Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ομόνοια – ΚΕΑΔ, επιβεβλημένη η συμπόρευσή τους

Σε επιστημονική ημερίδα που διεξήχθη πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς ευθέως αναφέρθηκε στην «επιτακτική ανάγκη οι συναρμόδιοι, πρωτίστως το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών, να στηρίξουν το ΚΕΑΔ, επειδή το κύρος, η επιρροή, η συνεισφορά και ο ρόλος του είναι πολλαπλά της κοινοβουλευτικής του δύναμης». Η αναφορά αυτή σε ακροατήριο υψηλού επιπέδου, και μάλιστα εντός του «Ναού της Διπλωματίας», αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα, επειδή ύστερα από πάρα πολύ καιρό γίνεται αναφορά στη στήριξη που η μητρόπολη πρέπει/υποχρεούται να παράσχει στην ηγεσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ο μέσος σκεπτόμενος Βορειοηπειρώτης θα μπορούσε να αναρωτηθεί: Εφόσον υπάρχει και το άλλο κόμμα, το ΜΕΓΚΑ, γιατί να μην υπάρξει στήριξη και προς αυτό. Η απάντηση ίσως να ήταν δύσκολη εάν, κυρίως την τελευταία πενταετία, τα γεγονότα δεν ήταν καταιγιστικά και ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τις τύχες και το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η ύπαρξη δύο κομμάτων, αφενός μεν, φέρνει διχασμό στους κόλπους της κοινότητάς μας, αφετέρου δε, παρέχει μεγαλύτερη ευκολία στο αλβανικό κατεστημένο να υλοποιεί, πότε με θράσος και πότε ύπουλα, τα κακόβουλα σχέδια αφελληνισμού του χώρου. Η αυτοκαταστροφική ψευδαίσθηση που καλλιεργήθηκε στους κόλπους μας πως θα λύσουμε καλύτερα τα προβλήματά μας συμμετέχοντας στα μεγάλα αλβανικά κόμματα θεωρώ πως δεν πείθει πια κανέναν. Αρκεί να αναφέρω εδώ πως όσες φορές οι Έλληνες βουλευτές του Αλβανικού Κοινοβουλίου ήρθαν αντιμέτωποι με νομοσχέδια τέρατα που έπλητταν βάναυσα ζωτικά συμφέροντά μας, λόγω κομματικής πειθαρχίας – και όχι μόνον – δεν τόλμησαν όχι να καταψηφίσουν, αλλά ούτε να απέχουν από την ψηφοφορία (θυμίζω, εν τάχει, το νομοσχέδιο για την απογραφή του πληθυσμού, τη διοικητική διαίρεση και μόλις προ λίγων ημερών το νομοσχέδιο για την καταγραφή της μόνιμης διεύθυνσης των αλβανών μεταναστών που, κοινώς ομολογουμένως, κρύβει παγίδες κυρίως για το χώρο μας).
Το αμαρτωλό κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα αθέτησε το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών του σε βαθμό που δικαίως ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες στο πρόσφατο παρελθόν παραιτήθηκε από Αντιπρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου. Και δεν ήταν απλά θέμα διαμαρτυρίας προς την αναβάθμιση του κόμματος των Τσάμηδων. Ήταν θέμα αρχής και σεβασμού των θεσμών που εκπροσωπεί. Έχοντας υπ΄όψιν τα γεγονότα που ακολούθησαν η πολιτική του στάση δικαιώθηκε πλήρως.
Επίσης, η περίοδος μετά τις τοπικές εκλογές δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες όσον αφορά τη στρατηγική των κυβερνώντων ως προς την κοινότητά μας. Ο καθορισμός των προϋπολογισμών των νέων δήμων του χώρου μας με βάση τους μόνιμους και όχι τους εγγεγραμμένους κατοίκους αποδεικνύει τη γενικότερη στάση και τον εμπαιγμό που επιχείρησε και πέτυχε η – κατά τα άλλα – σοσιαλιστική κυβέρνηση του Έντι Ράμα.
Η συμπόρευση του διδύμου ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, είναι επιβεβλημένη. Όχι ως νοσταλγία αλλά ως αναγκαιότητα για νέο ξεκίνημα αγκαλιάζοντας το σύνολο των ανθρώπων μας. Οι δύο πρόεδροι, Ντούλες – Παππάς, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ώστε με σύνεση και σωφροσύνη να χαράξουν τη νέα πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Εξάλλου η καλή αρχή έγινε στην πρόσφατη διευρυμένη σύσκεψη στελεχών του χώρου.
Απ. Λιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: