Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Δεν θα γίνουμε αρεστοί με παραχωρήσεις και υποχωρήσεις

Κοτζιάς για ΠΓΔΜ και Αλβανία: Δεν θα γίνουμε αρεστοί με παραχωρήσεις και υποχωρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εκφράστηκε η ανησυχία πολλών υπουργών για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια 

Μήνυμα σε ΠΓΔΜ και Αλβανία ότι μόνο μέσα από το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων θα μπορέσουν να προσεγγίσουν την ΕΕ έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε: «Κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να τις διευκολύνουμε αυτές τις χώρες και να κάνουμε παραχωρήσεις και υποχωρήσεις για να τους γίνουμε πιο αρεστοί». Όμως, «το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι χώρες πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και αυτό σημαίνει με μια δημοκρατική αντίληψη απέναντι στην αντιπολίτευση, στις μειοψηφίες ή ακόμα και στις εθνικές μειονότητες».

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο σημερινό Συμβούλιο εκφράστηκε η ανησυχία των ομολόγων του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. «Αυτό που υπογραμμίσαμε εμείς, είναι ότι το ζήτημα έχει να κάνει με το ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την ΕΕ μόνο ως χορηγό χρημάτων και όχι ως μια προοπτική συμμετοχής σε ένα κέντρο εξουσίας. Σημειώσαμε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα με αξίες και δημοκρατική αντίληψη, και ότι η δημοκρατία απαιτεί κανείς να έχει και να κουβαλάει πάνω του μία κουλτούρα - όπως την ονομάζουμε εμείς - συμβιβασμού και συναίνεσης» ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Ο ίδιος εξήγησε πως «δεν μπορεί να μη λειτουργεί στις χώρες βόρεια από εμάς μία στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία», ενώ κάλεσε επίσης «όσους βρίσκονται γύρω από τις χώρες που έχουν κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια να κοιτούν να σιωπούν για τις εσωτερικές τους εξελίξεις», ακολουθώντας το ελληνικό παράδειγμα.

Ο Υπουργός εξωτερικών αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Αίγυπτο.

«Νομίζω ότι ήταν μια καλή μέρα για το Συμβούλιο, διότι άλλαξε την πολιτική του απέναντι στην Αίγυπτο, και από μια συνεχόμενη αρνητική ατζέντα πέρασε σε μια θετική, άρχισε δηλαδή να εξετάζει με ποιους τρόπους και μεθόδους μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της ΕΕ με την Αίγυπτο, η οποία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ν. Κοτζιάς. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι «σήμερα έγινε μια σύντομη συζήτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.