Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ο Artan Gaçe – και το Μοναστήρι της Κακομιάς

Σε νομοσχέδιο που πέρασε την τελευταία εβδομάδα απ’ τη Βουλή της Αλβανίας ( ο λύκος στην ομίχλη χαίρεται) η έγκριση του οποίου έγινε αμέσως μετά την ταραχώδη αποχώρηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, εισηγητής ήταν ο βουλευτής του ΣΚ και εκ του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού κ. Ράμα, Αρτάν Γκάτσε. Το νομοσχέδιο αφορά στην εισαγωγή νέας πρακτικής αξιοποίησης απ’ το κράτος της παράκτιας περιοχής της Αλβανίας για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για παροχή κινήτρων (έως και παραχώρησης εκτάσεων με επιβάρυνση του κράτους στις περιπτώσεις που προκύπτουν ζητήματα μη ξεκάθαρου ιδιοκτησιακού καθεστώτος) όταν ο επενδυτής πρόκειται να δαπανήσεις ποσά που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια Δολάρια. Θα μπορούσε να μην μας απασχολεί το θέμα εάν ο άνθρωπος αυτός λίγο πριν την εισήγηση του Νόμου δεν είχε προβεί σε δηλώσεις ως κεραυνός εν αιθρία, και μάλιστα με τη μορφή άρθρου στο «Σέκουλι» του συνάδελφου του Κώτσο Κοκεδήμα και να αφορά στην περίπτωση της μεγάλης παραλιακής εκτάσεως του Μοναστηριού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κακομιά, πλησίον της Νίβητσας. Ο εθισμός στην υφαρπαγή τους οδηγεί στην αναζήτηση οποιουδήποτε μέσω να πετύχουν τους σκοπούς. Καταδεικνύει επίσης τις διαδρομές των σκοτεινών συμφερόντων που δεν κάμπτονται στην προσπάθεια τους.
Η περίπτωση είναι λίγο πολύ γνωστή. Πλάσαραν στην αρχή, περίεργα οικονομικά συμφέροντα στην Αυλώνα ότι θα γίνονταν επένδυση της μεγάλης τουριστικής εταιρίας «Club Med”. Αποδείχτηκε ότι ήταν απάτη και μάλιστα η εταιρεία προέβη και σε δηλώσεις ότι καμιά ανάμειξη δεν είχε. Πάμε βέβαια βαθιά στο χρόνο, μάλλον 2002-2003. Εκ τότε ξεκινούν και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων. Η εκκλησία προκειμένου να επισημάνει ακόμη περισσότερο το ρόλο του Μοναστηριού στην ιδιοκτησία του Κόλπου της Κακομιάς, προέβη σε εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του Μοναστηριού. Οι καταπατητές όμως λόγω της απραξίας της πολιτείας κατάφερε την περίφραξη και στην ουσία την οικολογική εξαθλίωση του κόλπου στερώντας ακόμη και τη δυνατότητα πρόσβασης στο Μοναστήρι, και περιφράζοντας μέσα και παρεκκλήσιο – μετόχι του. υπήρξαν βάσιμες πληροφορίες ότι το τερπνόν μετά του ωφελίμου, έχοντας περιφράξει και αποκλείσει τον κόλπο τον χρησιμοποίησαν και για λαθρεμπόρια τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών προς την Κέρκυρα.
Επανέρχονται τώρα με προπομπό τον Gaçe. Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι αρέσκεται να βρίσκει έναν τρόπο να δικαιολογεί τις δραστηριότητες στα όρια της νομιμότητας επενδύοντας τες με το περίβλημα του «αλβανικού καπιταλισμού». Είναι εξ άλλου ένας απ’ τους κατά δήλωση τους εκατομμυριούχους της Βουλής της Αλβανίας. Ήταν εισηγητής με την εκλογή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και για την άρση του μορατόριουμ απαγόρευσης πλεύσης των ιδιωτικών τζετ και φουσκωτών μεγάλης ισχύος που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπερίσα προκειμένουν να πάρει την ελευθέρωση βίζας απ’ την ΕΕ για τους αλβανούς πολίτες. Ως γνωστό τα φουσκωτά αυτά που δηλώνονταν για ιδιωτική χρήση και σπορ μεταχειρίζονταν στην ουσία για διακίνηση λαθρομεταναστών και ναρκωτικών στην Αδριατική και το Ιόνιο.
Τώρα έρχεται και πάλι να επιχειρήσει ή να παρέχει κάλυψη «αγαθού αναπτυξιακού σκοπού» στα συμφέρονταν που θέλουν να αρπάξουν οριστικά και με το (νέο) νόμο την περιουσία της Μονής της Κακομιάς και των Νιβητσιωτών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: