Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες στη Φωνή της Αμερικής "Voice of America" - Zëri i Amerikës: Intervistë me z. Vangjel Dule, kryetar i PBDNJ-së

Ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον στα πλαίσια συναντήσεων με Ομογενειακούς φορείς αλλά και εκπροσώπους της πολιτικής και υπηρεσιακούς παράγοντες του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ που εκπροσωπεί την αυτόνομη πολιτική έκφραση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, Βαγγέλης Ντούλες, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της Φωνής της Αμερικής στην Αλβανική γλώσσα.
Να σημειωθεί εξ αρχής ότι αμέσως μετά τη μετάδοση της συνέντευξης (απόγευμα Τρίτης, 14 Νοεμβρίου) σχολιάζεται ήδη ευρέως στα αλβανικά ΜΜΕ απόδειξη τόσο της σοβαρότητας των ζητημάτων που αγγίζει αλλά και της ακροαματικότητας της εκπομπής και κυρίως της επιρροής των θέσεων στα κέντρα αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.
Ο δημοσιογράφος Αριάν Κονόμη, ξεκαθαρίζοντας ότι η συνέντευξη γίνεται με τον αυθεντικό αντιπρόσωπο της ΕΕΜ εστίασε σε ζητήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, της κατάστασης των δικαιωμάτων των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, των εξελίξεων στη Χιμάρα αλλά και των θέσεων του ΚΕΑΔ σε ότι αφορά στην εσωτερική πολιτική της Αλβανίας.
Η συνέντευξη προσεχώς θα δημοσιευτεί αυτούσια και πλήρη διότι πρόκειται για βαθυστόχαστη προσέγγιση των θεμάτων με όλη την υπευθυνότητα στα καθ ημάς και την πολιτική εμπειρία που χαρακτηρίζει τον κ. Ντούλε.
Βασικά σημεία των απαντήσεων του:
Για την πρόσφατη συνάντηση στην Κρήτη του έλληνα ΥπΕξ κ. Κοτζιά με τον αλβανό ομόλογο του κ. Μπουσάτι επεσήμανε την ευχή και προσδοκία να ανοίξει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων. Επαναφορά του ειλικρινούς διαλόγου είναι υπηρεσία στην αναθέρμανση των σχέσεων πράγμα το οποίο αποτελεί βούληση του αλβανικού λαού και κοινωνίας.
Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τόνισε την ειδική τους σημασία ως άξονας σταθερότητας στη Βαλκανική και Μεσόγειο ευρύτερα και ως εκ τούτου τυχοδιωκτισμό του Ράμα που τέσσερα χρόνια τώρα τις εγκλωβίζει σε αδιέξοδα. Η στροφή που παρατηρείται αυτές τις μέρες είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως αρμόζει σε δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ και που προσδοκία είναι να βρεθούν και στην ΕΕ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για Χιμάρα και αντίδραση Τιράνων ότι η Αθήνα επεμβαίνει στα εσωτερικά Αλβανίας ο κ. Ντούλες ερμήνευσε τόσο το δικαίωμα φροντίδας για δικαιώματα ΕΕΜ που έχουν οικουμενικό χαρακτήρα αλλά και υποχρέωσης της Αθήνας καθότι πολλοί Χιμαριώτες έχουν διπλή υπηκοότητα άρα είναι κι έλληνες πολίτες.
Άλλη μια φορά περιέγραψε τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται με την ευθύνη του Ράμα στο ιδιοκτησιακό στη Χιμάρα. Αυτό που βλέπουμε με την ανάπτυξη σε παραβιασμένες γαίες τουριστικών επενδύσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ανέφερε χαρακτηριστικά. Πελάτες της κυβέρνησης με σκοτεινούς οικονομικούς πόρους χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης και χαρακτηρίζονται δια νόμου στρατηγικοί επενδυτές.
Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ ρωτήθηκε επίσης για τον Περί Μειονοτήτων Νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή. Ενώ αναμέναμε να είναι ένας εφαρμοστικός της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου Ευρώπης στην ουσία επαναλαμβάνει απλώς τις γενικές αρχές της απάντησε ο κ. Ντούλες. Επιπλέον δε εφόσον η πρακτική του εφαρμογή θα στηριχθεί στα από κομουνισμού ανελεύθερα και χαλκευμένα κρατικά ληξιαρχεία ο νόμος είναι και οπισθοδρόμηση σε εποχές ψυχροπολεμικές. Η ψήφος του ήταν αρνητική κατά τη διαδικασία έγκρισης και διότι τροποποιήσεις που πρότεινε σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πεδίο αυτό με αδιαλλαξία απερρίφθησαν απ την Κυβέρνηση.
Σε ότι αφορά στην εσωτερική κατάσταση τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα βεβαρυμμένη και αποπνικτική λόγω και των διαστάσεων του νάρκοσκανδάλου. Η διέξοδος είναι οι βαθιές τομές που θα απαλλάξουν τη χώρα απ τον καρκίνο αλλά και θα καθαρίσουν τις μεταστάσεις του. Υπαίτιο για την κανναβοποίηση όλης της χώρας και της κοινωνίας χαρακτήρισε τον Ράμα. Η σιωπή του έναντι της εξέλιξης και των διαστάσεων του φαινομένου καταδεικνύει ενοχή.
Το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης κατά τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ είναι στην κατεύθυνση των λύσεων που απαιτεί ο εξευρωπαϊσμός της χώρας. Δεν επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές κυρίως διότι ήταν ανέντιμες και ανελεύθερες και η ψήφος επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από χρήματα και πόρους της διακίνησης ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: