Featured Post

Τουρκο – Αλβανικές Σχέσεις

Εικόνα
Για την Τουρκία, η Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της στα Βαλκάνια. Εκτός από την παρουσιαζόμενη πολιτιστική και ιστορική εγγύτητα,  που είναι κατάλοιπα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, (π.χ. το Ισλάμ),   η Αλβανία έχει αυξημένη σημασία για την Τουρκία στη βαλκανική της πολιτική,  για μια ποικιλία σοβαρών ζητημάτων,  όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της «tuicakademi.org».
Η Αλβανία, βρίσκεται σε ένα καίριο  γεωγραφικό σημείο των Βαλκανίων που ενδιαφέρει την Τουρκία. 
Επιπρόσθετα,  η Τουρκία βλέπει την Αλβανία ως έναν αξιόπιστο εταίρο στο εσωτερικό της Χερσονήσου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την ιστορική τους αρχή, που δεν είναι άλλη από την ίδια μοίρα των υπόλοιπων βαλκανικών λαών.
Ο αλβανικός λαός υποτάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517 και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της  έως το 1912. 
Η Αλβανία εξεγέρθηκε με πρωτοβουλία διανοουμένων που βρήκαν την ευκαιρία να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της στις 10 Ιουλίου του 1913 και τα σύνορά της προσδιορίσθηκαν …

Στηρίξτε το έργο μας!

Përmbahuni një çikë se ju njeh gjithë dynjaja kush jeni!

Sot Vatikani shenjtëron Nënë Terezën për veprën e saj të bamirësisë në Kalkuta. Edhe Papa Françesku në fjalët e tij përmendi veprën e bamirëses në Indi dhe mesazhin e veprës së saj. Në nderim të origjinës së saj Vatikani i la vend edhe gjuhës shqipe në ceremonitë e veta, duke njohur kështu rëndësinë e origjinës së Terezës. Mirëpo shenjtërimi duhet ta pranojmë se lidhet me veprën dhe ato që Kisha Katolike i quan mrekulli. Pra vepra e njeriut në këtë rast ka rëndësi thelbësore, kurse origjina është një hollësi. Njësoj si për të gjithë njerëzit që ia kushtojnë jetën dhe besimin parimeve universale. Duke lënë mënjanë kontestimet e shumta mbi figurën e Nënë Terezës mund të bëhen disa vëzhgime mbi qëndrimin në Shqipëri ndaj saj dhe një përpjekje për të nacionalizuar si hipotekë vlerash një person që bota e njeh dhe trajton krejt ndryshe.
Kështu delegacioni shtetëror shqiptar në Vatikan konfirmon konkurencën e vendit të parë dhe nevojën për dukje, njësoj si mbvlerësimin që i bëhet ceremonisë përkundrejt veprës së njeriut.
Më tej edhe deklaratat. Presidenti Nishani: Nënë Tereza, një gjeniale universale, sa shqiptare aq edhe botërore. Kryeministri Edi Rama i kushtoi një opinion të tërë mbushur me frazat standarde që përdor sa herë do të mburrë dikë e të bëjë të duket sikur beson vërtet në vlerat që i ngre lart.
Kreu i opozitës, Lulëzim Basha: Në Shën Pjetër, sot një ditë e madhe për kombim shqiptar.
Bashkia e Tiranës dhe Ministria e Kulturës kanë nosur aktivitet me një pllakë përkujtimore për Nënë Terezën.
Bashkia e Durrësit ka çelur ekspozitë ku kreu i Bashkisë, Vangjush Dako është shprehur krenar se është shqiptar.
Këto të gjitha i raporton Agjencia Telegrafike Shqiptare dhe është e pranueshme të hamendësohet se kushedi çfarë ceremonish e festimesh zhvillohen në rrethe nga përfaqësues lokalë e që nuk dalin në tituj kryesorë.
Titrat televizivë i kushtohen ekskluzivisht Nënë Terezës, dhoma ku ndjenji, dëshmi familjesh, origjina, e quajnë humaniste shqiptare ndonëse ajo tashmë është shenjtore katolike.
Gjithë pra një mësymje patriotizmi mediatik që e konverton shenjtërimin si ceremoni që i përket një komuniteti, ndonëse i adresohet gjithë njerëzimit, në Ditën e Kapardisjes kombëtare. A thua nuk janë po këta që gdhihen e ngrysen si hajdutët më të më mëdhenj në Europë, siç edhe akuzojnë njëri-tjetrin!
Ky është një zakon që nis me Enver Hoxhën, i cili mori ata që historianët e tij ushtarë i quajtën rilindas, dhe i zhveshi nga përmasat e vërteta për t’i shqiptarizuar në mënyrë të trashë. Duke vizatuar portrete të rrejshme. Kështu me Frashërllinjtë dhe të tjerë, vepra e të cilëve në kulturën dhe historinë osmane është ku e ku më thelbësore se skicat për zgjimin e shqiptarëve.
Jo se kjo e fundit nuk ka rëndësi historike, por ndoshta është koha që në figura të tilla, shqiptaria të gjejë vendin e vet, e jo t’i përvidhet kontributeve të tjera duke e shpikur atë si kontekstin e vërtetë.
Edhe në rastin e Terezës vlen kjo gjë. Ndoshta duhet pak më shumë vetëpërmbajtje për t’u dukur e për të zografisur kaq shumë tituj. Se edhe sorollopin që qeveris e njohim jo vetëm ne, por edhe ata që u kanë vënë nga një karrige për t’u ulur në Vatikan.
http://www.respublica.al/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμάς τους Βορειοηπειρώτες δεν μας περίμενε κανένας Δήμος – Καμία ΜΚΟ

Ιταλίδα πολιτικός εξηγεί γιατί μισούν εμάς τους Έλληνες ! - Politikania Italiane shpjegon pse na urrejnë ne grekëve.

Η Μοσχόπολη το 1916! (Φωτογραφίες)- Voskopoja në vitin 1916! (Fotografi)

Τα νέα μέτρα στην Κακαβιά και τα εμπόδια στους Βορειοηπειρώτες