Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Εκδηλώσεις για την Επέτειο του ΟΧΙ στην Κορυτσά!

Στις 22 Οκτωβρίου 2022, μετά από 3 περίπου έτη περιορισμών, λόγω της πανδημίας COVID-19, εορτάσθηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Κορυτσά.

Πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων στο εκεί μνημείο. Στην συνέχεια όλοι μαζί παρακολούθησαν την Εορτή που  είχαν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εκπαιδευτήριων «Όμηρος Κορυτσάς» τηρώντας πάντα την παράδοση.  Παρέστησαν, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κα Μαγδαληνή Νικολάου, ο Δήμαρχος Κορυτσας κ. Σωτηράκ Φίλο, ο Βουλευτής Καστοριάς (ΝΔ) κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην Αλβανία κα Δήμητρα Βασιλείου,  η Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κορυτσάς κα Ρώτα Βινιόλα, ο υποδιευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κορυτσάς κ. Τζέγκας Ανέστης, εκπρόσωποι των φορέων της ομογένειας, πρώην βουλευτές,  εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές.

Η Γενική Διευθύντρια των εκπαιδευτήριών κα. Σιδέρη Αθηνά καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στο λόγο της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μηνύματα της ειρήνης, της συνύπαρξης  των λαών και την ενότητα που πρέπει να υπάρχει σε  κάθε τι που προσπαθεί να τους χωρίσει.

Έπειτα έλαβε το λόγο  η Γενική Πρόξενος κα Μαγδαληνή Νικολάου αποχαιρέτησε τους παρισταμένους, και λόγω λήξης της υπηρεσίας της στο Γ. Π. Κορυτσάς και τοποθέτησης στην Πρεσβεία Δουβλίνου (Ιρλανδία).

Η Αν/Συντονίστρια Εκπαίδευσης στην Αλβανία κα Βασιλείου Δήμητρα χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα μηνύματα που διαχρονικά μεταφέρει η εορτή αυτή που επικεντρώνονται στην λέξη «Όχι» την οποία όλοι πρέπει να την πούμε σε κάθε τι που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Ο κ Τζηκαλάγιας Ζήσης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε για την πρόσκληση εκφράζοντας την χαρά που βρίσκεται για τρίτη φορά στις εκδηλώσεις του σχολείου.  

Ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ Σωτηράκη Φίλο, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και  χαιρέτησε την εορτή αναφερόμενος στα σπουδαία μηνύματα που μεταφέρουν η εθνικές εορτές κάθε τόπου, όπως και η συγκεκριμένη καθώς ένας μικρός λαός, αριθμητικά,  σαν την Ελλάδα σε σύγκριση με την Ιταλία κατάφερε να νικήσει και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ένας λαός έχει ενότητα και εμπνέεται από τα αγνά ιδανικά της αγάπης προς την πατρίδα, την ελευθερία, την ειρήνη.

Ιδιαίτερη χαρά προκάλεσε η παρουσία πατριωτικών συλλόγων εξ Ελλάδος που στέκονται δίπλα στους ομογενείς και το σχολείο εδώ και 30 χρόνια και  του κ Χαϊτίδη Ευγένιου ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη πολιτική πορεία και φίλο της ομογένειας και του σχολείου.

Το χρονικό που ετοίμασαν οι μαθητές/ριες με τους εκπαιδευτικούς και τα τραγούδια της χορωδίας μετέφεραν πολλαπλά μηνύματα στους θεατές που είχαν σχέση με τα υψηλά ιδανικά και την αγάπη για την ελευθερία και την ειρήνη.

Στην εκδήλωση του Ελληνοαλβανικού Σχολείου Όμηρος δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς.

Το Λύκειο "Πλάτων" συμμετείχε μόνο τυπικά με την παρουσία της διευθύντριας του σχολείου.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)