των Καταλανών και των Βάσκων, η Σλοβακία έχει ουγγρική μειονότητα με εθνικιστικές διαθέσεις και η Ρουμανία ανησυχεί για την πολυάριθμη ουγγρική μειονότητα, η οποία ζει στην Τρανσιλβανία. Και άλλοι, λοιπόν, πλην ημών, βλέπουν την πιθανή αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξαρτήτου κράτους ως απαρχή νομιμοποιήσεως ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Το πρόβλημα του Κοσόβου έχει άλλες δύο παραμέτρους: την ανάγκη προστασίας των ορθόδοξων ναών και μονών, που έχουν ήδη υποστεί επιθέσεις από φανατικούς Αλβανούς, και τη ρύθμιση της τύχης των εναπομείναντων Σέρβων, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στο βόρειο τμήμα γύρω από τη Μιτρόβιτσα. Ειδικά για την ορθόδοξη κληρονομιά του Κοσυφοπεδίου αξίζει να θυμίσουμε ότι οι Σέρβοι θεωρούν τα μοναστήρια της περιοχής ως τα ιερά και τα όσια του έθνους τους, ενώ οι περισσότερες αγιογραφίες ανάγονται στην ύστερη βυζαντινή εποχή και φιλοτεχνήθηκαν από τη Σχολή της Θεσσαλονίκης.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον δεδηλωμένο αλβανικό αλυτρωτισμό και τις ανθελληνικές δηλώσεις και ενέργειες του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Αν η Ελλάς αναγνωρίσει ένα δεύτερο αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια, δηλαδή το Κόσοβο, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα αποθρασυνθούν οι Αλβανοί. Αμφισβητούν την υφαλοκρηπίδα μας, τρομοκρατούν τους Βορειοηπειρώτες, γκρεμίζουν ναούς, υποστηρίζουν την επιστροφή των Τσάμηδων - εγκληματιών πολέμου. Και εμείς θα τους κάνουμε δώρο την αναγνώριση του Κοσόβου; Και, αν δοθούν υποσχέσεις και ανταλλάγματα, ποιος εγγυάται ότι θα τηρηθούν;

Τα πάντα γύρω μας είναι ρευστά - στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή. Ας προφυλάξουμε με σύνεση τα εθνικά μας συμφέροντα.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: