Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Και πάλι διχασμός στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας!


Του Συμεών Σολταρίδη
Μέσα σε ένα πολωτικό πολιτικό κλίμα, μια εμπρηστική, ακραία αλβανική εθνικιστική φρασεολογία που προέρχεται από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους και σε ένα κλίμα διχασμού, η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, προχωράει για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2017.
Πριν τις εκλογές υπήρξαν πολιτικές διαβουλεύσεις για να πραγματοποιηθούν, αφού η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στις εκλογές και τελικά με την μεσολάβηση Αμερικανού πολιτικού  περιορίστηκαν  τα εμπόδια και πραγματοποιούνται οι εκλογές. Κατά την περίοδο της πολιτικής κρίσης το Εθνικό Ελληνικό Κόμμα ΚΕΑΔ βρέθηκε στις τάξεις των αντιφρονούντων και είχε στενή συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. Ενώ το άλλο Εθνικό Ελληνικό Κόμμα, ΜΕΓΚΑ, παρακολούθησε τις εξελίξεις και τελικά αποφάσισε να κατέβει μόνο του, αποδεχόμενο όμως την Στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στο μεταξύ έγιναν προσπάθειες να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο Ελληνικών κομμάτων. Το ΚΕΑΔ δεν αποδέχτηκε την πρόταση η οποία προέρχονταν από την Ομόνοια , γιατί είχε συμφωνήσει με το ΔΚ, ενώ το ΜΕΓΚΑ, σημείωνε ότι δεν μπορούν τα ελληνικά κόμματα να καθορίσουν την Αλβανική πολιτική.
Οι ιθύνοντες της Ομόνοιας και οι ταγοί της Μειονότητας μιλούσαν για κοινή δράση. Ακόμη , όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ομόνοιας πρότεινε στον πρόεδρο του ΔΚ να συμπεριληφθούν στο Δημοκρατικό Κόμμα, έστω, δύο άλλα άτομα από την μειονότητα, όχι οι πρόεδροι των Ελληνικών κομμάτων, για να εκλεγούν  δύο υποψήφιοι  από την Ομόνοια – ΚΕΑΔ- ΜΕΓΚΑ.  Και αυτή η πρόταση όμως , όπως μας έλεγαν κύκλοι της Ομόνοιας «τορπιλίστηκε από τον Ντούλε».
Από τις εξελίξεις φαίνεται όμως ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΚ και ΣΚ είχαν συμφωνήσει  για την αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων, και μέσα σε αυτά των δύο Ελληνικών, οπότε το ΔΚ έδωσε εκλόγιμη θέση στην περιφέρεια Αυλώνας στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, ενώ το ΣΚ δήλωσε ότι θα στηρίξει το ΜΕΓΚΑ για την εκλογή του προέδρου του Χριστάκη Κίτσιου και πάλι στην περιφέρεια Αυλώνας. Κάτι που θεωρείται αδύνατο.
Στο μεταξύ η συμμετοχή του Βαγγέλη Ντούλε στο ψηφοδέλτιο του ΔΚ παρουσιάζει δύο αρνητικά. Το πρώτο είναι ότι δεν κατεβαίνει σαν ΚΕΑΔ, αλλά σαν ΔΚ, οπότε πλέον σταματά το επιχείρημα για τους άλλους Έλληνες που συμμετέχουν σε Αλβανικά κόμματα ότι είναι «πουλημένοι». Και το δεύτερο θα συνυπάρξει στο ίδιο ψηφοδέλτιο με Τσάμη που θα βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Η εκλογή του Τσάμη υποψήφιου έχει μηδαμινές ελπίδες. Αν όμως με τις ψήφους των Ελλήνων που θα ψηφίσουν τον Βαγγέλη Ντούλε, αναδειχτεί και ο πέμπτος στην θέση του ψηφοδελτίου με τις Ελληνικές ψήφους πώς θα αισθάνεται το ΚΕΑΔ και η Αθήνα, αναρωτούνται  κύκλοι της Ομόνοιας.
Όσο για την επιχειρηματολογία που προβάλει ο Βαγγέλης Ντούλε ότι «την επομένη της ανάδειξης του θα ανεξαρτητοποιηθεί και θα συμμετέχει σαν ΚΕΑΔ» κύκλοι της Μειονότητας δήλωναν ότι « δηλαδή όλα γίνονται για το προσωπικό όφελος του πολιτικού, ενώ η κοινή δράση των δύο Ελληνικών κομμάτων και η από κοινού κάθοδος στα πολιτικά δρώμενα θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμη για τον Ελληνισμό».
Μέσα σε αυτή την διχαστική ατμόσφαιρα η οποία επί χρόνια καλά κρατεί  φαίνεται ότι το ΚΕΑΔ έκανε συμφωνία με το ΔΚ για να το στηρίξει με τις Ελληνικές ψήφους σε διάφορες περιφέρειες και να αναδείξει Αλβανικής καταγωγής υποψηφίους. Και αυτό γιατί το ΚΕΑΔ δεν έχει άλλη δυνατότητα εκλογής υποψηφίου Ελληνικής καταγωγής. Πολύ περισσότερο με την κίνηση του αυτή θα προσπαθήσει να πάρει Ελληνικούς ψήφους , από τους Ελληνικής καταγωγής υποψηφίους που συμμετέχουν στις εκλογές με Αλβανικά κόμματα σε εκλόγιμες θέσεις.
Η τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στην Περιφέρεια της Αυλώνας παραχωρήθηκε στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε . Η θέση αυτή εξασφαλίζει εκ νέου την παρουσία του στο Αλβανικό κοινοβούλιο.
Τέλος, στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου για το ΔΚ στην περιφέρεια Αργυροκάστρου βρίσκεται ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης Μπερίσα, Κώστας Μπάρκας. «Η κίνηση αυτή στο Αργυρόκαστρο είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να καταφέρει να συλλέξει ψήφους από τον ελληνική μειονότητα του Δήμου Δρόπολης κάτι που μοιάζει δύσκολο καθώς στο Δήμο Δρόπολης και στην περιφέρεια Αργυροκάστρου εκλέγεται επί 25 συνεχόμενα χρόνια ο μειονοτικός Βουλευτής Βαγγέλης Τάβος με το LSI», γράφει  ιστοσελίδα της Μειονότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας δεν συμμετείχε στις 26/05/2017 στην  κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου του ΚΕΑΔ στα Τίρανα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει την αντίθεση του στους χειρισμούς Ντούλε, αφού η Ομόνοια απαξιώθηκε και δεν ρωτήθηκε για τις υποψηφιότητες και τους πολιτικούς ελιγμούς.
Τα δύο μεγάλα κόμματα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την πολιτική κρίση, με αποτέλεσμα κατεβαίνουν αυτόνομα, όχι με συνασπισμούς, ενώ το ΔΚ έβαλε στον συνδυασμό του στελέχη από πέντε κόμματα. Όχι όμως με κομματικές ταμπέλες.
Σχετικά με τους υποψηφίους Ελληνικής καταγωγής που συμμετέχουν στα Αλβανικά κόμματα, είναι 8 Έλληνες υποψήφιοι που διεκδικούν να μπουν στη Βουλή στις Περιφέρειες κυρίως  Αργυροκάστρου, Αυλώνας και Κορυτσάς. Απ’ αυτούς μόνο ο Βαγγέλης Τάβος του LSI, πρώτος στο συνδυασμό για την Περιφέρεια Αργυροκάστρου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κ. Ντούλες, τρίτος στο συνδυασμό του ΔΚ στην Αυλώνα, έχουν δεδομένη την εκλογή τους.
Ωστόσο, η  Αρτεμίσα Δράλιου, 5η θέση στο συνδυασμό του ΣΚ στο Αργυρόκαστρο, ο κ. Κώστας Μπάρκας, 3ος στο συνδυασμό του ΔΚ στο Αργυρόκαστρο, ο κ. Χριστάκης Κίτσιος, πρώτος στο συνδυασμό του ΜΕΓΚΑ στην Αυλώνα, ο κ.Βάσος Αγγελής 7ος  στο συνδυασμό του LSI στην Αυλώνα, καθώς και ο κ. Γρηγόρης Καραμέλιος  6ος  στο συνδυασμό του ΔΚ στην Κορυτσά, δεν έχουν καμία τύχη εκλογής. Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρέας Μάρτος, 5ος στο συνδυασμό του ΣΚ στην Περιφέρεια της Αυλώνας έχει ελάχιστες πιθανότητες εκλογής.
Όπως γίνεται κατανοητό η Μειονότητα και πάλι διχασμένη μάχεται μεταξύ της ενώ  συνεχίζουν να υπάρχουν αλληλοκατηγορίες, διασπαστικές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να διαλύσουν την Μειονότητα.
Στο μεταξύ η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει ούτε και  επεμβαίνει. Ιδιαίτερα απέφυγε να «μονιάσει» τα δύο Ελληνικά κόμματα, για να μην διασπαστεί η Ελληνική δύναμη. «Φαίνεται ότι δεν έχει δύναμη να επέμβει», μου έλεγε πολιτικός από την Βόρεια Ήπειρο.
Και συνέχισε «Η συμφωνία όμως Ντούλε με το ΔΚ έχει και άλλες διαστάσεις. Με σκοπό να αποδυναμώσει τον Βαγγέλη Τάβο του LSI συμπεριέλαβε δύο Έλληνες σε μη εκλόγιμες θέσεις για να ενισχύσει τους Αλβανικής καταγωγής υποψηφίους να εκλεγούν με Ελληνικές ψήφους».
Πάντως με την κίνηση του ΚΕΑΔ να συμμετάσχει στις εκλογές όχι ως ΚΕΑΔ, αλλά ως μεμονωμένου ατόμου στο ψηφοδέλτιο του ΔΚ, παύει να ισχύει το δόγμα «εμείς οι Έλληνες, εσείς οι μη Έλληνες». Ίσως να είναι μια νέα αρχή για το καλό της μειονότητας, όπου οι Ελληνικής καταγωγής βουλευτές που βρίσκονται μέσα στις τάξεις των Αλβανικών κομμάτων θα προασπίζονται τις κομματικές τους θέσεις, αλλά δεν θα παραβλέπουν και τα συμφέροντα της Μειονότητας από όπου προέρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: