Οι πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ, καλούνται επειγόντως Έκτακτη συνάντηση για την Αλβανία και τα Βαλκάνια στην Ουάσιγκτον. Εκτός από το τι θα συμβεί στο αλβανικό επίκεντρο, μια από τις πιο συγκεντρωμένες χώρες της αμερικανικής διοίκησης στα Βαλκάνια, κάνουμε μια ανάλυση των εξελίξεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Στο επίκεντρο της φωτογραφίας έχουμε ένα κορυφαο της αμερικανικής διπλωματίας James Geffrey, αλλά και μια άλλη διπλωμάτη, της κρίσης του Εμφυλίου στην Αλβανία, 1997, Marisa Lino. Το πρόβλημα της ανόδου του αντιαμερικανισμού στην Αλβανία και ειδικά στα Βαλκάνια λόγω των Σέρβων, ειδικά με την περίπτωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Μπερίσα, μπορεί να μας φέρει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα Βαλκάνια.
Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα σενάρια που καθορίζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τα οποία οι συνέπειες μπορεί να είναι πολλά,, αλλά το πιο σημαντικό, η διαίρεση της Ουκρανίας σε τρία μέρη, καθορίζουν τις μελλοντικές πολιτικές των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.
Ωστόσο, μια τέτοια συνάντηση, με γεωπολιτικό υπόβαθρο, μπορεί να υπαινίσσεται και να πιστεύει ότι δεν πάνε όλα καλά με τις δυτικές πολιτικές για ειρηνική διχοτόμηση στα βαλκανικά σύνορα, αν αναλογιστούμε, Κροάτες με Σέρβους, Αλβανούς με Σέρβους, Μαυροβούνιο με Αλβανό πρωθυπουργό ή Βόρεια Μακεδονία που προκάλεσε τους θανάτους μετά την απογραφή, σε Αθήνα, Βελιγράδι και Σόφια. Πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στις ημιτελείς δουλειές στα Βαλκάνια.
Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις το 1997, κατά την απόβαση στα Τίρανα για την εκκένωση Αμερικανών διπλωματών ...
Γιατί?
Φυσικά υπάρχουν εκπλήξεις, η Ουάσιγκτον προχωρά σε ένα Σχέδιο Β για τη διχοτόμηση των Βαλκανίων για το οποίο ο χρόνος δεν περιμένει. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα κληθούν τις επόμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον, μια μεγάλη διπλωματική σύγκρουση και κούρσα εξοπλισμών, για να επιλύσουν θαλάσσια ζητήματα 100 ετών. Το Πεντάγωνο διαθέτει περίπου 20.000 στρατιώτες και οπλισμούς σε όλα τα Βαλκάνια για να αντέξει ένα κίνημα πριν η Ρωσία και η Κίνα πατήσουν το πόδι τους στα Βαλκάνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως τον πιο στρατηγικό εταίρο στα Βαλκάνια και δεσμεύονται να ενεργοποιήσουν τα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια, ως σημείο εκκίνησης για γεωπολιτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ως χώρα που παρέχει στρατιωτική και πολιτική υποδομή.
Οι Αλβανοί ελπίζουν να λύσουν, όπως πάντα, τις εθνικές τους ελπίδες για μια Μεγάλη Αλβανία μέσω των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν κανένα σχέδιο για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εμπόλεμες καταστάσεις χωρίς τη βοήθεια ισχυρών κρατών.
Δραματικά τα νέα από την Αλβανία. Η τελευταία έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ για την Αλβανία, δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται από το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρώπη, την αλβανική κυβέρνηση. Στην Αλβανία τίποτα δεν λειτουργεί, η δικαιοσύνη γονατίζει, η αντιπολίτευση συνεχίζει να αιχμαλωτίζεται από τον αντιαμερικανό ηγέτη Σαλί Μπερίσα, κάτι που κοστίζει τη δημοκρατία στην Αλβανία, η χώρα έχει περάσει σε ένα περίπλοκο αστυνομικό καθεστώς λόγω αποσταθεροποιητικών καταστάσεων. Πολύ αγανακτισμένοι οι πολίτες για την αύξηση των τιμών και την αλαζονεία των κρατικών θεσμών.
Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι έχουμε ημιτελή Βαλκάνια και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί βίαια από τη Ρωσία. Έχουμε μια πρώην Γιουγκοσλαβία που δεν υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία είχε ένα ομοσπονδιακό και αυτόνομο σύστημα σε πολλές δημοκρατίες, αλλά που θεωρεί ότι η απελευθέρωση που επέφερε η Δύση στις εθνοτικές σχέσεις, όπως στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο ή τη Βόρεια Μακεδονία, χωρίς προβλήματα και ευρωπαϊκή διευθέτηση, ενώ αντιμετωπίζουν το ίδιο αυτόνομο σύστημα παρόμοιο με την πρώην Γιουγκοσλαβία, δύο χώρες, όπως η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, που περιλαμβάνονταν αποκλειστικά σε αυτόνομα εδάφη, μια ομοιότητα με την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Λίγοι ξέρουν πώς να μεταφράσουν αυτή τη συνάντηση στα Τίρανα, αλλά οι Αμερικανοί πρεσβευτές που έχουν υπηρετήσει στην Αλβανία, έχουν μια ιδιαίτερη εμπειρία, από τον 1991, μέχρι την ανάκαμψη αυτής της χώρας, η οποία έχει περάσει δύο στρατιωτικές αποστολές από τον ΟΗΕ, το 1991 και 1997, μια χώρα που έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ λόγω της ανάγκης και της επιρροής που είχε η Δύση αλλά όχι από το επίπεδο των δημοκρατικών θεσμών που θα έπρεπε να έχει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ας θυμηθούμε ότι η Αλβανία παρουσιάζεται ως η χώρα με δυνατότητες ένταξης στην ΕΕ, με το υψηλότερο επίπεδο διαφθοράς στη χώρα και η τελευταία χώρα στην Ευρώπη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αρκεί να θυμηθούμε τις διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων στη Χιμάρα, τη λεηλασία των εδαφών υπέρ των Αλβανών ολιγαρχών και των μέσων ενημέρωσης με τη βοήθεια της εθνικής κρατικής στρατηγικής του Σχεδίου Μεγάλης Αλβανίας, για να καταλάβουν και να πραγματοποιήσουν εθνοκάθαρση σε όλη την παράκτια επικράτεια από τον Αυλώνα. Χιμάρα και Αγία Σαράντα, κατά των Ελλήνων.
Related: https://www.c-span.org/video/?79696-1/albanian-crisis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου